To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Jak sprawdzić sprawność czujnika położenia wałka rozrządu?

misza116 - 15-04-2009, 10:13
Temat postu: Jak sprawdzić sprawność czujnika położenia wałka rozrządu?
Pytanko dokładnie jak w temacie.. Na kompie wyszło, że mój jest uszkodzony, chciałbym kupić nowy. Przedział cenowy : 70 - 300 zł.
Jak sprawdzić taki czujnik przed zakupem? Bez montowania do auta oczywiście :)

pozdr

Owczar - 15-04-2009, 11:55

Niestety nie da się sprawdzić tego czujnika przed zakupem. Działa on na zasadzie zmiany przenikalności magnetycznej. Teroretycznie mógłbyś go sprawdzić ale musiałbyś dysponować odpowiednim urządzeniem, więc raczej odpada. Podczas pracy silnika można go sprawdzić za pomocą oscyloskopu, a w ręku raczej ciężko. Kup czujnik z gwarancją rozruchową. Większość sprzedawców daje taką gwarancję.
pic11 - 21-04-2009, 00:19

jedno pytanie , masz aparat zaplonowy czy to cos innego nie wiem jak sie nazywa fajkocewki czy jakos tak ;] , bo jak aparat zapłonowy to sie nie martw bo zawsze bedzie pokazywało że jest czujnik walnięty , przy odpalonym silniku wszystko jest oki i nic sie nie wyświetla . . . kiedys szukalem tego czujnika i nikt mi tu nie pomógł na forum , nawet jakieś zdjęcia miałem i nic , ale sie nie poddałem i po paru tygodniach trafiłem do znajomego mechanika i od niego sie wszystkiego dowiedziałem . pozdr