To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Rozrząd.

Anonymous - 29-03-2009, 19:08
Temat postu: Rozrząd.
Witam!

Na wstępie przepraszam, jeśli temat powielam.

Teraz do rzeczy;
Noszę sie z zamiarem wymiany paska rozrządu i mam znajomego mechamika (bardzo dobrego i zaufanego), który mógłby mi zrobić wymiane, tyle tylko, że zadał mi dość podchwytliwe pytanie - czy do wymiany rozrządu w Carismie 1.8 GDI z 98' potrzeba blokad wałków?
Bo jeśli tak, to nici z oszczędności :)

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Ps. Jeśli ktoś z forumowiczów sam kiedyś zabierał się za wymiane owego paska, to prosiłbym o szczegółowe instrokcji (na ile to możliwe).

ZEROSUPER - 29-03-2009, 19:30

Wałki zblokujesz kluczami płaskimi :) Da się wymienić rozrząd w przydomowym garażu z kanałem i dobrymi narzędziami :)
Anonymous - 29-03-2009, 19:33

Ale kolega chce wymienic sam pasek a to jest tylko jedna rzecz. Na temat rozrzadu jest wiele tematów tylko wystarczy urzyc wyszukiwarki
ZEROSUPER - 29-03-2009, 19:45

Dodam tylko, że jeśli mechanik jest dobry i zaufany ale nigdy nie rozbierał GDI to niech sie za to nie bierze. Wymiana rozrządu w GDI jest trudna. Dostęp tragiczny, bo trzeba odkręcić łape silnika, odkręcić pompe wspomy, są dwa napinacze, mechaniczny i hydrauliczny. I jesli będzie to robił pierwszy raz, to po dwóch dniach walki wkurzony za robocizne krzyknie Ci więcej niż serwis :)
Anonymous - 29-03-2009, 19:56

Nie wkurzy się, to mój szef z pracy ;)
On rozbiera od podstaw silniki w swoich busach, robi prawie wszystko poza szlifami wałów i toczeniem innych elementów, więc nie jest to byle lepszy mechanik - tak sądze :)

Skoro sam stwierdził, że jeśli nie będzie mu potrzebnych blokad wałków, to da rade zrobić wszystko, to naprawde da rade, a chce wymienic nie tylko pasek rozrządu, ale także wiele innych elementów (pozostałe paski, sprawdzic czy potrzebna jest wymiana napinacza hydraulicznego, pompa wody itp.).

Wiem, ze jest wiele tematów dotyczących wymiany rozrządu, tyle tylko, że te tematy traktują o tym, co jest potrzebne, a nie jak to zrobić. Takiego wątku akurat nie dojrzałem.

Dziękuje za błyskawiczny odzew!

MAłY - 29-03-2009, 20:54

na nowych paskach są pomocnicze znaki ustawcze wiec wystarczy tylko ja zgrac ze znakami na kołach i po problemie.[/code][/quote]
killerbb - 02-04-2009, 15:53

witam co ile kilometrow sie wymienia pasek rorzadu w silniki 1.6 96r
Piwor - 02-04-2009, 16:05

Oryginał 90 nie oryginał jakieś 60.