Chcę Kupić Grandisa - Grandis albo nie Grandis...???
Dąbal - 28-03-2009, 23:35 Temat postu: Grandis albo nie Grandis...??? Witam!
Poszukuje pojazdu dla rodzinki.. 2+3-ka urwisków ( na razie też 3 foteliki )...
I mam pytanie dla MManiaków czy Grandis to właściwy wybór?? Co jest za a co przeciw??
Na razie jako-tako mieścimy sie w Miśku Spacestar... ale to już nie za długo.. .
Na razie upatrzyłem sobie:
Rok produkcji: 2006, Data rejestracji: 04/2006, Przegląd: 06/2009, Ubezpieczenie: 06/2009, 76 000 km, Skrzynia biegów: manualna, Moc: 137 KM (101 kW), Pojemność skokowa: 2000 cm3, olej napędowy (diesel), srebrny-metallic, Liczba drzwi: 4/5,
Nie wiem czy II rząd foteli dzielony 60:40 pomieści mi całą 3.. troszkę nie widzę tego jeśli miałbym jedno z dzieci sadzać samotnie w III rzędzie... (wersja 7-mio osobowa)
A może coś innego...???
Dzięki z góry!
Hubeeert - 28-03-2009, 23:43
Dąbal napisał/a: | A może coś innego...??? | Mam Tourana 7 osobowego. Jeździłem Grandisem. Touran jest:
1. Brzydszy
2. Większy
3. Lepiej wykonany
4. Serwis VW masz wszędzie
Grandis
1. Piękny
2. W środku dla mnie za ciasny
3. Pewne niedoróbki jakościowe widziałem typu gołe śruby
4. Serwis Mitsu tylko w większych miastach
Silniki mają te same 2.0 TDI 16V
Dąbal - 28-03-2009, 23:57
Heh!!
Dzięki.... szybko, krótko i węzłowato napisane!!
Akurat jakoś Turana nie brałem pod uwagę..... a te niedoróbki trochę mnie martwią....
Myslałem o też o mazdzie MPV lub Hondzie FR-V... jakoś mam słabość do Japończyków!
Pozdrawiam!
basia1720 - 29-03-2009, 23:33
Ja osobiście polecam bardzo!!! co prawda w drugim rzedzie wozimy dwa foteliki, ale podróż w siedem osób (6 dorosłych + dziecko w foteliku) tez zaliczyliśmy. Trzeci rzad jest bardzo wygodny, szeroki i dwie osoby maja naprawde luz - moja córa lubi to miejsce również za super schowek po lewej stronie W drugim rzedzie jest miejsca tyle co w każdym dużym osobowym - tu dobre jest pochylenie oparc - szczególnie dla troche strszych dzieci do spania. Jeżdże od czerwca 2008, sprawdził sie w różnych warunkach i jest wygodny, zwłaszcza na długie trasy. Zużycie (benzyna 2,4) na trasie 9,3 (bez przekraczania dozwolonej predkości) niezłe! Przed zakupem obejrzałam chyba wszystkie vany (tourana akurat nie, bo ze względu na osobiste uprzedzenia VW nie wchodziło w rachube) i jak zobaczyłam pierwszego Grandisa to wiedziałam ze nie odpuszcze!
Niedługo podróż do Norwegii w 6 osób, wiec zobaczymy jak sie sprawdza w górskich Skandynawskich klimatach.
pozdrawiam Basia
McDoune - 30-03-2009, 00:25
Dąbal napisał/a: | Heh!!
Dzięki.... szybko, krótko i węzłowato napisane!!
Akurat jakoś Turana nie brałem pod uwagę..... a te niedoróbki trochę mnie martwią....
Myslałem o też o mazdzie MPV lub Hondzie FR-V... jakoś mam słabość do Japończyków!
Pozdrawiam! |
z dużych Hond polecam Odyssey
NUFI - 30-03-2009, 16:08
"z dużych Hond polecam Odyssey"
a z mniejszych Hond moze być Stream (wersje 6 lub 7-mio osobowe)
ale jest brzydsza i trochę mniejsza od Grandisa oraz gorzej wyposażona.
