Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Specyficzny dzwięk w Cariśmie
Sebek - 07-05-2009, 13:48 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Specyficzny dzwięk w Cariśmie Podczas jazdy słyszę specyficzny "świergot" w przedniej części auta. Wydaje mi się, że to pasek rozrządu ale nie mam pewności. Dzwięk ten pojawia się 3-4 razy na sekundę ale jest bardzo kiepsko słyszalny. Abym go usłyszał muszę wyłączyc radio, niskie obroty i dobra cicha nawierzchnia. Przy normalnej jeździe prawie nie wychwytywalny dla ucha.
Nie wiem czy to ten pasek czy może jakieś inne wibracje.
Czy ktoś z Was się może z tym spotkał wcześniej?
Robson86 - 07-05-2009, 14:33
Sebek napisał/a: | Abym go usłyszał muszę wyłączyc radio, niskie obroty i dobra cicha nawierzchnia |
jesli to jest metaliczny "swiergot" to moze poprostu poluzowala Ci sie metalowa oslona katalizatora
Jesli piszczy to pasek klinowy... jesli chodzi o rozrzad to watpie zeby cos sie dzialo bo inaczej bys to poczul...
Pozdroo
Chooper - 07-05-2009, 14:52
Sebek �, a może napisałbyś, czy narasta wraz ze wzrostem obrotów, czy przy wyższych obr. przestaje.
Posadź kogoś za kółkiem a ty nasłuchuj pod maską. bo może to być łozysko pompy wspomagania, pompy klimy, alternatora i wielu innych rzeczy
Sebek - 07-05-2009, 15:07
Chooper napisał/a: | Sebek �, a może napisałbyś, czy narasta wraz ze wzrostem obrotów, czy przy wyższych obr. przestaje. |
nie narasta, "świergot" jest stały
Chooper napisał/a: | Posadź kogoś za kółkiem a ty nasłuchuj pod maską. bo może to być łozysko pompy wspomagania, pompy klimy, alternatora i wielu innych rzeczy |
tak zrobię
Chooper - 07-05-2009, 16:01
kiedy wymieniany rozrząd. Jeżeli spod pokrywy rozrządu, to może sie kończyć rolka napinacza, a jeżeli nie to tak jak pisałem wcześniej.
IMO osłona katalizatora NIE ŚWISZCZY tylko dzwoni/brzęczy, i przy wysokich obr. ustaje 9inne drgania silnika)
saphire - 07-05-2009, 16:30
Ten świergot to może być od pasków wielorowkowych - tez mi świergoliły jak już na 1/3 ciej długości były sfrezowane na gładko
Sebek - 07-05-2009, 16:40
Dziękuję wszystkim za pomoc, dziś sprawdzę i zobaczymy kto był z Was najbliżej
rasiak1980 - 11-05-2009, 11:09
może też być łożysko alternatora
|
|
|