Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Umiejscowienie gaśnicy ?
lamariusz - 13-04-2009, 23:11 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Umiejscowienie gaśnicy ? Witam. Jak w temacie. Czyli jaśniej, koło zapasowe i lewarek jest umiejscowione pod płytą bagażnika. Apteczka po lewej stronie bagażnika przytrzymywana paskiem. Z Prawej strony na dwóch pasach wisi trójkąt ostrzegawczy. Gdzie natomiast jest przeznaczone przez producenta miejsce usytuowania gaśnicy w Cari GDi z 1998r przed liftem?
mlun - 13-04-2009, 23:18
U mnie trójkąt jest razem z kołem. Nie wiem czy to fantazja poprzedniego właściciela czy nie. Zawsze myślałem że gaśnica właśnie na tych dwóch paskach po prawej stronie powinna być.
Kofi - 13-04-2009, 23:24
Generalnie najlepiej ją zamontować w kabinie. Ja kiedyś w sytuacji awaryjnej wygrzebywałem gaśnice z bagażnika przewalając stertę bagażu. Niepolecam.
W kabinie dobre miejsce to pod fotelem pasażera równolegle do fotela przykręcić stelarz i w nim trzymać gaśnicę.
Artur Ty chyba kiedyś tak miałeś w cari...podrzucił byś jakieś foto
Student - 14-04-2009, 06:29
Dokładnie najlepsze miejsce to pod fotelem:
Ja mam dwie : pod fotelem pasażera i kierowcy (trzecia w kufrze)
Przykręcasz na 2 wkręty 20mm/długości , śr3/4mm z dużym gwintem (do drewna ).
Po pewnym czasie sie troszeczkę obluzuje ale nie na tyle aby latać po kabinie tylko gaśnica oprze sie na dywanikach i nic nie puka.
A w co się wkręca te wkręty (w kanał powietrzny plastikowy) który daje powietrze na nogi pasażerów z tyłu
SHARK1979 - 14-04-2009, 11:29
Ja dałem na lewej stronie pod paski i jest oki
rasiak1980 - 14-04-2009, 13:15
ja zawsze trzymam pod swoim siedzeniem na wypadek jakby mi ktoś w kufer przydzwonił i nie mógł bym go później otworzyć, tak jakoś głupio sobie w głowie poukładałem że to jest najlepsze miejsce na gaśnice, i chyba tak jest
Student - 14-04-2009, 13:24
Ja wożę w środku z innej przyczyny, jak bedę musiał zbić szybę od środka to nie ma przedmiotu który to może zrobić poza gaśnicą, ponadto od razu jest pod ręką a jak by co to w kufrze jest kolejna.
Jerry - 14-04-2009, 13:38
Ze względów bezpieczeństwa dobrze jest trzymać w środku auta.
(ja właśnie sprawdziłem i wygląda na to ze sam nie mam gaśnicy) w moim przypadku jest taka półeczka w bagażniku z lewej strony wiec tam sobie ja założę bo wole mieć puste wnętrze samochodu.
Student - 14-04-2009, 13:47
tam to ja trzymam apteczkę i gąbkę do mycia samochodu
rasiak1980 - 14-04-2009, 15:56
a ja w tym miejscu trzymam kompresor do pompowania (piłki )
mariusz_skc - 14-04-2009, 21:32
ja wpadłem na inny pomysł.. mianowicie znalazłem jakiś uchwyt od bidonu.. zauważyłem że moja gaśnica idealnie pasuje w zatrzask.. to tylko dwie śrubki i przykręcona w plastiku obok apteczki tak aby nie było problemów z wyjęciem
lamariusz - 15-04-2009, 21:51
Najlepiej odpowiada mi pomysł - rozwiązanie z umiejscowieniem gaśnicy jaki podał mariusz_skc. Postaram się takie rozwiązanie zastosować.
pawelsonx - 15-04-2009, 23:58
ja miałem kiedyś pod siedzeniem (w pierwszym samochodzie) jakimś cudem i się odpięła i pofrunęła pod pedał hamulca całe szczęście że było pusto na drodze i jakoś ją wydostałem,
teraz nie mam ani gaśnicy ani apteczki oraz trójkąta no i koła zapasowe od 2 miesięcy czeka w komórce żebym go zawiózł do naprawy.
Kofi - 16-04-2009, 00:02
pawelsonx napisał/a: | ja miałem kiedyś pod siedzeniem (w pierwszym samochodzie) jakimś cudem i się odpięła i pofrunęła pod pedał hamulca... |
Dlatego napisałem, że pod fotelem pasażera mając tą wizję przed oczami.
Anonymous - 16-04-2009, 20:34
w cari po lifcie standardowo gasnica jest zamocowana w uchwycie przed fotelem pasazera pod nogami, miejsce dobre tylko kiepsko wyglada wiec ja gasnice deportowalem do bagaznika po lewej stronie wlozylem ja do tej poleczki i opasalem taka gumka
|
|
|