Za przemawia świetny silnik benzynowy V-tec (ale chyba tylko tyle)
więc zdecydowałem się na Grandisa i jest OK, także polecam ten samochodzik
Anonymous - 01-04-2009, 09:25
Dąbal,
Polecam Grandisa zdecydowanie, zwlaszcza jesli model rodziny to 2+2 i wiecej.
Moja subiektywna ocena:
Plusy: auto duze i zdecydowanie dla duzej ilosci osob i na trasy, wielkosc auta dla wyobrazenia sobie: Transit zderzak w zderzak, funkcjonalna przestrzen (wiele sposobow skladania i przesuwania foteli), 3 rzad ma bardzo duze fotele - siedzisko wielkosci tego z 1 rzedu, sprytnie skladane w podlodze (VW moze pomarzyc o takim rozmiarze jak i o systemie skladania), silnik 2.0TDI od VW (glosny ale bardzo wydajny i ekonomiczny), niezawodnosc (nie dzieje sie absolutnie nic), swietna klimatyzacja i wentylacja drugiego i trzeciego rzedu, produkowany w Japonii, pewnie sie prowadzi (twarde zawieszenie, zadnych przechylow, skuteczny ESP), dobre hamulce.
Minusy: dostepnosc czesci w serwisie - jesli nie ma w MMC w Polsce to jest Holandia/Japonia...., czesci kosmicznie drogie - do konca uzywania auta nie pozbedziesz sie AC, detale w jakosci materialow (np. jakosc skory na kierownicy, miekki jasny plastik), krotkie przelozenia biegow 1-2-3 - nie warto zdejmowac reki z drazka zmiany biegow
W drugim rzedzie zmiescisz 3 foteliki, ale niestety beda musialy byc 9-36kg (te ostatnie z serii fotelikow zapinane pasem samochodowym). Kubelki 9-18kg z wlasnym pasem moim zdaniem nie wejda - przeszkoda jest szerokosc kanapy (ale nawet w vanach z US tego nie da sie zrobic jak pokazuje przyklad moich znajomych). Ja mam konfiguracje 2 fotelikow na 2 rzedzie - z czego jeden to Maxi Cosi 9-36 a drugi 9-18. Pomiedzy nimi usiadzie osoba dorosla na styk. 3 rzad to pelen komfort fotelikowy. Z fajnych rzeczy - 2 rzad ma regulacje kata siedziska (nie tylko oparcia) co moze ulatwiac dlugie podroze w fotelikach. ISO fix jest dostepne w podlodze.
W polowie marca wracajac z 4 osobowa rodzina z nart zapakowany 6 walizkami, 4 torbami, plecakami, siatkami, wozkiem i krzeselkiem do karmienia, z 2 fotelikami, kocami i poduszkami mialem incydent z tirem (zajechal mi droge na czolowke) i musialem wsadzic Grandisa do 1.5 metrowego rowu. Efekt: dzieci nawet sie nie obudzily, nikomu sie nic nie stalo. Ponad 2 tony auta bez problemu poradzily sobie w rowie, nie wykazujac zadnych tendencji do obracania, dachowania, itp. Zawieszenie prawe przednie przyjelo i zamortyzowalo uderzenie w calosci. Zdjeta opona prawa przednia, oslona nadkola i silnika. Powyginany blotnik. Auto w praktyce okazuje sie bezpieczne (!) a takie powinno byc wlasnie auto rodzinne. Ten "test drogowy" dla mnie jest potwierdzeniem solidnosci wykonania tego auta, przemyslanego projektu plyty podlogowej i zawieszenia (notabene plyta rodem z ciezarowki Mitsu).
Jesli pojawi sie nowy Grandis - zdecydowanie bede go chcial kupic. Na liscie zyczen jest silnik V6, sekwencyjna skrzynia dwusprzeglowa i naped 4x4 (niedostepny na dzis w Europie, spotykany w Azji).
