Carisma - Techniczne - pękła sprzezyna zawieszenia przód. CARISMA 1,8 GDI
yoji - 14-04-2009, 20:37 Temat postu: pękła sprzezyna zawieszenia przód. CARISMA 1,8 GDI Witam. Dziwna sprawa , wchodzac do garazu zobaczylem ze mam kapcia w przedniej oponie. Chciałem dobić kompresorem ale nici, wiec zmieniałem koło. Co sie okazało ? sprzeżyna pekła !? wbiła sie w nowiutka opone rozpieprzając ją. Pytanie : dlaczego mogła strzelić spreżyna ( samochód nie jezdzony był jakos od 2 tygodni cały czas stał.) i czy zawieszenie przednie w carismie (2000r Lifting) jest takie same jak przed liftingiem . dobrze ze nie stało mi sie to na drodze, mogło by być nie ciekawie.
Pozdrawiam
drd1812 - 14-04-2009, 20:48 Temat postu: Re: pękła sprzezyna zawieszenia przód. CARISMA 1,8 GDI
yoji napisał/a: | dlaczego mogła strzelić spreżyna ( samochód nie jezdzony był jakos od 2 tygodni cały czas stał.) i czy zawieszenie przednie w carismie (2000r Lifting) jest takie same jak przed liftingiem |
Po pierwsze jedno słowo z twojej wypowiedzi należałoby wykropkować,
po drugie sprężyna pękła ponieważ nastąpiło zmęczenie materiału (musiał gdzieś wahacz dobrze podbić na dziurze), po trzecie zawieszenia przed i po się różnią bynajmniej z przodu.
yoji - 14-04-2009, 20:52
90000 km. i już zmęczenie? . jeszcze jedno. Wymienia sie kompletem ? czy można pojedynczo.
rasiak1980 - 17-04-2009, 02:41
zmęczenie materiału poznać można po przełomie jeżeli jest powierzchnia przełomu spolerowana, powinno wymieniać się lewą i prawą stronę.
saphire - 17-04-2009, 14:48
Sprężyny i amortyzatory zawsze wymieniasz na obie strony równocześnie
|
|
|