To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - Przednie amortyzatory Galant 91

max_maximus - 31-03-2009, 17:43
Temat postu: Przednie amortyzatory Galant 91
Witam. Zakupiłem przednie amortyzatory do swojego miśka. Mam pytanie...Czy mogę sam sie podjąć ich wymiany...jak to zrobić (co i jak , kolejność) Prosze o podpowiedzi...
Postremus - 31-03-2009, 19:25

Sam chcesz wymienić amortyzator? Posiadasz ściągacz do sprężyn?
max_maximus - 31-03-2009, 20:16

wszystko mam . ściagacze również...Ale nie wiem jak się za to zabrać. Od czego zacząć....co odkręcać a czego nie...! Sam amortyzator posiada trzy śruby plus sruba podtrzymująca uchwyt z rurkami hamulcowymi....Z tymże to chyba nie wystarczy....Czy trzeba odkręcać łącznik stabilizatora, półoś ? aby opuścić wahacz?...Chodzi mi o sam przebieg i technikę wymiany.... krótko-mówiąc zrobić a się nie narobić...
Krzyzak - 31-03-2009, 21:01

kolego, najpierw gdy jeszcze caly mc pherson jest zamontowany, to poluzowujesz srubke u gory - co, co widac ja po zdjeciu zaslepki (po wyjeciu kolumny bez specjalnego przyrzadu bedzie ciezko)
potem odkrecasz srubki od przewodow hamulcowych, ktore przymocowane sa do amora
potem 2 sruby od zwrotnicy i 3 sruby gornego mocowania od kielicha

wyciagasz kolumne mc phersona (oczywiscie podlewarujesz auto) i dosyc mocno odkrecasz srube, ktora calosc spina (ta, ktora odkrecales na poczatku)

potem sciskasz sprezyny i do konca odkrecasz srube
rozkladasz calosc, wymienasz amorek i skrecasz w odwrotnej kolejnosci, pamietajac co i jak bylo zamontowane oraz zeby sprezyna odpowiednio wchodzila w zaglebienia w mocowaniach
zakladasz do auta i po zmontowaniu dociagasz srube odpowiednim momentem
wszystko ladnie opisane w manualu w dziale download

PAVEU - 31-03-2009, 21:15

to jeszcze Kolego napisz jakie to amorki zakupiles/ ile ewentualnie wylozyles na to kasy / nowe czy uzywki ?

pozdrawiam.

Krzyzak - 31-03-2009, 21:29

ja bralem KYB gass-excell, nowe oczywiscie
cos kolo 380 zl/sztuka

max_maximus - 31-03-2009, 21:34

Kupiłem monroe w cenie 240 szt. + kpl. gum na dwie strony. Razem 530 zł
Krzyzak - 31-03-2009, 21:48

monroe to sie wyrzuca po kupnie Carismy i zaklada KYB - wtedy ustepuja niediagnozowalne stuki z tylu :)
naprawde - monroe sa beznadziejne, jak np. delphi, ktore po 2 latach sie na smietnik nadaja (a KYB - montowane oryginalnie w fabryce - robia po 400 tkm i wiecej...)
trzeba bylo juz tokico brac - podobna cena a jakos lepsza

max_maximus - 31-03-2009, 21:59

..W sumie nie zastanawiałem się nad wyborem producenta....no cóż ...trudno , sam sie przekonam jak się sprawują sie w drodze....:)
Maretzky85 - 31-03-2009, 23:03

Krzyzak, KYB są montowane na pierwszy ? gazowe czy olejowe ? Z ciekawości pytam :)
Krzyzak - 01-04-2009, 21:01

kiedys olejowe, obecnie ciezko takie kupic - glownie gazowe robia