[ Dodano: 02-04-2009, 12:35 ]
W uzupelnieniu do informacji o fotelikach: często podróżujemy Grandisem w 7 osób zabierając 3 osobową zaprzyjaźnioną rodzinkę. Wtedy 2 foteliki 18-36kg są w trzecim rzędzie (jest tam wtedy bardzo komfortowo dla dzieciaków) a w drugim podróżuje 2 dorosłych z kubełkiem 9-18kg.
niedal - 22-06-2009, 22:54
30_alan napisał/a: | Dąbal,
Polecam Grandisa zdecydowanie, zwlaszcza jesli model rodziny to 2+2 i wiecej.
dobre hamulce.
|
wdaje sie w polemike:)
Dla mnie na 235R19 hamulce sa strasznie slabe.
Caly czas mysle nad wlozeniem jakiegos zestawu lepszej marki
30_alan napisał/a: |
Jesli pojawi sie nowy Grandis - zdecydowanie bede go chcial kupic. Na liscie zyczen jest silnik V6, sekwencyjna skrzynia dwusprzeglowa i naped 4x4 (niedostepny na dzis w Europie, spotykany w Azji).
|
4x4 tez na to czekam
Anonymous - 24-07-2009, 23:21
Niedal - z hamulcami to zależy dużo od tego jak ciężką masz nogę na gazie i jak często musisz przez to hamować. Dla mnie te hamulce są przyzwoite - tzn. nie mam do nich większych zastrzeżeń ale mogę sobie wyobrazić kogoś kto ma inny styl jeżdzenia i wtedy może mieć problemy z hamulcami....
ambek - 28-07-2009, 10:24
niedawno stałem przed takim dylematemi :
Porówanie turanem:
wielkość (w takich autach to ważne) to grandis jest wiekszy: (4765x1795x1690 wobec 4407x1794x1635). i to daje sie odczuć.
Wnetrze: Wiecej miejsca na nogi w 2 rzedzie w grandisie a w turanie foteliki wbudowane w siedzenia.
Wykonczenie: wg mnie nie ma szczególnych niedorubek w grandisie chociaz wyswietlacz w wersji bez nawigacji jest dosyc przestarzały i sa gołe srubki gołe w schowku w desce,
w turanmoze troche lepiej - ale mniej ciekawie.
Awarie: W turanach niestety psuja sie sporo - naogoł drobiazgi ale czesto kosztowne.
"prawie" (bo turan byłnie mój) osobiste doswiadczenia to zwarcie w elektyce i brak oswietlenia wnetrza (inne awarie to min, webasto, turbina 110tys!, 120tys łożyska).
Grandis na razie niezawodny - ale trzeba przyzanc ze ma dopiero 20tys.
Silniki DID i TDI to samo (osobiscie wolałbym "reno", ktore mam w spacestarze).
Zawiszenie - lepiej mi sie jezdzi grandisem - mysle ze to sprawa niższego profilu róznica niewielka.
Dodatkowo za grandisem: super wygodne siedzenia w 3 rzędzie łąweczka w turanie to w porówaniu z nimi tragedia
Bardzo oryginalny wygląd (turan to flotowe auto), zaufanie do marki (z VW miałem audi A6 230kkm, z Mitsu mam spacestara 180kkm).
za turanem: ? no moze standardowe relingi w grandisie są jakies kombinowane.
Porówanie hondą FRV:
wielkość: honda jest maleńka i ciasna na 5 osób - bez z grandisem
wnetrze: b.nowoczesne daleko przed klasyka turana i takim przestarzałym troche granisem. Jakościowo bradzo dobe.
Awarie: japońske auta nie maja z tym probelmu (kolega ma 180tys honda FRV i nie narzeka)
silnik: Honda 2.2diesel to jakias pomyłka. ale jak ktos woli benzyne to 2.0benzyna jest ok.
