To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - [CB4 1.6] dziwny pisk przy cofaniu

Wickerman - 28-04-2009, 16:16
Temat postu: [CB4 1.6] dziwny pisk przy cofaniu
Panowie potrzebuje porady mianowicie zauważyłem ostatnio że podczas cofania ze skręconymi kołami cos strasznie piszczy z przodu :/ taki metaliczny dzwięk ,podczas jazdy do przodu wszystko jest ok.
j-rules - 28-04-2009, 18:12

najprawdopodobniej klocki hamulcowe, mimo ze moga byc w dobrym stanie a nawet nowe.
U mnie cos takiego wystepuje mimo ze klocka jest calkiem duzo, tak jak opisujesz, przy cofaniu i skreconej kierownicy. Tlumacze to tak, ze przy takiej konfiguracji (jazda tył kiera skrecona) klocek, ktory moze byc nierownomiernie podtarty wydziera sie. Ja juz przywyklem, chociaz niebawem i tak klocki zmienie.
Jesli to moze byc cos innego to prosze expertow rowniez o pomoc :)

Wickerman - 28-04-2009, 20:39

no właśnie klocki są ok były rok temu zmieniane, tarcze też są wporządku więc chyba jest tak jak piszesz :) na bezpieczeństwo i komfort jazdy nie ma to wpływu ale jak zacznie piszczec to aż ciary po plecach idą :P
ja_2003 - 24-05-2009, 01:11

Witam, możliwe że blaszki które są na krańcach klocków (pomiędzy zaciskiem nad i pod klockiem) przesuwają się i dotykają tarczy - miałem coś takiego - pisk nie do zniesienia.
W moim przypadku podgiąłem te blaszki tak by były dalej od tarczy i usunąłem ślady korozji z zacisków, aby lepie się "układały" klocki i nie ciągnęły za sobą tych blaszek w kierunku tarczy.
Ale nie wiem czy masz to samo ...

Wickerman - 24-05-2009, 15:00

ten pisk właśnie na cos takiego by mi pasował i to raczej będzie to co mówisz, pisk jest okropny aż ciarki po plecach idą :| w tygodniu musze ściągnąc koło i zaglądnąc tam :)
SnowDevil - 29-09-2009, 18:19

ja sie tego pozbylem. Obtluklem zaciski z rdzy, szczegolnie na dole i na gorze tam gdzie klocek dotyka zacisku, tak ze klocki luzniej teraz chodza (wczesniej dosc ciezko) - po tym skonczylo sie piszczenie :)