To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - ukryta awaria chlodzenia

petyer666 - 08-04-2009, 07:41
Temat postu: ukryta awaria chlodzenia
witam wszystkich kilka dni temu pisalem ze mam problem z moja cari tzn z brakiem ogrzewania z kiepskim chlodzeniem i z obrotami ! Hmm juz wam mowie co odkrylem wczoraj -nie zagladalem do autka kilka dni z braku czasu lecz wczoraj zagladam pod maske obejzalem dokladnie wszystko i zauwazylem ze mokra plama nie zniknela ze spojlera od srodka pod chlodnica(strach)-widzialem ja wczesniej ale byla taka pogoda ze moglo byc mokro -ale teraz kiedy jest taka pogoda od kilkui dni plama rzuca sie w oczy!!!:)przyjzalem sie dokladniej temu miejscu i co sie okazuje ?ze pod wplywem korozji pekla obejma na gumowej rurze ktora laczy chlodnice z silnikiem ta rura zamocowana jest na dole do chlodnicy po prawej stronie -moim zdaniem to jest cala przyczyna tych dziwnych zachowan auta-brak ogrzewania ,dziwne obroty,smrod z pod maski-i wlasnie mam pytanie ?niech ktos mi szczegolowo opisze jak spuscic caly plyn chlodniczy!jaki plyn najlepiej zalac?i czy uklad trzeba odpowietrzyc czy sam sie opowietrzy???
mephisto - 08-04-2009, 07:50

odpowietrzyc to oczywisnie ze musisz sruba powinna byc na polowie wysokosci bloku silnika i jezeli tak jak u mnie to od strony kierowcy,plynu do chlodnicy to niema wielkich wymagan jaki uznasz za stosowne taki zalej,a ile wchodzi to w instrukcji masz bo mi wchodzi 6l
petyer666 - 08-04-2009, 07:58

dzieki za pomoc -oczywiscie plyn leje do chlodnicy po korek?a do zbiorniczka tylko dolewam jak bedzie niski poziom?aha jak sposcic mam plyn ?-jesli wloze rurke do zbiorniczka i starym sposobem zassam czy sposci sie stary plyn do konca czy jakis inny sposob?
Anonymous - 08-04-2009, 08:19

petyer666 napisał/a:
dzieki za pomoc -oczywiscie plyn leje do chlodnicy po korek?a do zbiorniczka tylko dolewam jak bedzie niski poziom?aha jak sposcic mam plyn ?-jesli wloze rurke do zbiorniczka i starym sposobem zassam czy sposci sie stary plyn do konca czy jakis inny sposob?

Tak to spuszczasz z akwarium, albo wino z dymiona.
po prostu zrzuć węża z chłodnicy ten najniżej połozony i po kłopocie.
Nie szukaj żadnych kraników, zaworów
POzdr.

mephisto - 08-04-2009, 12:57

dokladnie tak jak napisal jackd. tak sie pozbywasz plynu.
Bartek - 08-04-2009, 13:20

JackD, mephisto, nie prawda - tak możecie spuszczać wino, a nie płyn, którego w bloku silnika zostanie jakieś 2 l..... Na boku bloku znajdziesz śrubkę na klucz 14, którą nic nie jest przykręcone - to korek spustowy wody z bloku....

[ Dodano: 08-04-2009, 13:22 ]
a śruba do odpowietrzania jest w obudowie termostatu, lub tuż obok - ładnie okarteczkowana na żółto, żeby nie odkręcać po nagrzaniu.....

petyer666 - 08-04-2009, 13:23

ok -ta rura jest po stronie kierowcy na samym dole??? jesli o ta wam chodzi to pisalem juz wczesniej ze wlasnie przy niej mi sie zerwala obejma i z tej dziury poszedl plyn -ale co mam zrobic z plynem ze zbiorniczka -tam jest jeszcze plyn na poziomie minimum? a wogole to jesli z tej dziury w chlodnicy pojdzie plyn to nic nie zostanie w silniku???

[ Dodano: 08-04-2009, 13:27 ]
no wlasnie jedni pisza tak drudzy inaczej dlatego chcialem zeby ktos mi napisal kto to robil krok po kroku bo ja pierwszy raz!!! a jeszcze ksiazke mam w jezyku niemieckim ehhh

[ Dodano: 08-04-2009, 13:30 ]
jak odpowietrzac???

Chooper - 08-04-2009, 15:37

petyer666 napisał/a:
no wlasnie jedni pisza tak drudzy inaczej dlatego chcialem zeby ktos mi napisal kto to robil krok po kroku bo ja pierwszy raz!!! a jeszcze ksiazke mam w jezyku niemieckim ehhh

z powyższych postów masz czarno na białym:
1. z dużego układu zlewasz płyn przez wąż, z którego Ci cieknie
2. z małego układu ( silnik) zlewasz wginstrukcji Bartka
3. ze zbiorniczka po prostu wylewasz, jak go odkręcisz to wyjmiesz

petyer666 napisał/a:
ak odpowietrzac???

wpisz w wyszukiwarke na forum "odpowietrzanie" i zaznacz aby szukał w dziale carisma. znajdziesz dokładny opis ze zdjęciem, którą srubke na termostacie odkręcić, aby odpowietrzyć.

petyer666 - 10-04-2009, 23:47

siema wszystkim dzis bylem u mechaniora :) i cari smiga jak nowa:) zalalem plynu do pelna i jest ok zniknely falujace obroty jesr grzanie i wszystko jest spoks dzieki wszystkim za pomoc!!! i zycze wszystkim wsolych spokojnych swiat i mokrego...:)pozdro