To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Jak naprawić lewarek do podnoszenia samochodu

marcin007 - 25-04-2009, 14:29
Temat postu: Jak naprawić lewarek do podnoszenia samochodu
Kochani przed chwilką chciałem pomóc koledze i podniść jego transita moim lewarkiem. Ale drewno pod lewarkiem sie przesunęło i gwintowany pręt który wychodził z lewarka się urwał(pręt). Lewarek jest dosyć stary i w sumie służył jeszcze przed moimi narozinami, stąd bardzo chciałbym go jakoś naprawić :(
Generalnie wydaje mi się że fajnie by bylo wyciągnąć jakoś ten kawałek gwintowanego pręta który utkwił w otworze :? Gdzie wg Was mógłbym z tym pojechać, kogo się zapytać o jaką kolwiek opcje naprawienia tego :?:

(coś w stylu tego na zdjeciu, po wyciagnieciu(wysunieciu) tego gwintowanego preta o jakies 20cm pękł, zostawiając wewnątrz lewarka jakąś tam jeszcze część...)

Morfi - 25-04-2009, 14:51

Nie opłaca sie naprawiac. Taniej wyjdzie kupno nowego.
Takich rzeczy sie nie dorabia. Sam materiał uzyty na te śrube bedzie jakiś specjalny.
Na tokarce dało by sie zrobi, ale watpie aby ktos ci policzył bez materiału Mniej niż 100 zł a za materiał z drugie tyle byś musiał dać.
Pamietaj, ze to musi wytrzymywać 16 ton a to już poważny ciężar.
http://allegro.pl/item610...n_sklep_fv.html

marcin007 - 25-04-2009, 14:54

Morfi napisał/a:
Pamietaj, ze to musi wytrzymywać 16 ton a to już poważny ciężar.

to jest przykladowe zdjecie, mój jest do samochodów osobowych :)
Nie chce nowego pręta, tylko chce wyciągnąc pozostałośći ze starego... to wszystko... tylko nie wiem jak :(

Morfi - 25-04-2009, 15:13

to taki ponośnik kupisz za 45 zł do 2T.
Złamała ci się śruba i nie zastapisz jej niczym.
Aby wyciagnac to musisz cały ponosnik rozebrać :D Pamietaj, że to hydraulika i tam jest olej w środku :D

marcin007 - 25-04-2009, 16:50

Morfi napisał/a:
to taki ponośnik kupisz za 45 zł do 2T.

wiem..ale ten ma wartość sentymentalna wlasnie :? bezcenna jest, stad chciałbym go mieć w stanie jakim mniej wiecej byl wczesniej
Morfi napisał/a:
Złamała ci się śruba i nie zastapisz jej niczym.

nie chce zastapiac niczym, chce tylko wyciagnac ten kawalek ktory sie zlamal i zostal w środku
Morfi napisał/a:
Aby wyciagnac to musisz cały ponosnik rozebrać

da sie w ogóle?
Morfi napisał/a:
Pamietaj, że to hydraulika i tam jest olej w środku

moj nie jest hydrauliczny

Robson86 - 25-04-2009, 16:54

Najprosciej to chyba podjechac do kogos z tokarka albo czyms takim. Rozwierci pozostalosc i powinno byc ok :)
Czy da sie rozkrecic nie mam pojecia :?

Kmer - 25-04-2009, 17:31

marcin007,
Chyba najlepiej będzie jak umieścisz zdjęcie tego popsutego lewarka,żeby każdy wiedział o czym rozmawiamy,bo jak widzisz każdy pisze o czymś innym.

jawlo - 25-04-2009, 23:27

Skoro złamała się śruba to pewnie skrzywił się również tłok (w nim tkwi resztka śruby).
Aby to działało trzeba wymienić tłok i śrubę.
Skoro to jest "wiekowe" trzeba to dorabiać - to koszty znacznie przewyższą zakup nowego.
Trudno wskazać specjaliste (z krainy Oz (KR)). :wink:
Ale trzeba szukać dobrego tokarza.

Morfi - 26-04-2009, 00:07

marcin007, jak nie jest hydrauliczny to jaki ???
Naprawa na 100% przekroczy koszt nowego :(

josie - 26-04-2009, 15:56

Do tokarza/ślusarza - nawierci w tym co zostało dziurkę i wykrętakiem wykręci pozostały fragment z tłoka.
Dorobić taką śrubę też nie powinno być problemem - ślusarz będzie wiedział jaki materiał zastosować, wytoczy i nagwintuje (chociaż gwint trochę nietypowy i może być mały problem jednak)

pamar - 26-04-2009, 17:08

josie napisał/a:
Do tokarza/ślusarza - nawierci w tym co zostało dziurkę i wykrętakiem wykręci pozostały fragment z tłoka.

resztę dotnij wyrównaj i wkręć z powrotem bo...:
josie napisał/a:
Dorobić taką śrubę też nie powinno być problemem - ślusarz będzie wiedział jaki materiał zastosować, wytoczy i nagwintuje
ale czy to warto???
marcin007 - 26-04-2009, 21:25

wkrecilem reszte tego pałąka od dołu w imadle i siłą jakoś udało się wykręcić stary odcinek :)
Wszystko gra :)
dzięki :)