Carisma - Techniczne - Carisma - pęknięty przewód hamulcowy
Anonymous - 25-07-2006, 19:21 Temat postu: Carisma - pęknięty przewód hamulcowy Ledwo uporałem się z wyświetlaczem i już nastepna awaria. Pękł lewy przedni przewód hamulcowy (elastyczny). Oczywiście stało sie to podczas hamowania gdy kierowała moja żona. Ja siedziałem obok znacznie znieczulony i dziwiłem się dlaczego chce rozjechać samochód przed nami. Było wesoło ale naszczęście obyło sie bez dalszych strat. Kupiłem zamienniki (parę) koreańskie bo w ASO straszne ceny. Zamiennik nie bardzo pasuje. Sprzedają go bez śrub mocujących w zacisku a oryginalna śruba nie pasuje. W przewodzie otwór na śrubę nie jest w środku wydrążony i po założęniu śruby nie ma miejsca na przepływ płynu. Jeżeli ktoś z Was miał podobny problem napiszcie jak sobie z tym poradziliście. Może pasują przewody od innych marek.
Pozdrawiam.
Hubeeert - 25-07-2006, 19:28
bobirobson jesteś z Łódzkiego - podjedź do Pabianic do Marka Malika (JAPANEZE) tylko najpierw zadzwon - dostaniesz to co Ci potrzeba...
Anonymous - 25-07-2006, 20:09
Ok. Dziękuję. Spróbuję.
bart1924 - 06-12-2009, 13:58
Odświeżę trochę temat
prawdopodobnie mam uszkodzony prawy przewód hamulcowy (rozdwojony w środku?) zacisk działa dobrze, nic nie jest zapieczone, prowadnice również, a klocki z prawej strony ścierają się 3x szybciej niż z lewej, tak jakby tłoczek nie obijał i stąd pytanie:
jakie są objawy zepsutego przewodu (od środka)?
robertdg - 06-12-2009, 21:53
bart1924, takie ze przweod jest w srodku spuchniety i albo nie przepuszcza wogole plynu, albo puszcza w jedna strone a juz spowrotem nie, niech Ci to sprawdzi mechanik.
bart1924 - 06-12-2009, 23:05
czyli możliwe, że płyn idzie w jedną stronę i stąd problemy z odbijaniem, dzięki robertdg, chyba jutro podjadę po nowy przewód i będę miał pewność.
robertdg - 06-12-2009, 23:16
bart1924, zawsze mozesz sprawdzic stary, druga opcja moze byc Cylinderek zacisku, który moze byc skorodowany i utyka w usczelniaczu.
bart1924 - 07-12-2009, 10:50
A można gdzieś kupić sam cylinderek? Ogólnie to może najpierw go trochę przeczyszczę bo rzeczywiście trochę rdzy się nazbierało. Ta prawa strona jakaś pechowa, od kiedy kupiłem samochód to coś się dzieje z tym hamulcami, jak będę miał trochę więcej kasy to zrobię porządek, nowe tarcze, klocki, przewody i reperaturki.
robertdg - 07-12-2009, 16:41
bart1924 napisał/a: | A można gdzieś kupić sam cylinderek? | Oczywiście, jak najbardziej, musisz podac tylko wymiary cylinderka, srednica i wysokosc, a najlepiej pokazac na wzor, do tego proponuje zalozyc nowy komplet uszczelnien, czyli uszczelke cylinderka i oslone przeciwpylowa. jezeli wyczyscisz cylinderek i beda na nim wżery to bedzie sie nadawal do wymiany, jezeli jednak bedzie gladki to wystarczy go przepolerowac i zamontowac na nowo, natomiast jak juz napisales ze cylinderek jest skorodowany ja zaczalbym wlasnie naprawe od jego proby regeneracji lub najlepiej wymiany.
|
|
|