Sigma/Diamante Ogólne - Pakiet startowy
blizna - 05-05-2009, 16:57 Temat postu: Pakiet startowy Witam
Chcę wreszcie troche pomajstrować w Sigmie, wymienić chłodnicę bo jest w złym stanie i niektóre rzeczy bo od kiedy ją kupilem nie bylo czasu. Proszę o cenne wskazówki ile i jakich płynów będę potrzebował: płyn chłodniczy, hamulcowy, wspomaganie, sprzęgło i co wam jeszcze przychodzi do głowy. Jeśli są jakieś rzeczy na które szczególnie należy uważać to również proszę. Linki z Warsztatu także się przydadzą
Z góry dziękuję i pozdrawiam
piotr_dwt - 05-05-2009, 20:01
płyn chamulcowy- DOT3 lub DOT4
wsp.sprzęgła - DOT3 lub DOT4
chł.silnika- 8.0l zb.wyrównawczy 0.7l
auto.skrzynia- 7.5l (DIA-QUEEN ATF SP)
manual.skrz.- 2.0 SEA 75W-85W lub 75W-90
olei silnik- 4.0 +0.3 filter -15< 15W-40
-15> 10W-40
sprawc co 1ooo km ubytek uzupełniac ok. 1l
wsp.kierownicy 4WS- 1.5l
bez- 0.9l
Podane info pochodzi z org. instrukcji obłsugi 3.0 V6 24
Pozdro
Anonymous - 05-05-2009, 20:56
Wszystko zależy co chcesz przy niej majstrować, czy to tylko kosmetyka czy coś więcej i grubsza robota jak np rozrząd lub inne ciężkie rzeczy?????
blizna - 05-05-2009, 22:49
Teraz tylko płyny ustrojowe i takie podstawowe sprawy
Anonymous - 05-05-2009, 23:04
To na start płyny i oczywiście filtry a MISIA będzie szczęśliwa
blizna - 05-05-2009, 23:36
No i tu właśnie prośba. Czy żeby te płyny wymienić trzeba używać jakichś magicznych zaklęć czyli czy należy wiedzieć o jakichś szczególnych sprawach, ukrytych zaworkach itp ?[/i]
Anonymous - 06-05-2009, 07:34
zaworków to nie ma no chyba ze w chłodnicy pod spodem jest kranik do spuszczania płynu,
płyn chłodzący czy olej sam wymienisz, płyn do pompy sprzęgła już raczej we 2 osoby zasada wymiany taka sam jak w odpowietrzaniu hamulców, jeśli zaś się tyczy ukl hamulcowego i wspomagania to tu wymiana tylko w sposób dynamiczny a wiec po przez wypchniecie płynów ciśnieniowo i wtłoczenie nowych sam tego nie zrobisz trzeba mieć do tego sprzęt
Maretzky85 - 06-05-2009, 12:14
Jeśli chodzi o płyn hamulcowy, to zawsze można otworzyć wszystkie zaworki i wypryskać wszystko pedałem
Potem zalewasz zbiorniczek i standardowo jak przy odpowietrzaniu układu
Zajc3w - 06-05-2009, 18:58
Maretzky85 napisał/a: | Jeśli chodzi o płyn hamulcowy, to zawsze można otworzyć wszystkie zaworki i wypryskać wszystko pedałem
Potem zalewasz zbiorniczek i standardowo jak przy odpowietrzaniu układu |
Tak to tylko wypryskasz to co jest w zbiorniczku. W przewodach,pompie i tłoczkach zostanie stary płyn. Taka wymiana nic nie da, no prawie nic. To tak jak byś wymieniał olej silnikowy mieszając nowy ze starym 50/50 ;P
Anonymous - 07-05-2009, 07:04
dokładnie tak jest jak mówi Zajc3w, a już na pewno nie wypchniesz z korektorów siły hamowania tylnych kół
blizna - 10-05-2009, 11:14
Witam wczoraj się zabawiałem z misią. Wymieniłem chłodnicę wody (chłodnicę klimy też chciałem ale podczas wykręcania z rozbitej poukręcałem przewody ) olej w silniku, filtry, olej w skrzyni, płyn hamulcowy. Do pełni szczęścia wymieniłbym jeszcze płyn w sprzęgle oraz we wspomaganiu kierownicy jednak nie wiem jak to zrobić, nie znalazłem zadnych srubek kraników ani zaworków Jesli ktos moglby pomóc to poproszę. Pozdro
Anonymous - 10-05-2009, 12:00
blizna, a jak wymieniłeś płyn hamulcowy??? pompowałeś pedałem hamulca i tak jak przy odpowietrzaniu????bo jeśli tak to na pewno płynu hamulcowego całego nie wymieniłeś tylko zmieszałeś stary z nowym.
jeśli chodzi o płyn sprzęgłowy zasada jest ta sama co przy odpowietrzaniu hamulca z tym ze zaworek masz przy siłowniku przy skrzyni biegów pod kolektorem ssącym , płyn wspomagania bez pompy dyfuzyjnej nie wymienisz ponieważ trzeba wtłaczać nowy olej pod ciśnieniem wypychając stary
blizna - 12-05-2009, 09:23
Wymieniałem jak przy odpowietrzaniu, więc tak jak piszesz zmieszałem stary z nowym. Ze sprzęgłem to chyba w serwisie chłopaki się zajmą.
|
|
|