Zawieszenie - honda jest szeroka i swietnie trzma sie drogi.
Za grandisem: przede wszytkim funkcjonalnosc i silnik
Za honda: wyglad
Mazda 5:
Wielkośc: mniejsza od grandisa (ale tez tansza)
Wnetrze: super zorganizowane np rozkładany 3 fotel w 2 rzedzie - bardzo praktyczne.
Wykonczeenie: tak jak grandis - drobne zgrzyty ale nic powaznego.
Awarie: tez japonczyk - ja mazda tylko probna jazde zaliczyłem - ale nie sadze zeby była gorsza niz turan;)
Silnik: super (mazda umie robic diesle) bije na glowe w/w
Zawieszenie: mniejsza niz grandis
Za grandiesm: wiekszy i wieksze zaufanie do marki.
Za mazda: swietny silnik
Swietna organizacja wnętrza. Drzwi przesuwane!
naprawde godny rywal miałem dylemat - rozwiązał go beznadzejny salon mazdy
(kiepska wersja wyposażenia bez komputera, brak wielu elementow wposazenia dostepnych np w niemczech)
Inne auta ktore warto zobaczyc:
Ford S-Max:
wielkośc niby wiekszy (chyba 1cm dłuższy i szerszy) ale bagaznik mniejszy
Wykonczenie: ciekawy ładnie nowoczesnie (nowszy zdecydowanie róznica epoki z grandisem) jak w sedanie - moze to zaleta, a moze wada.
Awarie: opinie są rózne ale chyba ford nie jest ... tak beznadzejny jak turan;)
Silnik: niby nowoczesniejszy niz grandis i turan ale jednak w tyle za mazda.
Zawieszenie: tez szeroki jak FRV swietnie sie prowadzi
Za fordem: lepszy dla 5 osób, nowoczesniejszy
Za grandisem: ładniejszy (sorry ale te pseudo wloty w s-maxie to mi wiejski tuning przypomina) oryginalny, wygodniejszy w wersji 4osobowej (a taka potrzebowałem)
zaufanie do marki
Inne:
qashai+2 mały ale funkconalny i wcale mnie nie dziwi ze taki popularny sie zrobił - sam osobiście nie lubie jeepków)
zdecydowanie gorsze fotele trzeciego rzedu (tu chyba tylko prawdziwe wany sa lepsze od grandisa: odysey, MPV, voyager, espace, c8...) no ale to inna półka cenowa
swietne silnik renault (nawet wersja 1.5D!)
Outlander: mały i niefuncjonalny ale szpanerski.. moze stad jego populrnosc.
C4-visiovan: warto zobaczyc wizjonerski samochód. niestety awaryjny (prawie jak turan)
voyager: klasyka ale to inna cena.
espace super auto też wg katalogow cena porównywalna (w rzeczywistosci okazł sie sporo droższy)
Wybrałem grandisa w wersji 6osobowej, ze wzgelu na to ze portrzeba mi 4 miejsc a te sa w mitsu b. wygodne,
i dlatego ze dostałem dobrą cene - porównywalną z mazda 5.
i dlatego ze wcześniejszy mitsu - spacestar nigdy mnie nie zawiódł.
i dlatego ze to rzadki samochód o ogryginalnej linii.
jestem bardzo zadowolony
Hubeeert - serwis vw musi byc wszedzie, serwis mitsu to tylko przeglady.
skull - 31-07-2009, 16:47
też zacząłem zastanawiać się nad sprzedażą swojego MSW. Powód to silnik GDI do którego jakoś nie mogę się przekonać jakoś nie po mojemu Dla mnie musi być:
"gra i trąbi zespół Kombi" Też zastanawiałem się nad podobnym nowszym autem.Grandis jeszcze cenowo wysoko stoi,ale Honda Odyssey lub Mazda MPV z roczników 2001-2003 z USA Widzę że kolega McDoune ma Odyssey Bardzo mnie ciekawi jak sprawuje się Hondziura Ten silniczek 3,5 V6 można na gaz przerobić
Anonymous - 23-08-2009, 08:40
ambek napisał/a: |
i dlatego ze to rzadki samochód o ogryginalnej linii.
