Pajero III - [3.2 DID] Zapala się kontrolka "silnika" i SC
Anonymous - 10-04-2009, 15:42 Temat postu: [3.2 DID] Zapala się kontrolka "silnika" i SC Witam,
mam problem z Pajero III 3.2DID 2002 r. Po odpaleniu samochodu, i przejechaniu ok. 10 km, zapala się kontrolka silnika, i kontrolka SC, przy czym samochód zaczyna dymić na czarno i strasznie szarpać.
Na początku została wymieniona w serwisie przepustnica, co okazało się błędną diagnozą. Następnie wymieniono nastawę PTS w pompie wtryskowej która była uszkodzona. Samochód zaczął jeździć, jednak był przeciek w chłodnicy EGR.
Pojechałem na serwis, i wymienili mi chłodnicę EGR. Od tamtej pory zaczęły się dziać w/w problemy. Najgorsze jest to, że jak zgaszę silnik, i zapalę go ponownie to kontroli znikają. Potem znów przejadę się trochę i znów się zapalają.
Wymieniliśmy zawór EGR i samochód jeździł, po czym samochód przejechał 200km i znów sytuacja się powtórzyła. Silniczek przepustnicy nagrzewa się bardzo mocno, a tak chyba nie powinno być.
Miał ktoś podobny problem ? Mógłby ktoś pomóc w zidentyfikowaniu przyczyny, i wyeliminowaniu usterki ?
Owczar - 10-04-2009, 16:34
Musisz go podpiąć pod komputer bo inaczej można tylko strzelać.
Nawet jak kontrolka się nie świeci to błędy powinny być w pamięci.
zbyszekm2 - 11-04-2009, 08:22
Trzeba jednak podpiąć pod kompa. inaczej znowu wsadzisz mnóstwo kasy, często niepotrzebnie.
|
|
|