Sigma/Diamante Techniczne - światła i te sprawy
VirMan - 26-03-2009, 13:51 Temat postu: światła i te sprawy Witam.
Co chwilę napotykam sięna stwierdzenia odnośnie nie najlepszej jakości świateł w sigmach..
Jakoś nie mogę sie przyczepić.. u mnie na krótkich światłach widać dokładnie tyle ile trzeba , i nie oślepiają z przeciwka kierowcy. (pewnie u mnie w diamante przerobili lampki na europejskie) ale narzekać na widocznosć nie można..
Jak zapale długie, to widocznosć na kilometr do przodu .. zarówki standardowe żadnych apgrejdów... Nie rozumiem o co chodzi , a mam porównanie z nissanem , audi , bmw itd.. i moje diamante bije wszystkich na głowę. no może oprócz audi na xenonach.
Zajc3w - 26-03-2009, 15:53
Też nie wiem o co biega. światła mijania są ok długie też, Może przy uwalonej regulacji wysokości świecenia jak zjadą na sam dół to ciemnawo jest, ale przy przeglądzie powinien wtedy diagnosta ustawić na sztywno...
Z tego co pamiętam to po około 1000 godzinach świecenia halogen ma prawo stracić 30-50% jasności, a 1000godzin to około rok jazdy po 2,5 godziny dziennie - może tu tkwi przyczyna.
VirMan - 26-03-2009, 16:59
ja nie wiem - u mnie zasuwa ,że aż miło - jak bedę zmieniał ,to kupię te super jasne na metalohalogenkach (nie mocniejsze , bo za duza temp.)
Anonymous - 26-03-2009, 21:07
No nie wiem koledzy. Mam do czynienia z wieloma autami i Sigma ma słabe światła. Długie i owszem ale mijania nie są najlepsze.
Anonymous - 26-03-2009, 22:19
Ja natomiast mam porównanie z omegą b, gdzie światła były do d...y ... Jakich bym nie zastosował żarówek to nic więcej nie osiągnę, w omedze dopiero xenony poprawiały widoczność....Jesli chodzi o sigmę to nie mogę narzekać, podobnie jak VirMan.... od lat 3 stosuję tylko jeden typ zarówek, a własciwie producenta, na literkę O.... mam założone Nightbreaker'y i widzę drogę wystarczająco dobrze....a że pracuję na codzień ze źródłami światła to powiem jedno: marka Os.... jest dużo lepsza i trwalsza niż Ph....
VirMan - 26-03-2009, 22:22
Noritsu, no nie wiem - a czy masz w dobrym stanie reflektory ? odbłyśniki , może wypalone przez nieszcelności i za mocne żarówki ?
lukasz12 - 26-03-2009, 22:44
Sie okaże na zlocie, wtedy będzie można skonfrontować na żywca
blizna - 26-03-2009, 22:46
Witam. Dorzuce pytanie do tematu jesli pozwolicie. Jak domowym sposobem podniesc wysokosc swiatel? Na regulacji pokretlem jest max a swieci mi 3 metry przed autem. Malo jezdze w nocy ale czasem sie zdarza. Niedawno kupilem Sigme wiec jeszcze sie do niej nie dobralem czekam az sie ociepli. Pozdro
Anonymous - 26-03-2009, 22:47
blizna, to zapraszamy na zlocik
Zajc3w - 26-03-2009, 22:52
blizna napisał/a: | Witam. Dorzuce pytanie do tematu jesli pozwolicie. Jak domowym sposobem podniesc wysokosc swiatel? Na regulacji pokretlem jest max a swieci mi 3 metry przed autem. Malo jezdze w nocy ale czasem sie zdarza. Niedawno kupilem Sigme wiec jeszcze sie do niej nie dobralem czekam az sie ociepli. Pozdro |
Za domowe sposoby na regulacje to bym niejednemu oślepiaczowi łapki pourywał...
Podjedź na stacje diagnostyczną, za 40 zł ustawią ci jak należy, Ty będziesz widział i innych nie oślepisz.
sebi629 - 27-03-2009, 03:27
Na zlot sie stawie i chetnie skorzystam z rad ustawienia swiatel. Jak narazie sigma w porownaniu z accordem 2000r. swieci slabo. Licze ze od 20 kwietnia bedzie super.
wojtas - 27-03-2009, 07:01
bubek napisał/a: | Os.... jest dużo lepsza i trwalsza niż Ph.... |
Zgadzam się że, świecą lepiej niż Ph…, ale co do trwałości. Moje Nightbreaker'y wytrzymały cztery miesiące.
Anonymous - 27-03-2009, 07:13
to ja się tez dorzucę z kilkoma słowami
założyłem xenony i jakość świateł jest taka gitara ze jadąc w nocy na pustej drodze wogóle nie używam długich no po prostu szok
Anonymous - 27-03-2009, 07:22
Reflektory nie są jakoś mocno zużyte. Przynajmniej na takie nie wyglądają. Na zlocie będzie można faktycznie sprawdzić. Z tym, że ja w sumie nie bawię się w polepszanie jakości, wkładam takie żarówki jakie sugeruje producent.
VirMan - 28-03-2009, 12:30
na zlociku porównamy - wiadomo będzie
Poza tym sam siezastanawiam nad bixenonami .. tylko nie mała plamka jak te chińskie , tylko takie z soczewką 50 mm , takie porządne jak w chevy volt. gdzie dostać po ludzkich cenach nie chińskie.. ? - czy może już zamontować LEDy od audi ?
[ Dodano: 30-03-2009, 08:45 ]
OK - teraz już sobie poczytałem itd ,etc.. - xenoniki do krótkich fajna sprawa a do dziennej zrobie z postojówek w zderzakach ledy , żeby mi nie żarło prądu dużo - będą siewłączać przy power ze sacyjki , to samo z tyłu - wstawięsobie LEDY na tył dodatkowe jako światła dzienne - i podświetlanie bedzie na desce tylko w normalnych krótkich światłach
|
|
|