Carisma - Techniczne - Montaz Klimy
Anonymous - 25-07-2006, 16:06 Temat postu: Montaz Klimy Witam,
Mam Carisme 1.6 z 2000 roku i chcialbym zalozyc uzywana klime. Znalazlem czlowieka ktory zaoferowal:
PLN 4500 (montaz + sprzet (uzywany) + sprawdzanie sprzetu + gwarancja 1 rok)
PLN 1500 sam montaz bez gwarancji, ja dostarczam sprzet
- ktos z Was moze montowal klime do auta w okolicach Warszawy?
- macie kogos do polecenia?
- czy te stawki sa ok?
Dzieki
MP
brodzky - 25-07-2006, 19:46
No jak sie rozgladalem po allegro ta kazda z czesci minimum 100 zl a srednio kolo 200. Czesci jest... hmm policzmy
1. sprezarka
2. parownik
3. skraplacz
4. chlodnica
5. osuszacz
6. jakistam zawor
+ przewody - rurki. W sumie minimum 700-1500 zl graty
Dumalem zeby sie samemu w kolcie nad tym pobawic kupic jakies tanie graty i sprobowac to upchnac ale nie wiem czy zamiast tych aluminiowych rurek moga byc np wezyki (jakie jest cisnienie w instalacji?) i czy mi to ktos potem nabije i czy bedzie dzialalo Jak dzis zagladalem w firmnie pod maske w thalii to nie wyglada na skomplikowane... Jedyny problem to graty i te rurki.. chyba ze daloby sie na wymiar zrobic ale to zlota tez kosztuje...
Krzyzak - 25-07-2006, 20:00
Ja tak myślałem o klimie, bo Shovel sprzedawał i to całkiem niedrogo. Na dodatek do mojego modelu. Ale przeraziła mnie wizja rozwalania całego kokpitu, żeby się do mieszalnika i dmuchawy dostać.
Hubeeert - 25-07-2006, 20:04
Nie rozwalenia tylko zdemontowania kokpitu. Odwagi Darek
Marcino - 25-07-2006, 20:41
MOj kolega kupił uzywaną do Mazdy 323F za 600 zł i sam w klka popołudni załozył sobie. Jak to w japończyku wszytko pasowało nawet od 1.8 do 1.6. teraz zostału mu tylko sprwdzenie szcelności i nabicie. Podobno nie jest to trudne jesli ma se dokaldnie wsztkie elementy, przewody i wiązki elektryvczne wtedu nie ma problemu i niepotrzebnej rzeżby. Dobrze też zeby klma była w dobrym stanie, nie zasnedziała itp...
POzdrawiam
Anonymous - 25-07-2006, 21:58 Temat postu: Re: Montaz Klimy
michalpan napisał/a: | Witam,
Mam Carisme 1.6 z 2000 roku i chcialbym zalozyc uzywana klime. Znalazlem czlowieka ktory zaoferowal:
PLN 4500 (montaz + sprzet (uzywany) + sprawdzanie sprzetu + gwarancja 1 rok)
PLN 1500 sam montaz bez gwarancji, ja dostarczam sprzet
- ktos z Was moze montowal klime do auta w okolicach Warszawy?
- macie kogos do polecenia?
- czy te stawki sa ok?
Dzieki
MP |
Hmmm 3000 pln za same i to używane graty to troszkę dużo...1500 pln za montaż to tez nie mało. A do tego to nie wiem jak by to działało tzn. czy te części nie są z jakiegoś rozbitka który stal z pół roku...Klima nie użytkowana= klima nie do użytkowania. Elementy takie jak kompresor musza mieć smarowanie a te zapewnione jest tylko jeśli w układzie jest czynnik chłodniczy wraz z odpowiednim smarem. Także wszelkie rurki i wężyki....parownik...skraplacz...o szczelności układu jako całości nie wspomnę. Zapytałbym w ASO ile taka impreza kosztuje tzn. same graty - może maja jakieś "promocje" np montaż za 100 pln? Do mojej Cari poprzedni właściciel dołożył klimę i zapłacił 3 tys. wraz z montażem(no chyba ze była fabrycznie i go łupnęli na te 3 tys.:)-fakt faktem ze był to wtedy fabrycznie nowy samochód i był to rok 99...
Dowiedziałbym się też w warsztatach specjalizujących się w serwisie/montażu klimatyzacji - oni powinni znać się dużo lepiej - pamiętaj także ze podzespoły klimatyzacji robi kilka firm(liczących się) na świecie wiec może będzie pasował taki zestaw z innego auta( no może poza rurkami)?
