To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.9TD] pare pytan

kiernos - 06-05-2009, 19:10
Temat postu: [Cari 1.9TD] pare pytan
witam mam takie pytanie odnosnie silnika 1.9td a zwłaszcza co sie leje
dzisiaj na stacji zaproponowali mi bio paliwo po 3,10 za litr postanowiłem spróbowac
(smierdzi troche frytkami z rury) i nic po za tym a teraz pytanie jakie jest spalanie na takim czy mozna w ogóle je lac do tego silnika i jakie moga byc konsenkwencje ?
a teraz drugie pytanie jak uzyskac karte bo czytałem o upustach i jestem ciekaw a nie moge nic znalesc

"INTER-CARS S.A.

Ogólnopolski Dystrybutor zamiennych części do samochodów i motocykli
Firma posiada ponad 100 oddziałów w całej Polsce
Dla Mitsumaniaków 29% rabatu na części do aut marki Mitsubishi

Sprzedaż z ww rabatem, możliwa po podaniu Mitsumaniakowego numeru klienta, oraz za okazaniem karty klubowicza"

Robson86 - 06-05-2009, 20:36

kiernos napisał/a:
i nic po za tym a teraz pytanie jakie jest spalanie na takim czy mozna w ogóle je lac do tego silnika i jakie moga byc konsenkwencje ?

mozliwe ze pojezdzisz 15000tys km i nic nie bedzie ale po 20 000 trzeba bedzie zrobic remont, a inna opcja to ze przy jakiejs najblizszej okazji poleci Ci silnik...
Ja osobiscie nie polecam, do jakiegos merca w123 w wolnossacym dieslu mysle ze by to nie zaszkodzilo ale nie przy td....
kiernos napisał/a:
a teraz drugie pytanie jak uzyskac karte bo czytałem o upustach i jestem ciekaw a nie moge nic znalesc

napisz tutaj :)
http://www.mitsumaniaki.c..._id=3&Itemid=39
Pozdroo

kiernos - 07-05-2009, 20:46

dziekuje bardzo
pozdrawiam

kielurkk - 07-05-2009, 20:54

kiernos napisał/a:
dzisiaj na stacji zaproponowali mi bio paliwo po 3,10 za litr postanowiłem spróbowac
(smierdzi troche frytkami z rury) i nic po za tym a teraz pytanie jakie jest spalanie na takim czy mozna w ogóle je lac do tego silnika i jakie moga byc konsenkwencje ?

kiedyś też tego spróbowałem (bioester na stacji BLISKA) fakt wali frytkami ale po pół zbiornika zalałem czystą ropę i ceramizer na wypłukanie układu z tego czegoś. Z rury czuć było jeszcze przez kilka kolejnych zbiorników ten zapach mimo że już tego nie tankowałem. Samochód jeździł normalnie tylko denerwowało mnie jak po nocy czy po pracy odpalałem a z rury wyskakiwała chmurka niebieskiego dymu ot może błachostka ale wolę nie ryzykować

Robson86 - 07-05-2009, 21:38

kielurkk napisał/a:
zalałem czystą ropę i ceramizer na wypłukanie układu z tego czegoś

dokladnie zaoszczedzisz pare groszy na benzynie, pojezdzisz tak pare miesiecy (jakis czas) i jak Ci cos strzeli czy chocby odmowia posluszenstwa wtryskiwacze czy pompa to koszty "zwroca" Ci sie z nawiazka...
Nalezy takze wtracic, ze slyszalem od kilku osob ktore jezdza na tym specyfiku ze oprocz spadku mocy nie czuja zadnych roznic, a jak im poleci silnik to za grosze kupia sobie drugi...
no coz... Ja osobiscie odradzam...
Pozdroo

demeone - 07-05-2009, 22:15

Czy to cos tego typu paliwo co bierze sie olej spozywczy najlpiej wlasnie przepalony po jakis frytkach dolewasz nafty odpowiednia ilosc w stosunku do oleju i zostawiasz na jakis czas. Byl program o tym w Top Gear.

Tego typu paliwo jest spoko dla starych diesli. Tak mi sie wydaje

Chooper - 07-05-2009, 23:12

na własne oczy kiedyś widziałem, jak pan w "Biedronce" kupił 5x5L oleju do smażenia po czym wyszedł z tym na parking do swojego W124 , otworzył wlew i wszystkie baniaki wpompował do baku i pojechał
wichura1 - 08-05-2009, 08:20

Tyle, że to jest karane gdyż na olej jadalny nie ma akcyzy. Nawet gdybyś chciał zapłacić nie możesz, bo nie ma ustalonych stawek. Inspekcja drogowa potraktowałaby cię jakbyś jeździł na opałowym.
Chooper - 08-05-2009, 08:33

wichura1 napisał/a:
Inspekcja drogowa potraktowałaby cię jakbyś jeździł na opałowym

1. nie mnie :)
2. jeszcze nigdy nie widziałem, aby ITD zajmowało się osobówką.

wichura1 - 08-05-2009, 13:17

Wiem że nie ciebie, a ja widziałem jak gościa trzepali po społu z policją.
pamar - 08-05-2009, 13:33

A tak wracając do tematu, BIO szczerze ODRADZAM (kiedyś pisałem o problemach pod Wrockiem) po za tym nie widzę szczególnych zalet "super ONów" moja Cari zachowuje się bardzo dobrze i toleruje ropsko z każdej stacji i jak to ktoś napisał w zaletach TD toleruje oranżadę :roll: Nie wiem nie próbowałem :doubt:
demeone - 08-05-2009, 19:11

To link do tego co pisalem pare postów wyzej
http://www.youtube.com/watch?v=GOFbsaNeZps