Carisma - Ogólne - Carisma 1.8 GDI Wachlują obroty
matmedia - 08-05-2009, 08:18 Temat postu: Carisma 1.8 GDI Wachlują obroty Witam, mam problem z moją nowo nabytą Carismą 1.8GDI. Zaczęło się od tego, że na wolnych obrotach strasznie wachlował w zakresie 500-1200rpm, czyszczenie przepustnicy nic nie dało. Po 2 tygodniach jazdy autem zauważyłem, że dość ciężko odpala tzn. muszę kilka razy nim zakręcić nim zaskoczy i odpali, a do tego spalanie tj. z komputera przy wyłączonej klimie w cyklu miejskim wyświetla mi średnią 11,8L/100km. Nie wiem do końca ile powinien łyknąć, ale wydaje mi się, że te 11,8 to nieco za dużo. Proszę o jakieś wskazówki co z tym robić. Pozdrawiam.
siwek - 08-05-2009, 08:58
sprawdz świece i kable
Robson86 - 08-05-2009, 09:57
Silniczek krokowy moze byc tez za to odpowiedzialny...
Pozdroo
saphire - 11-05-2009, 13:05 Temat postu: Re: Carisma 1.8 GDI Wachlują obroty
matmedia napisał/a: | Carismą 1.8GDI |
siwek napisał/a: | sprawdz świece i kable |
Przecież on ma GDI więc jakie kable???
Masz raczej problem z krokowcem/bypass'em w przepustnicy tylko napisz jaką masz czy przed czy po lifcie.
Czyngis - 16-06-2009, 08:25
Nie wiadomo czy tu nie chodzi o zawór ssący. Poprzedni właściciel zalał silnik mineralem i silnik przez to nie dopalał mi paliwa. Nierówno chodził, miał problemy z odpaleniem, nie dopalał paliwa. Brak było specyficznego zapachu spalin z carismy. Może się tu okazać, że wina jest po stronie hydraulicznych popychaczy; mogą mieć problem z całkowitym otwarciem zaworów wydechowych i ssących.
Anonymous - 16-06-2009, 09:50
no mam podobny problem, to zdecydowanie krokowy. te wysokie spalanie to własnie przez ten silniczek bo jest zła mieszanka, mozna go wyciagnac i wyczysci oraz zmierzyc czy nie padł jednen z 2 obwodów w elektrocewce ( u mnie tak sie stało ) na forum jest dokładny opis jak to zrobic.
Student - 16-06-2009, 22:10
W mojej GDI która sprzedałem pojawił sie problem zaraz po sprzedaży, podczas oglądania zrobiliśmy chyba ok. 30km. kanał wolne obroty i nic, potem u klienta pojawił się problem właśnie nierównej a raczej za niskich obrotów, (u mnie nigdy tego nie było a u nowego właściciela od razu po zalaniu paliwka BP) po diagnostyce wyszło że :
sonda lambda raz działa a raz ma jakiś dziwny odczyt, Moim zdaniem jest to właśnie problem związany z obrotami, choć nigdy tego nie robiłem i nie miałem problemów z Lambdą więc może trzeba sprawdzić ten trop.
Krokowiec na pewno czysty i przepustnica też.
ciniak - 28-06-2009, 21:51
Kupując moją cari (GDI przed liftem) miałem identyczne problemy. Pojechałem do serwisu aut japońskich podpiąć pod kompa i okazało się że krokowy był walnięty. Gość zaproponował czyszczenie przepustnicy i reset kompa dla pewności. zabieg ten niewiele pomógł. Zakupiłem kompletną przepustnice używkę, wyczyściłem i problem z głowy. Niestety pojawiła się inna dolegliwość, obroty biegu jałowego prawie zawsze ustawiają się na drugiej kresce od dołu (na obrotomierzu) tylko sporadycznie oscylują w granicach ok 700 obr. Czy to normalne w GDI czy nie całkiem? Fakt, że mechanior kazał przyjechać zresetować komp. po przełożeniu przepustnicy, czego oczywiście z braku czasu nie uczyniłem.
Pozdrawiam: ciniak
mlun - 29-06-2009, 10:36
Odepnij klemy akumulatora na kilka min. i wtedy sam naucz obrotów, może pomoże.
|
|
|