To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Klimatyzacja i ogrzewanie

robus75 - 10-04-2009, 21:05
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Klimatyzacja i ogrzewanie
Witajcie wszyscy Mitsumaniaki. Mam kilka pytan odnosnie klimy i ogrzewania. Moj misiek to GDI z 2000r wersja avance.Najpierw klima. Po pierwsze jestem laikiem w tych sprawach i nie wiem czy mam klime automatyczna czy reczna. jak ma byc ustawiona tzn co oznaczaja przy pokretlach funkcje AUT. I od nawiewu i od regulacji czy nawiew ma byc na nogi, szybe itd. W jakiej pozycji powinna byc klima ustawiona. Jak mam na AUT to strasznie dmucha i wlacza mi obieg wewnetrzny.
I teraz ogrzewanie. czy jest jakis termometr wewnatzr autka bo w zimie jak dam np na 25 stopni to przez kratki nawiewu leci cieple powietrze. A teraz jak ustawie taka sama temperature to leci chlodniejsze. Czy cari sama steruje sobie cczy dac wiecej ciepla czy mniej?
Moze troszke nejasno napisalem ale jak by co to szczegolowo opisze dany temat.

mlun - 11-04-2009, 10:42

No to tak. Jak wciśniesz AUT i ustawisz żądaną temp.(podobno się wyświetla na ekranie ja nie wiem bo mam wersje przed liftem) to klima dąży do tego aby taką temp. utrzymać. To dlatego zaczyna dmuchać mocno a z czasem gdy temp. się unormuje zacznie zwalniać.
Z tą temp. jaka wydostaje się z kratek to jest tak że klima auto ma swój czujnik temp. i dlatego jeśli na dworzu jest zimno to może wiać ciepłym a jak jest ciepło to wiać zimnym przy ustawieniu takiej samej temp.

robus75 - 11-04-2009, 19:12

czyli mam rozumiec ze jest jakis termometr wewnatrz auta ze reguluje ta temperature? Piszesz mi ze klima na AUT dazy do danej temperatury. A tak samo jest z ogrzewaniem? Jak dam na AUT to tez bedzie dazyc do ustawionej temperatury?
demeone - 11-04-2009, 19:15

W Carismach przed liftem czujnik temp wewnatrz kabiny byl nad zegarkiem.
Ogrzewanie dąży do tego samego by wyrównac zadana temperature na pokretlach do temp wewnatrz auta. Jezeli masz pokretla to masz manualna klime

robus75 - 11-04-2009, 19:28

Mam pokretlo i klima wlaczam nacisnieciem jednego z nich. Tzn ze klima jednak manualna. A nad zegarkiem chyba nie mam zadnego termometru. Predzej bym powiedzial ze pod pokretlem od temperatury mam taka mala kratke i moze tam jest ten termometr? Mlun pisze ze mam klime auto
Pieniek - 11-04-2009, 20:16

Cari po lifcie ma klimę automatyczną z pokrętłami a nie jak przed liftem z wyświetlaczem.
Robus75 jeśli masz na pokrętłach siły i kierunku nawiewów pozycję auto to ma pewno masz klimę automatyczną i oczywiście w zależności od temperatury zewnętrznej steruje ona zarówno nagrzewnicą jak i sprężarką klimatyzacji tak aby utrzymać zadaną temperaturę.
Pozdrawiam.

robus75 - 11-04-2009, 20:28

I o to mi wlasnie Pieniek chodzilo. Dzieki za wyjasnienie
Robson86 - 11-04-2009, 20:32

robus75 napisał/a:
Mam pokretlo i klima wlaczam nacisnieciem jednego z nich

inaczej...jesli pokretlo sily nawiewu masz wyskalowane w cyfrach (1,2,3,4) to znaczy ze masz klime manualna, jesli pokretlo sily nawiewu masz wyskalowane w postaci takiego rozszerzajacego sie "wachlarzyka" ze tak to nazwe to znaczy ze masz automat :)

to jest zdjecie manuala :)

to zdjecie automata :)
Pozdroo

robus75 - 11-04-2009, 21:03

Mam dokladnie taka klime jak na drugim zdjeciu czyli wychodzi na to ze automat. dzieki za zdjecia. A gdzie jest termometr wewnetrzny?
demeone - 11-04-2009, 21:08

To w Cari GDI po lifcie nie ma wyswietlacza? To skad wiadomo jaka temperature ustwilo sie? Pytam bo nigdy nie widzialem jeszcze po lifcie
Robson86 - 11-04-2009, 21:08

robus75 napisał/a:
A gdzie jest termometr wewnetrzny?

nie ma termometru wewnetrznego. Jest tylko zewnetrzny.
demeone napisał/a:
To w Cari GDI po lifcie nie ma wyswietlacza? To skad wiadomo jaka temperature ustwilo sie

wszystko jest podawane na tym "ekraniku" na samej gorze konsoli centralnej. Dane z komputera pokladowego, radiostacje, klimatyzacja, nawiewy, godzina itd :)
Pozdroo

observer - 11-04-2009, 21:19

robus75 napisał/a:

Za tą kratką pod pokrętłem z stopniami temperatury.
demeone napisał/a:
To w Cari GDI po lifcie nie ma wyswietlacza? To skad wiadomo jaka temperature ustwilo sie

Z symboli na pokrętle temperatury.

robus75 - 11-04-2009, 21:44

Robson86 napisał/a:
robus75 napisał/a:

nie ma termometru wewnetrznego. Jest tylko zewnetrzny.
demeone napisał/a:

wszystko jest podawane na tym "ekraniku" na samej gorze konsoli centralnej. Dane z komputera pokladowego, radiostacje, klimatyzacja, nawiewy, godzina itd :)
Pozdroo

na tym ekraniku tez jest pokazana klimatyzacja i nawiewy? Nie zauwazylem tego u siebie. Wiec mam ten termomert wewnetrzny czy nie bo widze dwie sprzeczne opinie.

Robson86 - 11-04-2009, 23:58

robus75 napisał/a:
na tym ekraniku tez jest pokazana klimatyzacja i nawiewy?

jest pokazana sila nawiewu (1 z 4), miejsce nawiewu, przy przekreceniu temperatury (pokretla) na ekranie widzisz jaka temperature wybrales(dokladnie), a po chwili zamiast obranej temperatury pojawia sie temperatura zewnetrzna.
robus75 napisał/a:
Wiec mam ten termomert wewnetrzny

jesli chodzi o wyswietlenie wartosci temperatury to nie masz...
Pozdroo

robus75 - 13-04-2009, 07:26

Robson86 napisał/a:
robus75 napisał/a:
na tym ekraniku tez jest pokazana klimatyzacja i nawiewy?

jest pokazana sila nawiewu (1 z 4), miejsce nawiewu, przy przekreceniu temperatury (pokretla) na ekranie widzisz jaka temperature wybrales(dokladnie), a po chwili zamiast obranej temperatury pojawia sie temperatura zewnetrzna.
robus75 napisał/a:
Wiec mam ten termomert wewnetrzny

jesli chodzi o wyswietlenie wartosci temperatury to nie masz...
Pozdroo

I wlsnie chodzi o to ze na tym wyswietlaczu nie pokazuje mi ani sily nawiewu ani miejsca nawiewu a tym bardziej wartosci ustawionej temperatury. Co moze byc nie tak?