To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [1.6 Carisma] pytanie o układ wydechowy

josearkadio - 18-04-2009, 09:41
Temat postu: [1.6 Carisma] pytanie o układ wydechowy
Jakiś czas temu moja mitsu samoistnie się ztuningowała i zaczęła hałasować jakby miała v-ósemkę i 300KM pod maską. Pojechałem do mechaniora który używając nadludzkich umiejętności pospawał mi środkowy tłumik (50zł). Naprawa była skuteczna na jakieś 2 miesiące. Przyszedł czas na wymianę zużytej części. Wczoraj zostawiłem autko u lokalnego guru który wymienił mi środkowy tłumik w niecałe 2 godziny. Część plus naprawa kosztowały mnie 150zł. Niestety przy odbiorze mojego srebrnego pocisku okazało się że samochód pierdzi jeszcze głośniej. Mechanik stwierdził że wymiany wymaga jakiś łącznik który łączy tłumik z silnikiem-koszt z robocizną wyniesie mnie kolejne 150zł. Pytanie - co to za cześć i czy wymiana tej części faktycznie może kosztować 150zł?
Chooper - 18-04-2009, 11:56

łącznik elastyczny wydechu.
owa część kosztuje ok 70 PLN + robocizna jak pisali na forum max 40 pLN = 110.
IMO więcej jak 120 to już przesada

Anonymous - 18-04-2009, 12:21

też wymieniałem u siebie łącznik elastyczny wydechu,
normalny element eksploatacyjny jak w każdym aucie,
nie pamietam dokładnie ceny robocizny, natomiast część 70-80zł

wally49 - 18-04-2009, 15:18

Nie piszesz ile sobie lat liczy Twoja Cari i czy zamierzasz ją dalej użytkować. Jeśli tak to ta łatanina będzie Cię drożej kosztować niż nowy komplet. Jestem zwolennikiem radykalnych metod. W mojej GDI kiedy zrobiła się glośna po 9 latach, wymieniłem caly komplet od Bosala za 1100 zł z uszczelkami i mam spokój przynajmniej na 5 lat. W komplecie była niklowana dwurura na zakończenie. Wszystko pasowało jak klocki lego.
Pozdrawiam

josearkadio - 18-04-2009, 16:42

Mitasubishi Cari 1.6 rocznik 1997. Pojazd zakupiłem rok temu, ma przejechane 150000km i zamierzam polatać nim jeszcze tak ze dwa latka.