To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Autoalarm MAGICAR/SAFECAR 441

londolut - 01-05-2009, 16:00
Temat postu: Autoalarm MAGICAR/SAFECAR 441
Montuję u kumpla w Golfie MKII ten alarm i niby wszystko hula ale nie do końca. Podłączyłem zasilanie centralki (+12V, +12V po stacyjce, GND) i alarm aktywuje/dezaktywuje się bez problemów. Podpiąłem zasilanie siłowników (+12V, GND) i tutaj jest problem. Podczas otwierania siłowniki walą jak trzeba (tak jak z klucza) a podczas zamykania zachowują się tak, jakby dostawały za małe napięcie i nie zamykają samochodu. Czy - (minus) siłownika, zaznaczony na schemacie ma być przyciągnięty do masy czy do minusa z aku, albo musi dostać -12V?
Pomóżcie mi, walczę z tym już 5 godzin i wypruwam sobie flaki.
To mój pierwszy montaż alarm u więc takie kwiatki wychodzą ;)

Schemat:

Marti - 02-05-2009, 15:59

londolut napisał/a:
(minus) siłownika, zaznaczony na schemacie ma być przyciągnięty do masy czy do minusa z aku, albo musi dostać -12V?

Jak nie podłączysz to będzie (-). Przecież wszystkie odbiorniki w aucie są podłączone do + aku i - na budzie.

Co do nie zamykania to może siłowniki mają " za mały uciąg" - określony jest na nich w kg? i nie wynika to często ze złego zasilania tylko ze złego doboru siłowników.

Daj znać czy Ci się udało bo już trochę mineło od kiedy pisałeś w/w posta.

spown - 02-05-2009, 23:13

Sprawdź "na sucho" czy działa "zamykanie" (bez podpiętego siłownika do cięgien). Wtedy będziesz wiedział czy ma za mały uciąg, czy sprawa elektryczna... Tak samo możesz później odwrócić biegunowość na siłowniku i zobaczyć czy "otwiera jak będziesz zamykać"...
londolut - 09-05-2009, 00:15

Nikt nie wie jak podłączyć?