To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Coś cieknie [olej]?

uh4 - 28-04-2009, 17:41
Temat postu: Coś cieknie [olej]?
Po pewnej nocy została mi spora plama na kostce, wyciekł mi jakiś płyn samochód jezdzi jak poprzednio nie czuje różnicy. Co to mogło być (pod prawym przednim kołem)? Miska olejowa, skrzynia, płyn hamulcowy?

BTW ile można jeździć na oponach zimowych (jazda ekonomiczna) aby ich nie zepsuć?

EDIT: Klima mi nie chłodzi? Skączył się argon czy co tam jest? Ile może kosztować naprawa/uzupełnienie?

Samochód ma 436tyś km.

Pozdrawiam.

rasiak1980 - 28-04-2009, 19:19

najbardziej banalne to to ze mógł ci się filtr oleju poluzować i cieknie, drugie co mi przychodzi do głowy to uszczelniacze na przegubie, kolejna rzecz to maglownica może przeciekać.
siwek - 28-04-2009, 19:34

uh4, najlepiej to zajrzyj pod samochód i nam opisz część która jest ubrudzona (olejem) i z której cieknie.

opony zimowe to juz dawno bym zdjął na twoim miejscu bo juz za cieplo na nie i sie ścierają bardziej.

co do klimy to czy jak ją włączysz to widać różnice w obotach? Czy wogóle słychać jak się załącza, tzn czy sprężarka działa?

maciej76 - 28-04-2009, 21:19

Podłóż pod auto karton i zobacz czy nadal pokazuje się plama. Bo moze jakichś pies lub kot oznacza sobie teren, a Ty się nie potrzebnie martwisz :biggrin:
Jak prawa strona, to może płyn od wspomagania gdzies cieknie. Zresztą na kartonie będziesz widział jaki to rodzaj cieczy. Opiszesz nam zapach, gęstość, kolor. Wtedy ktoś Tobie doradzi.
Jak już będziesz wąchał to uważaj bo kocie wytryski nie pachną za ciekawie :doubt:
Pzdr.

uh4 - 28-04-2009, 21:27

OK jutro porobie zdjęcia, tylko żeu umyłem właśnie podwozie :P , co do klimy to nie widać żadnej róznicy w obrotach jak ją włączam ale jak jest zimno i daje ogrzewanie to chyba działa a może to sam nawiew :/ (uznajmy że nie ma różnicy)
Piwor - 28-04-2009, 22:52

Skoro nie ma różnicy, to nie włącza się sprężarka. :| A to nie dobrze.
uh4 - 29-04-2009, 13:45

Co do tego wycieku oleju to tu są zdjęcia

http://juchnicki.info/pliki/samochod/olej/

od S4032284.JPG do S4032289.JPG
To filtr olejowy :/ musze jechac wymienic olej bo nic nie mam prawiwe... Ostatnio jak wymienialem to mi kur.. uszczelki nie dali.
Pozdr.

mlun - 29-04-2009, 21:18

Ale filtr ma sam w sobie uszczelke. Tam się nic nie zakłada więcej. Być może za słabo przykręcili(albo krzywo) lub filtr miał jakąś wade.
rasiak1980 - 30-04-2009, 02:07

tak myślałem że filtr :mrgreen: filtr ma w sobie uszczelkę, to prawda ale wielu mechaników zapomina o banalnej czynności przesmarowania jej lekko olejem przed wkręceniem, bez tego potrafi się uszczelka pomarszczyć a druga sprawa to jak mocno go wkręcimy to powinno się również odkręcić lekko i następnie znowu dokręcić, wtedy lepiej się układa uszczelka, jeżeli za mocno wkręcimy możemy zepsuć uszczelnienie.
saphire - 30-04-2009, 10:23

Obstawiam pękniętą obudowę filtra oleju - denko jest zagniatane do "kubka" na krawędziach i czasem na tym łączeniu może puścić - już kiedyś coś podobnego widziałem u kumpla - na postoju nic nie ciekło a jak odpalił silnik to ciśnienie oleju rozpychało filtr i cienką strużką sikało spod niego.
siwek - 30-04-2009, 12:13

obejrzyj filtr, a jeśli i tak nic na nim nie znajdziesz to go wymień bo i tak koszt niewielki a nie widac innej przyczyny
uh4 - 30-04-2009, 13:26

okazało się ze poprzednio założyli za mały filtr olejowy. Już zrobione i zalane :) koszt 100 zł olej filtr robocizna.

Co do klimatyzacji to juz wiem o co chodzi, a mianowicie ukradli mi ją :/, znaczy nie mi tylko poprzedniemu właścicielowi. Szkoda bo nowa jest droga :/.

Pozdrawiam.

PS. spalanie mam 7,6 gazu na trasie przy prędkości 120+ km/h, robię ponad 400 km, te silniki są mega oszczędne.

siwek - 30-04-2009, 15:43

Cytat:
Co do klimatyzacji to juz wiem o co chodzi, a mianowicie ukradli mi ją :/, znaczy nie mi tylko poprzedniemu właścicielowi. Szkoda bo nowa jest droga :/.
zakładać samemu sie nie opłaca klimatyzacji, lepiej sprzedać tą Cari i poszukać nowej z klimą ( och jaka przyjemność :P )
uh4 - 30-04-2009, 17:39

Wiesz, co do sprzedaży to jest problem bo ona ma 436 tyś km przebiegu. Kupisz? :P
Pozdrawiam.