To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Cari 1.8] Olej w skrzyni

gregory1114 - 27-03-2009, 00:12
Temat postu: [Cari 1.8] Olej w skrzyni
Witam. Wiecie jak krok po kroku wymienic olej w skrzyni? Ma ktos moze dobra instrukcje wymiany? Taka instrukcja bylaby bardzo przydatna uzytkownikom forum. Drugie pytanie to jak poznac czy moj silnik z Carismy 1,8 16V 97 rok to GDI? Czy moze to nie GDI. Na samochodzie jest GLS, ale z forum juz wiem, ze to wersja wyposazenia.
Pozdrawiam

promort - 27-03-2009, 01:16

Jeśli chodzi o wymiane oleju w skrzyni to tak: 1- rozgrzewasz olej w skrzyni tzn. jedziesz kawałek aż silnik osiągnie roboczą temp. pracy 2- zatrzymujesz samochód zostawiasz go włączonego jeszcze przez ok. 5min. 3- gasisz silnik 4- odkręcasz śrubę wlewową skrzyni 5- dopiero potym odkręcasz śrubę spustową skrzyni i spuszczasz olej 6- po spuszczeniu oleju zakręcasz śrubę spustową skrzyni i przez otwór wlewowy nalewasz świerzego oleju do momentu aż olej nie zacznie wypływać przez otwór wlewowy w skrzyni 7- zakręcasz śrubę wlewową skrzyni i gotowe :mrgreen: Nie musze chyba mówić że olej w skrzyni jest gorący więc uważaj żeby się nie poparzyć. Co do rodzaju silnika to jeżeli to jest zwykłe 1,8 16V to masz wtrysk wielopunktowy czyli wtryskiwacze są umieszczone w listwie wtryskowej a ta umieszczona jest w kolektorze ssącym (to ten za silnikiem patrząc od przodu samochodu) a jeżeli 1,8 16V GDI to jest to wtrysk bezpośredni czyli wtryskiwacze są umieszczone bezpośrednio w głowicy silnika. Niewiem jak to dokładnie wygląda w Carismie ale domyślam sie że wtryski umieszczone będą gdzieś pomiędzy "żeberkami" kolektora ssącego w głowicy silnika. Musisz zobaczyć czy masz wtryski w kolektorze(wielopunkt) czy w głowicy ( wtrysk bezpośredni GDI) A tak wogóle to witaj w klubie też mam 1,8 16V GLS 8) GLS RULEZ !!! :mrgreen:
Piwor - 27-03-2009, 08:54

Masz zwykłe SOHC. Te samochody mają wersje wyposażenia GLS GLX, a GDI ma LX LS.
gregory1114 - 27-03-2009, 10:51
Temat postu: Podziękowanie za pomoc.
Promort i piwort wielkie dzieki za pomoc. Promort tylko, ze ja z tego tematu jestem zielony :oops: Nawet nie wiem gdzie te sruby otworow wlewowego i spustowego sie znajduja :oops: Moze masz jakies zdjecia albo rysunki?

[ Dodano: 27-03-2009, 10:54 ]
Jeszcze jedno pytanko. Ile wchodzi oleju do naszych zwyklych silnikow, nie GDI? Jaki najlepszy olej bedzie do nich? Widze, ze wszyscy polecaja 75W80. Jakiej firmy najlepszy?

Piwor - 30-03-2009, 17:30

gregory1114, pytasz się o silnik, czy o skrzynie, bo ten olej, co wymieniłeś (75W80) jest do skrzyń. :P

Do 1.8 SOHC wchodzi dokładnie 3.8 litra oleju. :) Najlepszy olej? Nie wiem, ja jeżdżę na półsyntetyku, Mobil Super S 10W40 i sobie chwalę. :)

gregory1114 - 30-03-2009, 17:39

Przepraszam, ale mi chodzi o olej do skrzyni... Nie do silnika. Ile litro wchodzi? Gdzie znajduje sie sruba spustowa i wlewowa?

[ Dodano: 30-03-2009, 17:47 ]
W silniku mam Lotos 10W40 i dobrze Cari chodzi. Troche poczytalem o olejach i tak naprawde nasz Lotos nie odbiega wiele od najlepszych olejow. Jak bede zmienial to pomysle nad Valvoline, moze Cari sie ucieszy, albo zostane przy Lotosie, poniewaz nie mam z nim problemu. Zastanawiam sie :P

turek61 - 30-03-2009, 19:08

gregory1114, mam nadzieję że pomogę.Wklejam screena z manuala GDi ale skrzynia chyba jest ta sama.

tu olej:
http://www.opieoils.co.uk/c-741-97308.aspx

ale może być Elf TRANSELF TRX 75W80:

http://www.elf.com.pl/dobor_olejow/www/oleje.php

http://moto.allegro.pl/it...niowy_0_5l.html

Piwor - 30-03-2009, 21:11

To są dwie inne skrzynie. :P
turek61 - 31-03-2009, 15:03

Piwor, nie pokazuj języka tylko podaj nr skrzyni jak znasz a znajdziemy w manualu
masha - 01-04-2009, 10:16
Temat postu: Re: Olej w skrzyni.
gregory1114 napisał/a:
Witam. Wiecie jak krok po kroku wymienic olej w skrzyni? Ma ktos moze dobra instrukcje wymiany? Taka instrukcja bylaby bardzo przydatna uzytkownikom forum. Drugie pytanie to jak poznac czy moj silnik z Carismy 1,8 16V 97 rok to GDI? Czy moze to nie GDI. Na samochodzie jest GLS, ale z forum juz wiem, ze to wersja wyposazenia.
Pozdrawiam

Wejdź sobie na stronę CASTROL.PL. Tam jest konfigurator olei do poszczególnych samochodów. Wybierasz markę, model, silnik i podpowiada Ci jaki olej wybrać. Do skrzyni GDI (przynajmniej w moim SS) weszło ok. 2,2 l syntetycznego oleju przekładniowego. Konfigurator podpowie Ci też ile oleju konkretnie potrzeba i zasugeruje produkt.

Brion - 13-03-2012, 20:30

chciałbym odświeżyć troszkę temat a mianowicie olej od skrzyni wożę już od początku grudnia czy ktoś mógł by zrobić dwa zdjęcia z czego pierwsze to gdzie się spuszcza olej ze skrzyni a drugie gdzie go się wlewa... bo jak pojeżdżę tak dalej to czuje że będzie skrzynia do wymiany:)
scoratir - 13-03-2012, 21:13

Korek łatwo znajdziesz, musisz tylko zaglądnąć pod auto. Od dołu będzie spustowy w gdzieś z boku wlewowy. Na pewno nie pomylisz bo nie ma innych otworów na skrzyni. U mnie do wlewania jest motylek plastikowy, a do spuszczania śruba na imbus M8 (chyba). W kazdej skrzyni jest podobnie.
krzysiek i nata - 03-12-2012, 18:48

witam
to ja sie podepnę pod temat i zapytam czy ktos kojarzy jaka dać uszczelkę pod tą srube spustowa bo zaczyna mi lekko przepuszczać olej.chodzi mi o srednicę i ewentualnie grubosc tej podkładki.z góry dziki za pomoc.