To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - światła i te sprawy

VirMan - 26-03-2009, 13:51
Temat postu: światła i te sprawy
Witam.

Co chwilę napotykam sięna stwierdzenia odnośnie nie najlepszej jakości świateł w sigmach..

Jakoś nie mogę sie przyczepić.. u mnie na krótkich światłach widać dokładnie tyle ile trzeba , i nie oślepiają z przeciwka kierowcy. (pewnie u mnie w diamante przerobili lampki na europejskie) ale narzekać na widocznosć nie można..

Jak zapale długie, to widocznosć na kilometr do przodu .. zarówki standardowe żadnych apgrejdów... Nie rozumiem o co chodzi , a mam porównanie z nissanem , audi , bmw itd.. i moje diamante bije wszystkich na głowę. no może oprócz audi na xenonach.

Zajc3w - 26-03-2009, 15:53

Też nie wiem o co biega. światła mijania są ok długie też, Może przy uwalonej regulacji wysokości świecenia jak zjadą na sam dół to ciemnawo jest, ale przy przeglądzie powinien wtedy diagnosta ustawić na sztywno...

Z tego co pamiętam to po około 1000 godzinach świecenia halogen ma prawo stracić 30-50% jasności, a 1000godzin to około rok jazdy po 2,5 godziny dziennie - może tu tkwi przyczyna.

VirMan - 26-03-2009, 16:59

ja nie wiem :) - u mnie zasuwa ,że aż miło - jak bedę zmieniał ,to kupię te super jasne na metalohalogenkach :) (nie mocniejsze , bo za duza temp.)
Anonymous - 26-03-2009, 21:07

No nie wiem koledzy. Mam do czynienia z wieloma autami i Sigma ma słabe światła. Długie i owszem ale mijania nie są najlepsze.
Anonymous - 26-03-2009, 22:19

Ja natomiast mam porównanie z omegą b, gdzie światła były do d...y ... Jakich bym nie zastosował żarówek to nic więcej nie osiągnę, w omedze dopiero xenony poprawiały widoczność....Jesli chodzi o sigmę to nie mogę narzekać, podobnie jak VirMan.... od lat 3 stosuję tylko jeden typ zarówek, a własciwie producenta, na literkę O.... mam założone Nightbreaker'y i widzę drogę wystarczająco dobrze....a że pracuję na codzień ze źródłami światła to powiem jedno: marka Os.... jest dużo lepsza i trwalsza niż Ph....
VirMan - 26-03-2009, 22:22

Noritsu, no nie wiem - a czy masz w dobrym stanie reflektory ? odbłyśniki , może wypalone przez nieszcelności i za mocne żarówki ?
lukasz12 - 26-03-2009, 22:44

Sie okaże na zlocie, wtedy będzie można skonfrontować na żywca :)
blizna - 26-03-2009, 22:46

Witam. Dorzuce pytanie do tematu jesli pozwolicie. Jak domowym sposobem podniesc wysokosc swiatel? Na regulacji pokretlem jest max a swieci mi 3 metry przed autem. Malo jezdze w nocy ale czasem sie zdarza. Niedawno kupilem Sigme wiec jeszcze sie do niej nie dobralem czekam az sie ociepli. Pozdro
Anonymous - 26-03-2009, 22:47

blizna, to zapraszamy na zlocik :)
Zajc3w - 26-03-2009, 22:52

blizna napisał/a:
Witam. Dorzuce pytanie do tematu jesli pozwolicie. Jak domowym sposobem podniesc wysokosc swiatel? Na regulacji pokretlem jest max a swieci mi 3 metry przed autem. Malo jezdze w nocy ale czasem sie zdarza. Niedawno kupilem Sigme wiec jeszcze sie do niej nie dobralem czekam az sie ociepli. Pozdro

Za domowe sposoby na regulacje to bym niejednemu oślepiaczowi łapki pourywał...

Podjedź na stacje diagnostyczną, za 40 zł ustawią ci jak należy, Ty będziesz widział i innych nie oślepisz.

sebi629 - 27-03-2009, 03:27

Na zlot sie stawie i chetnie skorzystam z rad ustawienia swiatel. Jak narazie sigma w porownaniu z accordem 2000r. swieci slabo. Licze ze od 20 kwietnia bedzie super.
wojtas - 27-03-2009, 07:01

bubek napisał/a:
Os.... jest dużo lepsza i trwalsza niż Ph....

:idea: Zgadzam się że, świecą lepiej niż Ph…, ale co do trwałości. Moje Nightbreaker'y wytrzymały cztery miesiące. :(

Anonymous - 27-03-2009, 07:13

to ja się tez dorzucę z kilkoma słowami
założyłem xenony i jakość świateł jest taka gitara ze jadąc w nocy na pustej drodze wogóle nie używam długich no po prostu szok

Anonymous - 27-03-2009, 07:22

Reflektory nie są jakoś mocno zużyte. Przynajmniej na takie nie wyglądają. Na zlocie będzie można faktycznie sprawdzić. Z tym, że ja w sumie nie bawię się w polepszanie jakości, wkładam takie żarówki jakie sugeruje producent.
VirMan - 28-03-2009, 12:30

na zlociku porównamy - wiadomo będzie :)

Poza tym sam siezastanawiam nad bixenonami .. tylko nie mała plamka jak te chińskie , tylko takie z soczewką 50 mm , takie porządne jak w chevy volt. :) gdzie dostać po ludzkich cenach nie chińskie.. ? - czy może już zamontować LEDy od audi ?

[ Dodano: 30-03-2009, 08:45 ]
OK - teraz już sobie poczytałem itd ,etc.. - xenoniki do krótkich fajna sprawa :) a do dziennej zrobie z postojówek w zderzakach ledy , żeby mi nie żarło prądu dużo - będą siewłączać przy power ze sacyjki , to samo z tyłu - wstawięsobie LEDY na tył dodatkowe jako światła dzienne - i podświetlanie bedzie na desce tylko w normalnych krótkich światłach :)