To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Ogólne - [PajeroII] Super Select - Budowa skrzyni

Sprintel - 30-04-2009, 15:12
Temat postu: [PajeroII] Super Select - Budowa skrzyni
Witajcie!

Panowie mam pytanie odnosnie budowy skrzyni z super selectem przde wszystkim interesuje mnie kwestia czy ten mechanizm SS siedzi w skrzyni biegow czy w skrzyni redukcyjnej? Czy moze to jakis mechanimz miedzy tymi dwiema skrzyniami? Jak to wyglada w praktyce

I druga sprawa czy jezeli wymieniac automatczna skrzynie to odrazu z reduktorem np caly zestaw? No i najwazniejsze czy podejdzie taka skrzynia od anglika ? Bo z tego co widze to lewarki sa odwrotnie :)

Dziekuje i pozdrawiam

zbyszekm2 - 04-05-2009, 08:30

Mechanizm jest w reduktorzę.
Reduktor od autamata nie pasuje do manuala i odwrotnie.
od anglika nie podejdzie bo trzeba by duzo zmain dokonać.

Gene - 04-05-2009, 08:51

Sprintel witaj.
Skrzynia biegow i skrzynia rozdzielcza to dwa oddzielne elementy w Pajero. SuperSelect to nazwa wymyslona i stosowana przez Mitsubishi a oznacza jeden z najlepszych systemow przeniesienia napedu na 4 kola. Reduktor a i po czesci skrzynia biegow sa elementami tego systemu. To nie jest jakas tajemnicza czesc a caly zestaw elementow poczawszy od piast a skonczywszy na miedzyosiowym mechanizmie roznicowym. Przyjeto jednak zwyczajowo nazywac SuperSelectem skrzynie rozdzielcza i tego mozemy sie trzymac.
Takt to wyglada na rysunku:

Co do pytan o wymiane prosze poczekac na odpowiedzi kolegow, ktorzy przewalczyli temat w praktyce. :wink: Bo teoretycznie wszystko jest to mozliwe ale roznice wynikajace z budowy obu skrzyn biegow i sterowania silnika moga uczynic calkowicie nieoplacalnym ten pomysl.

Sprintel - 05-05-2009, 23:25

dziekuje panowie za pomoc i mam jeszcze jedno dodatkowe pytanko czy jak zdejme reduktor to olej ze skrzyni biegow sie wyleje ? czy jest tam moze jakas oddzielna komora? mowa oczywiscie o automacie
zbyszekm2 - 06-05-2009, 07:46

nie wyleje się ze skrzyni, ale wylać się może z reduktora przez walki zdawcze na waly.
Sprintel - 07-05-2009, 09:47

no z reduktora to tam ni problem bo i tak bedzie trzeba olej wymienic a w automacie mam swiezy