To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - Problem z tranzystorem zapłonowym- Colt C52A rocznik 89

Anonymous - 26-07-2006, 21:29
Temat postu: Problem z tranzystorem zapłonowym- Colt C52A rocznik 89
Witam.Mam problem z tranzystorem zapłonowym(modułem tranzystorowym ?)Jakieś dwa latka temu poprostu padł,wstawiłem jemu tranzystor mocy wysokonapięciowy,taki od elektroniki różnej.Przez te dwa lata bylo OK,do czasu...,tranzystor po pomiarach nie wykazuje uszkodzeń,iskry brak,napięcie sterujące z ECU jest(ale chyba za duży prąd baza potrzebuje).Znalazłem coś takiego jak tranzystory IGBT (dedykowane do zaplonów),zamontowałem a on padł w pierwszych obrotach wału.Macie jakieś pomysły?
Bartek - 26-07-2006, 22:43

Wstawić ori i zapomnieć o temacie...one żadko padają, więc dawców wielu :wink:
romek555 - 10-09-2006, 21:46

Jak silnik 8V z modułem na zewnątrz, to mam taki na zbyciu
pozdrawiam

Anonymous - 09-11-2006, 12:16
Temat postu: Romku555 - jak masz jeszcze ten tranzystor...
Zepsuł mi się mój Lancer 3 dniu po kupnie - elektryk mówi, że to tranzystor mocy - jakbyś miał jeszcze tę część na odsprzedania, to bym na mszę w twojej intencji dał (nawet czarną ;) ).

pozdrawiam,
Bronek - od niedawna posiadacz lancerka

romek555 - 09-11-2006, 14:21

Mam jeszcze Bronek, mam. Prześlij tylko oznaczenia, a ja idę go wymontować.

Pozdrawiam

Romek

Anonymous - 09-11-2006, 14:59

Dzięki wielkie - ale mechanik mi właśnie powiedział, że dzisiaj znalazł nowy, zamówił i dał zaliczkę na sprowadzenie ;( Wcześniej nigdzie nie można było tego znaleźć (poza serwisem - ale ich ceny nie dla mnie). Także zostanę właścicielem nowego - chyba, że zamówienie się będzie przeciągało - wtedy zwrot zaliczki i się do Ciebie jeszcze raz uśmiechnę ;) Zależało mi na czasie, i powiedziałem mechanikowi, że jak znajdzie, to żeby zamawiał, ale już traciłem nadzieję na znalezienie czegoś poza serwisem autoryzowanym do obdzierania ze skóry.

Dzięki jeszcze raz za odzew - nie spodziewałem się tak szybko ;) . Gdybym wczoraj się zapisał na forum, i poprosił - to byłbym trochę kasy do przodu pewnie ;(. Na wszelki wypadek napiszę, co na tym moim starym było napisane - jak będą problemy ze sprowadzeniem, to wycofam zamówienie, gdyby Twoja część była ok do mojego auta:

IB_C_OC
Power Unit
J 121
8218

Auto to Lancer GLXi z 89, 1,5 benzyna. Daj znać, czy ten twój tranzystor będzie pasować - może się da ze sklepem załatwić wycofanie zamówienia.

dla informacji dla innych:
- cena nowego tranzystora mocy w salonie - 1115 złotych
- cena nowego zamówionego przez mechanika - 260 złotych

pozdrawiam,
Bronek