To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] colt chyba umarl:(

wenclubmx - 03-04-2009, 15:05
Temat postu: [CA4A 1.6] colt chyba umarl:(
witam!
jechaem dzis do szkoly gdy w pewnym momencie zgasl mi samochod gdy wrzucilem an luz.myslalem ze tak oo zdazylo sie raz czy dwa wczesniej.no to prubuje odpalic.i tylko tak rozrusznik pykal i wygladalo to jak brak pradu.udalo mi sie gdzies zjechac i zajrzec pod maske.okazalo sie ze zerwal sie pasek od wspomagania.potem probowalem jeszcze odpalic z gowki i nic.przyjechal moj tato i stwierdzil ze pasek rozrzadu sie przesunal i pokrzywil zawory...ze to mozliwe to wiem ale czy bardziej oplaca sie to robic czyli szlif glowicy nowe zawory nowa uszczelka i rozrzad czy lepiej kupic nowy silnik sam i wsadzic??prosze napiszcze szybko bo nei wiem co mam robic...
P.S.
jesli ktos ma jakis silnik na zbyciu w dobrym i sprawdzonym stanie to chetnie kupie.

Anonymous - 03-04-2009, 15:47

Jezeli tylko przeskoczyl o 1,2 rąbki to raczej nic sie nie pognie. Odkręć plastik od rozrządu i sprawdz czy pasek jest caly. Jak jest caly to podjedz sobie do jakiegos mechanika i niech zobaczy moze wystarczy tylko ustawic rozrzad. Jezeli sa powazniejsze szkody to lepiej zainwestowac w drugi silnik w/g mnie.

A ten brak prądu to moze ci sie pasek od alternatora zerwal, a nie od wspomagania? Jezeli tak to z gorki tez nie odpalisz, jezeli bateria zdąrzyla sie rozladowac.

Maretzky85 - 03-04-2009, 16:14

A w/g mnie lepiej zrobić. Zawsze wiesz na czym jeździsz. Jak silnik miał moc wcześniej i nie ma podejrzeń co do pierścieni, to ja bym robił głowicę wraz z docieraniem zaworów.
wenclubmx - 03-04-2009, 18:01

a moze mi ktos powiedzec gdzie kupie popychacze zaworow??bo jak zdjelem pokrywa to zobaczylem ze wszystkie wydechowe mam polamane...kupilem juz glowice i uszczelke.terazkupie tylko rozrzad, napinacze i raczej pompe wodna bede planowac glowice i mam nadzieje ze colt bedzie zyc:)
Maretzky85 - 03-04-2009, 18:08

Głowicę kupiłeś bez klawiatury ? Bo rozumiem, że dźwigienki Ci się połamały ?
wenclubmx - 03-04-2009, 20:33

no tak sie wlasnie stalo.wszystkie popychacze od zaworow wylotowych sie polamaly.kupilem glowice cala z zaworami ale bez walka i popychaczy za 250 zl wiec w sumie dosyc tanio chyba...mam juz jakis namiar na kolesia ktory mi sprzeda za 80 te 4 i chyba to jest rozsadna cena ale nie wiem czy ktos tutaj nie ma lepszej propozycji??
Maretzky85 - 03-04-2009, 20:50

Ja bym kupił całą klawiaturę, zamiast podmieniać pół, nie wiadomo jak bardzo dostała reszta...
wenclubmx - 03-04-2009, 22:10

w sumie jesli patrzymy wytrzymalosciowo to tak:
kazdy z popychaczy jest na rolce.z tego wiemy ze walek raczej nie dostal, cale obciazenie poszlo wlasnie na popychacze.mam nadzieje ze jak wymienie glowice oczywiscie po planowaniu, nowa uszczelke mam i pasek wraz z rolka tez, poskladane to do kupy bedzie ok.teoretycznie moglbym kupic silnik caly ale kupowanie kota w orku mi raczej nie odpowiada.narodie sie jak glupi z wymiana a sie okaze ze to jakis szrto i bede w klopotliwym polozeniu...