Sigma/Diamante Techniczne - Wymiana uszczelek pod pokrywami zaworów
Anonymous - 20-04-2009, 20:52 Temat postu: Wymiana uszczelek pod pokrywami zaworów Czeka mnie wymiana uszczelek pod pokrywami zaworów bo jak się dzisiaj okazało jest spory wyciek, zwłaszcza z tej z zamontowanym dolotem...całe szczęście, ze nie ryzykowałem z podróżą na zlot bo bym nie dojechał. Pytanie mam do Was czy ktoś samodzielnie wymieniał już uszczelki pod pokrywami zaworów? (dotyczy właścicieli 24V).
Generalnie mam dwa pytania:
1. Jak najprostszym sposobem, tzn. odkręcając jak najmniej części dostać się do pokrywy pod dolotem?
2. Czy kolejność odkręcania i dokręcania śrub pokrywy jest taka sama jak w 12V?
Anonymous - 20-04-2009, 21:04
bubek, a wiec tak najszybciej by dostać sie pod dolot wystarczy zdjąć tylko 1 cześć kolektora ssącego, odpiąć kilka przewodów w przepustnicy (bodajże 3 kostki) bez odkręcania linki gazu jedynie musisz odkręcić masę jest dokręcona pod jedna ze śrubek mocowania linki gazu i odkręcić dolot gumowy powietrza do przepustnicy wszystko zajmie ci jakieś max 20 min,co do odkręcania śrub w 12V nie ma znaczenia bo pokrywa jest tylko na 2 śruba w 24V tez nie ma znaczenia przy okazji jak będziesz miał zdjęty dolot możesz sobie świece wymienić, i teraz moja dobra rada mimo ze masz nowe uszczelki gdy będziesz montować pokrywę warto by było delikatnie jeszcze je przesmarować silikonem do uszczelniania silników.
zanim zamontujesz pokrywy z nowymi uszczelkami dokładnie wytrzyj pokrywę gdzie przychodzi uszczelka benzyna ekstrakcyjna taka samo głowicę w miejscy gdzie będzie uszczelka przylegać
operacja w sumie bardzo prosta myślę ze jak będziesz na spokojnie robił to max 1,5 godz i po robocie
Anonymous - 20-04-2009, 21:16
kosior1975, dzięki za sugestie, są bardzo cenne...jak dostanę dzień wolny to w środę biore się do roboty
Anonymous - 20-04-2009, 21:19
jak będziesz mial problem to dzwon z zamkniętymi oczyma będę mógł to zrobić przez telefon, hahahahahahaha ale wyszedł tekst
|
|
|