To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Ogólne - Szyberdach

BartekWu - 10-04-2009, 19:56
Temat postu: Szyberdach
Chłopy jest taka kwestia-szyberdach generalnie mi działa, ale niestety dzieje sie coś takiego, że słychać pracujący mechanizm, a szybka się nie rusza (coś tak jak by przeskakiwało) Elektryk powiedział, że to najprawdopodobniej powyłamywane ząbki w jakiejś zębatce na silniczku, albo uszkodzone jakieś linki prowadzą. Ponadto jak szybka już ruszy to nie zatrzymuje się we właściwej pozycji tylko cały czas pracuje kiedy się trzyma guzik. Uchylność nie działa w ogóle. Miał ktoś kiedyś taki problem ?
VirMan - 10-04-2009, 21:07

trzeba obejrzeć , ale geeneralnie może zardzewiały prowadnice? - mozę przesmarowac trzeba , i napewno zobaczyc. Moze to byc wszystko , od modulu sterujacego , przez mechanike , po zwalone przyciski.
BartekWu - 10-04-2009, 22:12

Takiej odpowiedzi się obawiałem :) czyli znowu do kolejnych szpeców, tym razem od dachu...ehhh.
Anonymous - 10-04-2009, 23:32

Witam.

Jak mniemam przez całą zimę był nieużywany, też tak kiedyś miałem. Z tym, że u mnie się otworzył i juz nie zamknął... ;) Masz TUTAJ instrukcję postępowania z szyberdachem, którą kiedyś skleciłem dla Slawa.
Generalnie kiedy już dostaniesz się do mechanizmu, będziesz musiał rozruszać go ręcznie (klucz imbusowy nr 6). a najlepiej było by przesmarować na całym odcinku linkę prowadzącą. Zajmuje to niestety trochę czasu gdyż po każdym przesunięciu trzeba demontować mechanizm, nasmarować, znów zamontować, przesunąć, zdemontować, nasmarować.... etc. etc. ;) Ale od czego są święta :p

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy :)

BartekWu - 11-04-2009, 10:19

Heh:) Dzięki wielkie - coś będę mącił ;)
kotomi - 14-04-2009, 19:32

Witam
Miałem podobną usterkę. Spotkałem się ze Slawem a on na parkingu w 5 min naprawił. Wspominał tez że wg instrukcji od Chi_Man`a.

Pozdro

zOrg - 04-07-2009, 22:31

Witam
Chi-Man, dzięki za instrukcję.
Chyba przeskoczył mi napęd bo szyber zgłupiał, zatrzymywał się gdzie chciał,
na przyciski reagował jak miał ochotę i do tego wydawał głosy.
Dzięki Twojej instrukcji zaoszczędziłem czas i nerwy. Teraz jest o`k.
Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam :)

orzech111 - 11-04-2015, 16:15

mógłby ktoś odświerzyć instrukcje, mam podobny problem
lukasz12 - 11-04-2015, 22:54

Nikt tego nie zrobi bo pewnie nikt tej instrukcji nie ma w posiadaniu. Spróbuj jeszcze zapytać Sławka (nick Slaw). A co do ewentualnego awaryjnego zamknięcia dachu to można to zrobić ręcznie za pomocą klucza imbusowego - trzeba zdjąć klosz z dużej lampki i wyłamać plastikową okrągłą zaślepkę - pod nią jest ośka od napędu z miejscem na klucz.
marycjusz - 11-04-2015, 23:41

Też mam problem z szyberdachem - z chęcią bym skorzystał z instrukcji ;) Jak się komuś uda wyciągnąć info od Slawa byłoby git - chyba że sam Slaw tu napisze ;)
zOrg - 12-04-2015, 10:58

instrukcja do szyberdachu:

https://www.dropbox.com/s...rukcja.pdf?dl=0

Slaw - 12-04-2015, 20:12

tak jak podane w instrukcji i wszystko wraca do normy a ja proponuję jeszcze dać klej do gwintów na śruby mocujące silniczek i więcej problem nie powróci
orzech111 - 14-04-2015, 20:06

u mnie problem polega na tym, że silniczek kręci, ale przeskakuje trybik na tych 2 taśmach zębatych, jest wielkie zgrzyt i nic się nie dzieje. Da się jedynie otowrzyć kombinując przyciskami i pchając dość mocno szyber, ale tylko się uchyla tak po skosie, jak chcę zamknąć też muszę naklikać przycisków i duśić szybe ręcznie

ta procedura pomoże?

Slaw, nie odpisałeś na sms kiedyś, półoś pasuje, była ciut inna od tej co miałem na aucie, ale Twoja nawet bardziej była odpowiednia moim zdaniem, moja miała mniejszą średnice w jedym miejscu (za zębami do skrzyni) ale wielkie podziękowania, dzięki Tobie sigm jeździ :)
piszę to tu, bo zgubiłem Twój nr

Slaw - 15-04-2015, 20:07

właśnie Twój problem jest taki jak większosc,odkręciły się śruby od silniczka co spowodowało opuszczenie silniczka a następnie fotokomórka zgubiła sygnał.Przeprowadz procedurę podaną wyżej i będzie ok,daj klej do gwintu :D