(...) Hubeeert - serwis vw musi byc wszedzie, serwis mitsu to tylko przeglady. |
ambek - nie chce studzic Twojego zapalu. Ja sam lubie Grandisa i zgadzam sie z Twoja ewaluacja i logika wyboru Grandka. Oryginalnosc niestety oznacza kiepska dostepnosc czesci - w Polsce wlasciwie nie ma nic. W Holandii jest magazyn centralny - 4/5 dni oczekiwania. Nie maja wszystkiego. Reszta jedzie z Japonii - od 15 do 30 dni oczekiwania. No i ceny (przynajmniej w Polsce) z kosmosu...... Nigdy bym pewnie o tym sie nie dowiedzial gdybym nie wpadl Grandkiem do rowu i nie zobaczyl rachunkow wystawionych przez Mitsu do PZU za naprawe oraz nie przekonal sie jak wyglada dostepnosc czesci w Polsce i ile sie na nie czeka (ile trwa naprawa).
vidus19790805 - 10-09-2009, 20:20
witajtcie.............. obecnie jestem na etapie szukania grandisa w diselku........ jak zauwarzyłem piszecie 2.0 TDI i DID czy to są różne silniki....... ???? i kolejne pytanko .....jeden ktorego oglądałem mił w dziwny sposób wypadniete z miejsc mocowania postojówki z przodu zupełnie wewnątrz komory silnika były i popalone ....z tyłu wszystko oki ....co to moze oznaczac...... i jeszcze zapytanie czy mozna dokupic plyte z gps na polske a jesli nie dokupic to skopiowac lub w jakikolwiek sposób pozyskać..........z góry dziekuje za pomoc
Anonymous - 10-09-2009, 23:41
vidus19790805 napisał/a: | 2.0 TDI i DID czy to są różne silniki....... ???? |
To jest ten sam silnik, w Mitsubishi ma symbol DiD, a tak naprawdę jest to silnik TDI z VW na pompowtryskiwaczach.
vidus19790805 napisał/a: | jeden ktorego oglądałem mił w dziwny sposób wypadniete z miejsc mocowania postojówki z przodu zupełnie wewnątrz komory silnika były i popalone ....z tyłu wszystko oki ....co to moze oznaczac |
Ale o czym kolego piszesz, bo nie bardzo rozumiem
vidus19790805 napisał/a: | czy mozna dokupic plyte z gps na polske a jesli nie dokupic to skopiowac lub w jakikolwiek sposób pozyskać |
Z tego co pamiętam płytę można dokupić tylko pytanie po co?
Pokrycie mapami naszego pięknęgo kraju oferowane przez Mitsubishi sprowadza się do największych miast.
Jeżeli liczysz na mapy takie jak ma np. Automapa to się mocno zawiedziesz.
vidus19790805 - 11-09-2009, 07:19
dziekuje Ci bardzo kolego za wypowiedz a co do tych postojówek to wogule nie są w gniazdach tam gdzie powinny byc tyklo wiązka razem z elemetem ktory trzyma zarowke nie sa na swoim miejscu tylko widac je kiedy otworzysz maske i zarowki sa czarne ..przpalone ....i to mnie zastanawia....obecnie mam carii i kiedys jak opadł mi alarm to popaliły sie postojowki i zwariowal komputer w tym grandisie comp tez po pzekreceniu kluczyka pokazuje na czerwono ze trzeba udac sie do servisu i wyswietla date ostatniego serwisu 3/07/2007 koles tlumacz ze zresetowl kompa domowym sposobem poprzez zdjecie klem o polączenie ich na jakis czas apo podpieciu ich ponownie zrobilo sie cos takiego ...tego tez nierozumie ....wybaczcie ze pisze tak zawile ...pozdrawiam i dzuekje
|
|
|