Problemy techniczne - Chyba spaliłem ECU
mt60 - 26-03-2009, 21:06 Temat postu: Chyba spaliłem ECU Witam! Prosze o radę gdzie znajduje się ECU w MSS 1,3 1999r.Sprawdzając sonde lambda zwarłem styki grzałek pod napięciem. Usłyszałem pstryk ,myślałem o bezpiecznikach ale są całe.Teraz kontrolki sie świecą a nie świeci się CE i nie można odpalić .
Proszę o rade Mirek
Postremus - 27-03-2009, 17:17
Może po prostu wystarczy reset komputera? Może zwarcie zawiesiło komputer.
Bartek - 27-03-2009, 17:33
Grzałka jest zasilana bezpośrednio z bezpiecznika od ECU, więc mała szansa, żeby przeżył bezpiecznik, a coś stało się z kompem - szukaj wywalonego bezpiecznika - masz puszki przy kierowcy i pod maską - jak namierzyłeś bezpiecznik od ECU, to sprawdź czy nie przypalił się styk w podstawce - miałem taki przypadek - bezpiecznik ok, ale obwód przerwany....
mt60 - 28-03-2009, 13:36
Witam ponownie ! Za radą Bartka,za co bardzo dziękuję sprawdziłem wszystkie bezpieczniki.
Bezpieczniki w komorze silnika całe i standardowe pod lewym kolanem też dobre.Zawziąłem się i zdemontowałem osłony pod kierownicą gdze moim oczom ukazały się jeszcze dwa bezpieczniki chyba od instalacji LPG jak i tak myślę centralki alarmu.Ten właśnie od alarmu był spalony Po wymianie i po kłopocie .
Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam Mirek
MSS 1,3 1999
Punto II 2002
ZX 1,4 1996
|
|
|