Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] tarcze hamulcowe
Tiesto2015 - 26-03-2009, 18:46 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] tarcze hamulcowe witam !!
Ostatnio zauważyłem że na tarczach powstały spore wżery i do okoła porobiły się ranty. Podejrzewam że nikt ich nie wymieniał od nowości
Narazie nic jeszcze nie obciera ale muszę zastanowić się nad wymianą tarcz hamulcowych , wszystkich.
Nie wiem czy kupić lepsze jakieć czy tańsze zammienniki czy może wystarczy przetoczyć i zlikwidować ranty, jaka powinna być dopuszczalna szerokość tarcz. (did 2002)
dziękuje z góry za ewentualne porady.
Pozdrawiam !!
Anonymous - 26-03-2009, 22:42
ja kupiłem 30 tys km temu tarcze JC za 110 zlotych komplet i klocki JC za 65 komplet i tarcze są jak nowe a klocki zużyte w 50 % :-] wiec chyba droższych się nie opłaca
leszek - 26-03-2009, 22:49
Minimalna grubość tarczy przód 22.4mm
a tył 8.4mm pozdrawiam
rodman26 - 27-03-2009, 18:47
Kolego ja też kupiłem tercze z Japan Cars,zaplaciłem ok 100zł za komplet i narazie pół jeżdze i też nie mam przeciw wskazań do tych tarcz
jolly69 - 27-03-2009, 19:50
W Colcie założyłem raz tarcze z JC i wytrzymały 10 000 po czym się skrzywiły, żona w Micrze ma tez JC już 1,5 roku i nic się nie dzieje.. do spokojnej jazdy może wystarczą, polecam jednak ATE lub Brembo.. klocki Ferodo lub np, tańsze Mintex, bardzo dobre, dosyć miękkie, nie piszczą i nie zużywają za szybko tarczy..
rodman26 - 27-03-2009, 20:48
rodman26 napisał/a: | Kolego ja też kupiłem tercze z Japan Cars,zaplaciłem ok 100zł za komplet i narazie pół jeżdze i też nie mam przeciw wskazań do tych tarcz |
kuba666 - 27-03-2009, 21:34
też w niedługim czasie muszę wymienić tarcze tylko że ja jeżdżę dość dynamicznie seryjny układ hamulcowy nie radzi sobie za dobrze to moje pytanie czy ktoś ma lub słyszał coś o tych tarczach http://allegro.pl/item588...mann_sport.html czy one podejdą do carismy po lifcie 1.6??
Znalazłem coś jeszcze z tańszych tarcz też nie mniej interesujących:
http://allegro.pl/item592...40_carisma.html
http://allegro.pl/item581...risma_wawa.html
Anonymous - 27-03-2009, 22:01
Firma Zimmermann robi tarcze na pierwszy montaż np. do Porsche.
Miałem takie tarcze kiedyś w Skodzie, były super.
Jedno ale trzeba dobrze dobrać do nich klocki.
Polecam tą firmę.
ATE opinie ma także pozytywne.
rasiak1980 - 28-03-2009, 03:40
a ja zasięgnąłem rady specjalisty w tej kwestii który jeździ w rajdach wytłumaczył mi to w ten sposób że żłobkowane i z otworami tarcze lepiej odprowadzają gazy i pył powstały podczas tarcia lepiej idzie docisnąć klocek do tarczy i dzięki temu lepiej hamuje ale żeby tak różowo nie było to do tego typu tarcz są dedykowane nieco inne klocki hamulcowe bo takie do normalnych tarcz ponoć znikają w zatrważającym tępię
Anonymous - 28-03-2009, 08:40
Ja zakupiłem niedawno tarcze nacinane/nawiercane mikody, zapłaciłem 209zł za komplet z wysyłką. Do tego klocki ferodo premier. Hamuje teraz o niebo lepiej, jeszcze nie testowałem hamowania z dużej prędkości, poprzednie tarcze się paliły.
tak to wygląda
kuba666 - 28-03-2009, 08:58
[quote="Czaki"]Ja zakupiłem niedawno tarcze nacinane/nawiercane mikody, zapłaciłem 209zł za komplet z wysyłką. Do tego klocki ferodo premier. Hamuje teraz o niebo lepiej, jeszcze nie testowałem hamowania z dużej prędkości, poprzednie tarcze się paliły.
Też chyba się skuszę na te tarcze wyglądają bardzo przyzwoicie i nie mają jakiej astronomicznej ceny ja potrafiłem na krętym odcinku drogi tak rozgrzać tarcze że pedał wpadał w podłogę a po zaczymaniu dym pojawiał się nad maską Był tego jeden plus wtedy cari robiła wrażenie na ludziach:P haha
Mówisz o tych klockach tak http://www.allegro.pl/ite...d_warszawa.html
Anonymous - 28-03-2009, 18:34
Tak. Tylko czasami lubią cicho piszczeć, ale tylko jak są zimne. I pomału je dotrzeć bo na początku jeszcze gorzej mi hamowało niż na starym zestawie, a ja jeszcze młody i głupi wyleciałem jak meserszmit mało się nie zabiłem, a z kół to siwy dym leciał
Szkoda ze do cari 1.6 nie ma klocków green stuff.
A wracając do tarczy podobno mikoda robi tarcze dla brembo, wiec myślę że w stosunku jokość/cena nic lepszego się nie znajdzie. I raczej pozytywne opinie słyszałem
Tiesto2015 - 28-03-2009, 20:31
dziEkuje za dyskusje
pozdrawiam !!!
Tomashi - 29-03-2009, 00:04
Pytanko: pisząc "KOMPLET" myślicie o 4 tarczach? Tzn. przód + tył? Coś tanio
kuba666 - 29-03-2009, 09:54
Koledze "Czaki" chodziło raczej o komplet w rozumowaniu 2 tarcze przednie..:) Ja i tak mam z tyłu bębny i nie wiem dlaczego inni mają tarcze:/
|
|
|