To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.8 TD] Montaz klimatyzacji

przemeku - 01-04-2009, 10:39
Temat postu: [2.8 TD] Montaz klimatyzacji
witam forumowiczow szanownych ;-)

wlasnie planuje zakup pajero, nie ukrywam ze wybralem to auto min. dzieki waszym opiniom, wypowiedziom itd. szukam modelu 7os, silnik 2.8 td (bo ma lancuch), skrzynia SS, klima i dobry stan, rocznik ok. 95-96 ze wzgledu na finanse...

no ale do rzeczy, trafiaja sie ciekawe egzemplarze ale bez klimy, czy cwiczyl ktos temat zalozenia kompletnej klimatyzacji do modelu bez?

z gory dziekuje ze wszelkie info

pozdrawiam
przemek

Mighn - 02-04-2009, 10:34

Najprawdopodobniej uda mi się "uzyskać" pajerke po ciężkich przejściach (dachowanie+drzewo bokiem+straż pożarna tnąca auto) z sprawną (przed wypadkiem ;) ) klimatyzacją, i będę myślał nad przekładką - jeżeli się uda, to na pewno porobię sporo fotek.

Pierwotnie myślałem nad przełożeniem też silnika, niestety oględziny wykluczyły tą opcje - tył bloku jest po prostu urwany na wysokości połowy ostatniego cylindra a w silniku panuje absolutny chaos...

Oglądałem dzisiaj tą klimę - i nie wygląda zbyt prosto... zapowiada się na sporo roboty (w tym demontaż całej deski i wszystkich plastików z przodu) :/

gołąb - 27-08-2010, 07:28

Widziałem gdzieś na allegro kompletną klimę do p2 za 700 stówek, łącznie z panelem sterowania.Dodam, że klimatronik-he, he nawet nie wyobrażałem sobie, że w p2 była automatyczna klima(może z jakiejś japońskiej wersji?).
Jak myślicie realne by było założenie takiego ustrojstwa?
........po tym lecie nigdy, przenigdy auta bez klimy nie kupię :roll:

zbyszekm2 - 27-08-2010, 07:45

gołąb napisał/a:
Widziałem gdzieś na allegro kompletną klimę do p2 za 700 stówek, łącznie z panelem sterowania.Dodam, że klimatronik-he, he nawet nie wyobrażałem sobie, że w p2 była automatyczna klima(może z jakiejś japońskiej wersji?).
Jak myślicie realne by było założenie takiego ustrojstwa?
........po tym lecie nigdy, przenigdy auta bez klimy nie kupię :roll:

Tylko, że klimatronik był angielski i tylko w wersji z kierownica po prawej. A takiego nie przełożysz do europejczyka. Musisz szukać klimy manualnej od europejczyka. I taką spoko zamontujesz.

gołąb - 27-08-2010, 07:53

hmm.Nie masz takiej używki? Jak myślisz orientacyjnie jakie koszta?
stegano - 27-08-2010, 18:24

Klimatronic byla juz montowana w pajero uk i japonia od 1993 lub i nawet wczesniej :)
gołąb - 27-08-2010, 21:11

A oświećcie mnie czemu z anglika nie...
zbyszekm2 - 29-08-2010, 01:09

gołąb napisał/a:
A oświećcie mnie czemu z anglika nie...

ba obudowa plastokowa parownika ma odwrotne podejścia.

Faraonix - 29-08-2010, 11:07

Duzo roboty by bylo zeby w japonczyku z manualna klima zalozyc klimatronic ? Duze koszty ?
gołąb - 29-08-2010, 13:35

Faraonix napisał/a:
Duzo roboty by bylo zeby w japonczyku z manualna klima zalozyc klimatronic ? Duze koszty ?
\
Widzę, że Tobie się lampka nad głową zaświeciła :p

zbyszekm2 - 29-08-2010, 17:40

Faraonix napisał/a:

Koszty kosztami, ale w klimatroniku jest tak, ze na obudowie parownika sa zamontowane silniczki sterujące, które pomijając obudowę w żaden sposób nie da się przełożyć na druga stronę. A oryginalny klimatonik nie występował w wersji europejskiej, więc nie można go kupić w serwisie. Koszt obudowy do klimatronika (angielska wersja ) to ok 5000 zł. Zostaje klima manualna, ale i tu trzeba też najlepiej żeby dużo nie przerabiać od europejczyka.

Faraonix - 29-08-2010, 20:55

Jezeli nie da sie klimatronika przelozyc do wersji europejsciej to napewno kupe osob ktore sciagla angliki do polski ma cos takiego zupelnie bezuzyteczne wiec mysle ze nikt nie bedzie wolal 5tys. zl za cos takiego (za tyle mozna kupic jezdzacego pajero w anglii czy irlandii - choc stan techniczny roczej jak igla nie bedzie). Ja mam wersje japonska czyli jak w anglii kierownica po prawej stronie. Jezeli ktos za rozsadna kase chcialby sprzedac caly osprzet do klimatronika (silniczki, kostki itp.) to bylbym zainteresowany. Jak bede mial chwile to bede misial poszukac tu na szrotach.