[97-04]Galant EAxA/W - Rolka prowadząca paska rozrządu 6A13
brodzky - 06-05-2009, 09:33 Temat postu: Rolka prowadząca paska rozrządu 6A13 Witam
kupiłem graty do wymiany rozrządu, umówiłem się z mechanikiem i z ciekawości pooglądałem sobie części. Zaniepokoiła mnie tytułowa rolka z firmy KOYO. Jak każde łożysko, które miałem w łapkach było ciche tak to szumiało i było czuć takie jakby tyk tyk w ręce w czasie kręcenia. Pojechałem do mechanika - powiedział, że licho wygląda i ma dośc duży luz. Wymieniłem w IC na inne KOYO - też szumi. Kumpel (kierownik w hurtowni moto) mówi, że tak to szumi rolka po 100kkm a nie nowa więc wymieniłem na SKFa (+40zl). Przyszedł SKF - wyciągam z pudełka - rolka KOYO i też szumi. Obraziłem się na IC i oddałem . Kumpel ściągnął mi dzisiaj LUK (cena jak za SKF) i właśnie dzwoni, że wyciągnął z pudełka a to KOYO i też szumi jak zakręci więc mi tego nie da. Na jutro ma mieć SNR czy coś takiego. W razie gdyby to też było KOYO zapytuję czy ktoś wymieniający rozrząd wkładał szumiącą rolkę czy miał z innej firmy? To KOYO to niby Japan ale takie japan to się boję. GMB ponoć nie robi tego :/
czekoladka_1981 - 06-05-2009, 10:02
Powiem szczerze że po wymianie rozrządu w silnikach 6A12 jak i 6A13 zakładałam rolki KOYO nie były sprawdzane przed założeniem pod tym kątem , sprawują się bdb.
Bartek - 06-05-2009, 10:18
Ja mam 2 szt, koyo (jedna ma już 20 000 km, druga 2000 km) z pudełek GMB i nic nie szumi, luzów brak - może jakaś wadliwa partia trafiła na rynek - słyszałem o przypadku wywalenia smaru z nowej rolki......
brodzky - 06-05-2009, 11:14
Bartek napisał/a: | Ja mam 2 szt, koyo (jedna ma już 20 000 km, druga 2000 km) z pudełek GMB i nic nie szumi, luzów brak - może jakaś wadliwa partia trafiła na rynek - słyszałem o przypadku wywalenia smaru z nowej rolki...... |
Czyli tylko KOYO robi te rolki!? LUK = KOYO, SKF = KOYO, GMB = KOYO...
Bartek - 06-05-2009, 11:31
Może tak być..... Ori = Koyo, ori HMC = Koyo, Kager = Koyo
tomusn - 06-05-2009, 11:38
no niestety tak jest, podkupują u producenta towar i pakują w swoje kartoniki
xor - 06-05-2009, 12:17
mam jeszcze 'stare' rolki zdjęte (nei wiem, ile mają, może wcale stare nie są), oczywiście KOYO, i nic nie szumi, więc hmm... ??
czekoladka_1981 - 06-05-2009, 14:24
xor napisał/a: | mam jeszcze 'stare' rolki zdjęte (nei wiem, ile mają, może wcale stare nie są), oczywiście KOYO, i nic nie szumi, więc hmm... ?? |
Moje mają już przebieg 42kkm , ale mamy łożyska starsze z przed roku co najmniej , i są OK. Na dzień dzisiejszy może przyczyna tkwi w tym co napisał Bartek o wadliwej partii?
xor - 06-05-2009, 14:43
choć osobiście raczej mi to nie wygląda na masową wadę fabryczną, raczej niemożliwe, aby wszystkie wspomniane firmy akurat miały z walniętej partii. Może taka uroda.. ? Może się układają po czasie... ? W sumie nie wiem jakie mam założone, może też chroboczące
Mimochodem - pamiętam, jak w pewnej sporej dostawie pewnych przekładni (niezwiązane z motoryzacją) producent w ogóle nie dał smaru więc różne dziwne rzeczy się zdarzają.
brodzky - 06-05-2009, 15:10
Ja nie mowie ze sie tego przekrecic nie da czy ze jakos wyjatkowo jest glosne. Replika dzwieku: polozyc opuszki palcow na stole/zamknietym laptopie i przesunac. Taki szum z lozyska to chyba nie jest norma skoro wszystkie inne sa bezglosne? Zwlaszcza ze reka za szybko nia (rolka) nie krece (3 rpm?) a na miejscu zmontowane bedzie mialo pare krpm. Chyba ze przy wolnym kreceniu szumi a jak zasuwa to sie ucisza. Moze sie czepiam?
q67 - 06-05-2009, 19:25
ja w rouville do 4g63 też miałem koyo . więc to chyba norma.
pipi_ja - 06-05-2009, 20:18
Powiem szczerze, że troche mnie przestarszyliście z tymi rolkami. Dziś zamówiłem cały kompletny rozrząd u Japaneze i ciekawe co przyjdzie????
Bartek - 06-05-2009, 21:15
pipi_ja, stawiam 10 zł, że Koyo
czekoladka_1981 - 06-05-2009, 21:26
Z tego co mi wiadomo, jak do tej pory nikt nie reklamował rolek tego producenta. Może jesteśmy zanadto przwerażliwieni? brodzky zasiał panikę i teraz wszystkim co mają lub przymierzają się do wymiany rozrządu gacie latają , mnie to też się tyczy.
t.o - 06-05-2009, 21:30
brodzky napisał/a: | Bartek napisał/a: | Ja mam 2 szt, koyo (jedna ma już 20 000 km, druga 2000 km) z pudełek GMB i nic nie szumi, luzów brak - może jakaś wadliwa partia trafiła na rynek - słyszałem o przypadku wywalenia smaru z nowej rolki...... |
Czyli tylko KOYO robi te rolki!? LUK = KOYO, SKF = KOYO, GMB = KOYO... |
U mnie siedzi od 40tyś. km KOYO z pudełeczka GMB :>
I jest OK, żadnych niespodzianek.
Wyluzuj brodzky i lepiej nam się pochwal czym jutro gazujesz swojego miśka?
Czas zmienić opis pod sygnaturką, kupić zapałki i lać po 1,59/L :>
|
|
|