To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Amory/Sprężyny Colt 1.6 16v

TOMEKKK - 15-04-2009, 15:28
Temat postu: Amory/Sprężyny Colt 1.6 16v
Witajcie. Mam dylemat, ponieważ szukam zawieszenia do Colta 4x4. Czy wie ktoś czy w wersjach FWD i 4WD amortyzatory i sprężyny można stosować zamiennie? TZN, wiem, że przód będzie taki sam, ale co z tylnym zawieszeniem?
Jeżeli ktoś wie - pomóżcie, bo kwestia bardzo pilna.

Pozdrawiam

londolut - 15-04-2009, 17:31

TOMEKKK, amory w CA4A i CC4A na bank takie same (wg katalogu Intercars). Co do sprężyn nie wiem. Może się różnić górnym mocowaniem ale to raczej bardzo mało prawdopodobne.
TOMEKKK - 15-04-2009, 17:44

londolut napisał/a:
TOMEKKK, amory w CA4A i CC4A na bank takie same (wg katalogu Intercars). Co do sprężyn nie wiem. Może się różnić górnym mocowaniem ale to raczej bardzo mało prawdopodobne.

Dzięki wielkie. Wydaje mi się, że jeżeli amortyzatory sa takie same, to i mocowanie sprężyn będzie ok.

Pozdrawiam

PS> Czy CC4A to oznaczenie wersji 4WD ?

londolut - 15-04-2009, 22:48

Tak CC4A to AWD. W numerze VIN również widnieje taki fragment :)
TOMEKKK - 17-04-2009, 10:32

londolut napisał/a:
Tak CC4A to AWD. W numerze VIN również widnieje taki fragment :)

Faktycznie. Nie ogarniam jeszcze tych oznaczeń Colta, ale dzięki.

Czy ktoś jeszcze może coś powiedzieć w tym temacie? Potwierdzić, zaprzeczyć?

Pozdrawiam

Serek - 17-04-2009, 12:55

Przepraszam, że o innym modelu ale trochę dziwne. W Galancie E3x i Eclipse I i II gen. zawieszenie tylne różni się w FWD i AWD co za tym idzie inne sprężyny i amortyzatory. Czemu więc w Colcie miałyby być identyczne?
londolut - 17-04-2009, 13:04

Serek napisał/a:
Czemu więc w Colcie miałyby być identyczne?
Katalog IC podaje takie same amory. Nic nie pisałem o sprężynach. Więcej mógłby tu powiedzieć Browar lub Maklakus, oni wiedzą dużo o AWD bo mają/mieli takie maszynki.
TOMEKKK - 21-04-2009, 22:32

Dzisiaj mogę potwierdzić, że amortyzatory z tyłu są takie same w FWD i AWD ;) Sprawdzone.

Pozdrawiam

londolut - 21-04-2009, 23:27

A nie mówiłem ;)