Z moich doświadczeń wiem ze montowana nawet w używanym aucie klima może działać całkiem sprawnie. Sam zastanawiałem się czy nie zamontować takiej do Seicento - to było jeszcze na wiosnę i gość chciał z zamontowaniem ok 2500(Fiat chciał 3500)... a nie sadze żeby w seju było łatwej zamontować instalacje z wiadomych powodów – mała ilość miejsca pod maska wiec trudniejszy montaż.
PS. pomysł sam w sobie doskonały aby w te upały klimke zamontować...jednakże te same upały nakręcają koniunkturę na takie urządzenia wiec raz - ceny idą w gore a dwa - kolejki mogą być nie małe...a po sezonie...
Powodzenia Ci życzę w montażu – jak zamontujesz to opisz ile Cię to kosztowało i jak działa
Anonymous - 25-07-2006, 22:57 Temat postu: Re: Montaz Klimy
Duzers napisał/a: | A do tego to nie wiem jak by to działało tzn. czy te części nie są z jakiegoś rozbitka który stal z pół roku...Klima nie użytkowana= klima nie do użytkowania. |
bez przesady, nie wazne ile samochod stal z zalozona klima, wazne ile ta klima lezala po wymontowaniu jej z samochodu.
Anonymous - 26-07-2006, 09:39
nie pytalem w Mitsubishi ale w normalnej firmie nowa klima z montazem to okolo PLN 7500, z czego EUR 1200-1500 to sam sprzet z katalogu.
Student - 26-07-2006, 12:20
Wiecie że zawsze sądziłem że w Carismie powyżej 97r standardem była klima, a tu taki babol 2000r i bez klimy, coś nie tak.
Marcino - 26-07-2006, 12:54
Ja miałem 98 GDI, pełna elektryka i bez klimy....
Anonymous - 26-07-2006, 15:58
czy ktos z Forumowiczow montowal klime to Carismy? jaki byl to koszt?
Anonymous - 27-07-2006, 08:42
Student napisał/a: | Wiecie że zawsze sądziłem że w Carismie powyżej 97r standardem była klima, a tu taki babol 2000r i bez klimy, coś nie tak. |
Nie tylko Ty tak myslales...zwroc uwage z w carismach sprzed liftingu czestym widokiem byla klima utomatyczna sterowana elektronicznie...a po liftingu w podstawowych wersjach z poczatku produkcji (>99) nie bylo nawet manualnej( moja '99 po liftingu 1.8 GDI comfort tez nie miala). Mysle ze to raczej specyfika polskiego rynku o tym zadecydowala. Przykladem moze byc np. fiat stilo ktorego standard obejmowal 4 airbagi + kurtyny, a w polskiej specyfikacji standardem byly 2 airbagi...
Anonymous - 09-08-2006, 00:53
ja w swojej Cari miałem montowaną klimę. Calusieńki kompletny zestaw kupiłem za 1000pln, a instalował mi ją mechanik przy okazji zmiany silnika. Ale dzisiaj to proponuję sam ją zainstalować, bo naprawdę nie ma nie wiadomo jakiej filozofii z tym. Trzeba zdjąć deskę rozdzielczą i poprostu dokładnie i pokolei wszystko poprzykręcać, potem to samo z rurkami i kompresorem w komorze silnika i voila!, zrobione. A cena 4500pln to cholernie dużo, nawet 1500pln za montaż to cena jakaś kosmiczna. Nie polecam tego gościa.
A jak się wstawi zamiast rurek gumowe wężyki to je porozpie****, nie bez parady wszystkie klimy mają aluminiowe rurki.
[ Dodano: 09-08-2006, 01:11 ]
Pod tym adresem można kupić kompletną klimę do Cari za 1000pln:
klima z allegro
Anonymous - 09-08-2006, 19:49
z tego co sie orientowalem klime mozna kupic za PLN 1000 ale sa male szanse ze bedzie ok, za sprawna trzeba dac ok 1500-2000. z zalozeniem tez jest problem bo nie kazdy mechanik chce sie tym zajac, specjalisci od klimy chca przynajmniej PLN 1000, podejrzewam ze 1500 to cena wakacyjna po lipcowych upalach. sprobuje w zimie ale nie wiem czy nie lepiej zmienic od razu auto....
Anonymous - 13-08-2006, 13:27
Marcino napisał/a: | Ja miałem 98 GDI, pełna elektryka i bez klimy.... |
a mój sąsiad sprowadził z Belgii carismę 2002 w dieslu bez klimy i bez szyberdachu... jak tym jeździc w te upały???tylko na otwartych szybach i nawiewie?
|
|
|