To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Box dachowy - jaki wybrać? Kto coś wie/używał/słyszał?

Hubeeert - 06-04-2009, 02:56
Temat postu: Box dachowy - jaki wybrać? Kto coś wie/używał/słyszał?
Jaki?
Na oku mam Thule Atlantis 200 z zestawem toreb 8006 i mocowaniem do relingów Thule 757 z belkami 869.

A może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tym cholerstwem?
Okazuje się, że 7-mio osobowy samochód może być za mały nad czym ubolewam, niestety fakty są jakie są.

Pozdrawiam

Bartek - 06-04-2009, 07:29

Ze wszystkich wynalazków na dach wybieram przyczepę. Zalety:
- nie odczuwalna w prowadzeniu (do tony na haku)
- inwestujesz tylko w hak, a wynajmujesz przyczepę jaką tylko potrzebujesz, na ile czasu potrzebujesz - nawet możesz wynająć w miejscu A, zostawić razem z ładunkiem w miejscu B
- o niebo łatwiejszy załadunek i rozładunek - nie tylko Ty będziesz maił dostęp do fantów przwożonych na dachu

PS. A jeżeli box jest Ci potrzebny w celu o którym rozmawialiśmy ostatnio - wogóle zapomnij - zauważ, że przez cały czas, kiedy go nie używasz - musisz gdzieś go trzymać....

JCH - 06-04-2009, 10:00

Bagażnik do Spejsa to były belki aero właśnie - wszystko montujesz/demontujesz w kilkanaście/dziesiąt sekund. Nie brudzisz rąk, nie używasz narzędzi.... :)
A jeśli box ma tego power gripa (a widzę, że ten ma) to już w ogóle super - nie cudujesz z jakimiś nakrętkami, motylkami.

Hubeeert - 06-04-2009, 12:49

Bartek napisał/a:
Ze wszystkich wynalazków na dach wybieram przyczepę.

Wady:
1. Nie potrzebuję przyczepy - nie mam az tyle tego do przewiezienia
2. Samochód z hakiem trudniej sprzedać bo kupujący automatycznie zakłada użycie go do celów związanych z holowaniem ciężkiej przyczepy.
3. Koszt haka i instalacji jest porównywalny z zestawem o którym napisałem.
4. utrudnienia w jeździe z przyczepą - ograniczona prędkość max, droższe promy itd itd itd

Box zalety:
1. Łatwy montaż/demontaż
2. Nada się na kolejny samochód
3. Dodatkowa przestrzeń na bagaż w 20 minut bez zmiany gabarytów (długości)samochodu
Wady:
1. Trzeba go gdzieś trzymać
2. Załadunek utrudniony dla każdego oprócz mnie

Obydwa rozwiązania mają te same wady
1. Zwiększone zużycie paliwa
2. Nie wjedzie sie z nimi wszedzie - np na parking wielopoziomowy

Ale skoro mam relingi a Thule oferuje system naprawde szybkiego montazu to nie musi byc aż taki wielki problem. Hak jest to ingerencja w elektrykę co tu tanie nie jest i najlepiej zrobić to w ASO. Poza tym nikt mi nie wypozyczy przyczepy na przeprowadzkę z Pólnocnej Irlandii do UK bez konieczności jej zwrotu co przy cenie za prom i odległości staje się samo w sobie ceną boxa.

Podsumowując.
Przyczepa - owszem, gdybym miał już hak. Box jest mniejszym złem.

poziomka - 15-04-2009, 10:58

Hubeeert napisał/a:
Na oku mam Thule Atlantis 200 z zestawem toreb 8006 i mocowaniem do relingów Thule 757 z belkami 869.

Mam takie belki - są ok - mocuję latem do nich bagażnik na rowery.
Box mam też właśnie ten model - bardzo dobra jakość wykonania- wcześniej miałem Fapę, bardzo szybki montaż.
Ogólnie wybrałeś zestaw z górnej półki i to jest dobra droga - unikasz niepotrzebnych problemów z montażem i jakością wykonania.
Toreb nie posiadam - uważałem to za zbędny wydatek - w Polsce mają dość wysokie ceny.

btw Thula kupiłem tez windę do boxa i mogę trzymać go na balkonie - ale w garażu też można - bardzo dobre rozwiązanie na przechowywanie tego boxa

igor