To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] nię załancza sie sprężarka!!!!!!!

sony1906 - 30-03-2009, 20:41
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] nię załancza sie sprężarka!!!!!!!
Witam jak można sprawdzić sprawność sprężarki bez wyciągania jej z auta i czy tam są jakieś bezpieczniki co ja uruchamia ????
myrek - 30-03-2009, 20:44

są bezpieczniki, a może nie załącza się ponieważ masz mało czynnika?
sony1906 - 31-03-2009, 17:35

NO WAY !!!!!!!!!! CZYNNIK NABIJAŁEM TYDZIEŃ TEMU SZCZELNOSĆ SPRAWDZONA ZAŁANCZA SIE JAK CHCE NP. DZIISAJ MI SIE ZAŁONCZYŁA PO PRZEJECHANIU 20 KM . WCZORAJ WCALE MOZE TO JAKAS BZDURA SIE POPSUŁA MASZ JAKIS POMYSŁ ???
crimi - 31-03-2009, 22:21

Ostatnio byl temat. Sprawdz przekaznik, pod kolumna kierownicy. Jest zamienny z drugim zaraz obok przekaznikiem.
Moomin - 31-03-2009, 22:45

crimi napisał/a:
Ostatnio byl temat. Sprawdz przekaznik, pod kolumna kierownicy. Jest zamienny z drugim zaraz obok przekaznikiem.

Czy przypadkiem przekaźniki od klimy nie znajdują się pod maską? Tam jest osobna skrzynka z bezpiecznikami i przekaźnikami klimy. Tam bym przede wszystkim szukał. Te przekaźniki lubią siadać. Już dwa razy wymieniałem, tylko, że u mnie objawiało się to brakiem pracy drugiego wiatraka chłodnicy, sama sprężarka działała.

masha - 01-04-2009, 10:08
Temat postu: Re: nię załancza sie sprężarka!!!!!!!
sony1906 napisał/a:
Witam jak można sprawdzić sprawność sprężarki bez wyciągania jej z auta i czy tam są jakieś bezpieczniki co ja uruchamia ????

Nie wiem na ile Ci pomogę. Miałem podobny problem w SS 1.8 GDI. Przyczyna była prozaiczna. W sprężarce są elektromagnesy, które co parę sekund się złączają (jak na czujniku temperatury klimy rośnie temperatura). Dostawały impuls do zejścia się, ale były od siebie za mocno oddalone i nie zamykały obwodu więc finalnie sprężarka się nie załączała. Wystarczyło je wyregulować.
Przez tydzień chodziło jak talala, ale później zaczęła się włączać od przypadku do przypadku. Diagnoza - nadcięta izolacja na kabelku dochodzącym do klimy. Założenie tasmy izolacyjnej rozwiązało problem. Teraz załącza się za każdym razem.
Także może spróbuj zacząć od tego.

mały 55 - 01-04-2009, 21:42

Miałem identyczny objaw naderwany kabel idący od sprężarki obok wentylatora,dwie wsuwki rozwiązały problem,warto sprawdzić.