To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Subaru Outback Boxer Diesel

JCH - 18-04-2009, 23:09
Temat postu: Subaru Outback Boxer Diesel
Stało się.
Rozstałem się ze Spejsem (z bólem :( ) a w jego miejsce pojawił się Subaru Outback. Z uwagi na to, że ilości spalanego paliwa > 10 litrów są dla mnie nieakceptowalne oraz mój styl z jazdy pozostałem przy opcji diesel. Początkowo w planach był Forester w wersji MY'08 bo szczerze powiem, że wizualnie ten samochód mi najbardziej odpowiada. Niewiele brakowało a jechałbym do Szczecina po grafitowego Forka (dzięki Arku za przesłane zdjęcia i Jacku za wywiad w ASO), no ale jak to zwykle bywa rozminęliśmy się ze sprzedającym o jakieś tam "grosze" ;) Cóż.... :?

W międzyczasie pojawił się nowy model Forka, co z tego, że z dieslem skoro nie widział mi się. Pozostało wybrać pomiędzy Outlanderem a Outbackiem. Ideałem byłoby gdyby tak złożyć sobie auto z tych dwóch modeli :) Wybór był trudny ale wyszło mi, że za te same pieniądze mam nieco lepiej wyposażonego Outbacka + lepszy napęd (?) i lepszy silnik. Mam nadzieję, że tak się okaże.

Jak wygląda Outback pewnie wszyscy wiedzą ale mój OBK wygląda tak:

Jednostka napędowa to 2 litrowy diesel w układzie boxer. Powinien mieć 150 KM przy 3600 obr i 350 Nm przy 1800 obr/min. A ile ma ..... :?: :roll:
Jak się otworzy maskę to wygląda tak:

Układ napędowy to wiadomo - 4x4 zwane w Subaru S-AWD. Nie ma żadnych pokręteł jak w Outlanderze ale może to i lepiej ;) nie ma zbędnej elektroniki. Jest za to jakieś usrojstwo zwane VDC (Vehicle Dynamic Control), które ma ratować jak się już znacznie przegnie pałę. Na razie nie przeginam. Zresztą zanim zrobiłem pierwszy tysiąc km to zima się już skończyła na drogach.

To na razie tak w skrócie..... Wiem, kiepskie foty - będzie okazja to podmienię na jakieś lepsze.

Anonymous - 18-04-2009, 23:28

i Jak boxer diesel akustycznie cos zostalo z dzwieku boxera benzyny?:)
JCH - 18-04-2009, 23:33

deenbe napisał/a:
cos zostalo z dzwieku boxera benzyny
Wg mnie nic. Choć czytałem, że komuś tam coś "bulgocze" :lol:
Tradycyjnie - jak zimny to słychać klekota, jak ciepły jest przyjemnie. W środku cisza.

Matejko - 19-04-2009, 03:30

no JCH w koncu opisales, a o spejsa nie boj sie dobrze mu tak jak mojej cari :) :mrgreen:
Hugo - 19-04-2009, 20:25

Szczerze, naprawdę obiektywnie i bez urazy, ale dziwadło. Przednie lampy to coś a'la nowy passat?
Anonymous - 19-04-2009, 21:46

jak juz to passat ma swiatla ala subaru:)

mi sie autko podoba moje marzenie to legacy 3.0 H6 :)

Fragu - 19-04-2009, 21:51

piękne auto ! pogratulować :wink:
cns80 - 20-04-2009, 08:06

Nareszcie go opisałeś Jacku :)
Brawo. Naprawdę ciekawe autko.
Kontynuuj ten temat ;)

mothman - 06-05-2009, 10:56

Twój spejsik śmiga aż miło. Kilka dni temu przejechał całą Polskę bez zająknięcia.
I tankowanie zawsze przyjemne bo w trasie 5,2 mi spala 8) I nowe gumki na lato dostał.

Anonymous - 06-05-2009, 12:21

fajne auto sam sie nad nim zastanawialem, jacek zapraszal mnie na jazde tym dieslem zapewniajac mnie ze nie ma on nic wspolnego z poczciwym klekotem no i podobno ladnie sie zbiera.
btw myslalem ze ma wiecej kucy tak ze 180 :?

roch_27 - 06-05-2009, 17:34

arturro napisał/a:
jacek zapraszal mnie na jazde tym dieslem zapewniajac mnie ze nie ma on nic wspolnego z poczciwym klekotem no i podobno ladnie sie zbiera.
Artur - jechałem razem z Jackiem Legacy boxer diesel i powiem Ci, że naprawdę ładnie się zbiera :lol: Na 3-ce od 30 do 130 idzie do przodu aż miło :) Po tej przejażdżce cały czas mi po głowie chodzi ten boxer diesel - kto wie - może kiedyś go kupię :D

pozdro

BTW: JCH Niech się autko sprawuje :thumbright:

Apal - 06-05-2009, 19:14

JCH napisał/a:
pojawił się Subaru Outback

Gratulacje :)

Ja śmigam po 3mieście i okolicach 2.5 benzynką MT i spalanie mam w okolicach 10 litrów :finga:

JCH - 06-05-2009, 20:13

roch_27 napisał/a:
Niech się autko sprawuje
Apal napisał/a:
Gratulacje
Dziękuję :)
Ja obstawiam południowe rejony Polski, na razie :) Pewnie kiedyś jakiś wyjazd nad morze się uskuteczni :)
Powiedz mi Apal, co za jełop projektował ten szyberdach w Outbacku? Nikt się nie skarżył na Waszym Forumie? 60 max 80 km/h i trzeba zamykać tak huczy :? :evil:

Apal - 06-05-2009, 20:45

JCH napisał/a:
Powiedz mi Apal, co za jełop projektował ten szyberdach w Outbacku? Nikt się nie skarżył na Waszym Forumie? 60 max 80 km/h i trzeba zamykać tak huczy

Hehe, nie mam pojęcia, ja bardzo rzadko go używam, bo zbyt często robi się za głośno :lol: , tak jak napisałeś :wink: .

JCH - 17-09-2009, 20:39

Dzisiaj zapodałem Subaru ochronę lakieru Diamondbrite. Błyszczy się jak wiadomo co. Ma wystarczyć na lata.... Poniżej efekt szybkiej sesji zdjęciowej:

Pełne zdjęcia do obejrzenia w moim albumie.