Carisma - Techniczne - Sciaga w lewo
Anonymous - 26-07-2006, 22:20 Temat postu: Sciaga w lewo kilka dni temu zalozylem nowe tarcze i klocki, od tego momentu auto lekko skreca w lewo, pojawily sie rowniez drgania na kierownicy powyzej 120 kmh. samo hamowanie jest ok.
wrocilem do zakladu ktory dokonywal wymiany tarcz i po dokonaniu ponownego wywarzenia kol .. problem pozostal (tzn sciagnie w lewo, drgania nie wiem bo nie mialem okazji sie rozpedzic)..
ktos moze mial podobny problem? dodam ze przed zmiana hamulcow bylo OK
Michal
Anonymous - 26-07-2006, 22:24
Mam podobny problem choć nie robiłem nic przy hamulcach. Stało sie tak po zimie. Geometria ok, koła zamieniane i nie wiadomo o co chodzi. Powoli sie do tego przyzwyczajam. Pozdrawiam
Anonymous - 26-07-2006, 22:45
jak sciaga to przyczyny najprawdopodobniej sa dwie: wina opon lub geometrii.
michalpan byc moze sciagajac tarcze uzyli "niezbednika kazdego mechanika" czyli mlotka i poprzestawiali.
jedras - 26-07-2006, 23:04
u mnie po zimie tez byly takie objawy ale lecial w prawo. Musisz pojechac na dobra geometrie i ustawic nie tylko przod ale koniecznie i tyl. U mnie pseudo fachowcy ustawiali tylko przod i nie wiedzieli o co chodzi bo wiecznie sciagal. i w koncu trzeci warsztat ustawil tez tyl i okazalo sie ze tu byl problem. Ale Ty wymieniales tarcze wiec problem moze byc gdzie indziej.................
Anonymous - 26-07-2006, 23:55
oki to raczej geometria, moze faktycznie chodzi o uzycie mlotka,
opony sa nowe Michellin Energy wiec powinno byc ok
Matejko - 27-07-2006, 08:46
czy opony maja bieznik kierunkowy?? jesli nie to zamienic stronami i zobaczyc co sie stanie, moze byc tez tak ze sciagneli stara tarcze i nie oczyscili syfu z piastu, nowa zalozyli i z tym syfem krzywo doszla przez co w jakistam sposob kolo moze byc krzywo stad sciaganie,
Anonymous - 09-09-2006, 02:27
Ja mam taki problem:
Kupilem auto - Carisma 1.9TD DiD (2 letnia), opony byly troszke zdarte, ale jestem nowicjuszem i nie zwrocilem na to uwagi. Gosc oczywiscie zaproponowal wymiane na nowe no i wymienil, 2 przednie opony oraz okladziny i tarcze przednich hamolcow. Po kupnie okazalo sie, ze samochod zjezdza na lewo i to dosc mocno jak an moj gust (mieszkam w anglii wiec auto zjezdza "od srodka"). Nosilem sie z zamiarem robienia tego, bylem na zbieznosci kol, ale nie widzialem co i jak zrobili (zreszta i tak sie nie znam). Problem pozostal,
ALE
jak pojechalem do Polski na urlop samochodem, to mialem wrazenie ze w niemczech przestal zjezdzac na lewo a juz jechal bardziej prosto z tendencja do zjezdzania na prawo. Jak wjechalismy do Polski to auto na prostym odcinku zjezdzalo na prawo - rowniez odsrodkowo. Pojechalem na stacje kontroli pojazdu, zaplacilem 20zl za obiektywna opinie i chyba byla obiektywna bo nic nie znalezli. Zaproponowali zeby sprawdzic geometrie, ale logicznie patrzac, jesli by cos bylo nie tak z geometria, to chyba by zjezdzalo ciagle na ta sama strone?
Po powrocie do Anglii, wszystko wrocilo do normy i auto dalej jedzie na lewo.
Co moze byc przyczyna? Probuje to sobie wytlumaczyc odsrodkowym pochyleniem drog, ale mnie to nie przekonuje bo jadac starusienka Honda Concerto samochod jezdzil prosto zarowno w Polsce jak i w Anglii.
Prosze o pomoc do jakiego fachowca sie zglosic, czy moze ktos mial takie zjawisko i wie co tym fantem zrobic. A moze jest jakas czesc w samochodzie, ktora jest odpowiedzialna za korekcje jazdy przy pochyleniu drog i bedzie powodowala takie objawy?
PS. nie wiem czy to ma znaczenie, ale auto jest jeszcze na gwarancji producenta, tyle ze powiedzieli ze trakcja gwarancji nie podlega :/
piwkotom - 09-09-2006, 08:25
Michal_alton, ja bym jednak zrobil, ale pelna, geometrie.
JCH - 09-09-2006, 09:25
Michal_alton napisał/a: | ...samochod zjezdza na lewo ... (mieszkam w anglii wiec auto zjezdza "od srodka")
jak pojechalem do Polski ... jechal bardziej prosto z tendencja do zjezdzania na prawo.
Jak wjechalismy do Polski to auto na prostym odcinku zjezdzalo na prawo |
Ja widzę że to po prostu sprawa polityczna jest. Bo jak to inaczej wytłymaczyć
Hubeeert - 09-09-2006, 09:31
Michal_alton, Kofi też miał zjeżdżającą w jedną stronę Cari, zdzierane opony itd. Okazało się że przy dzwonie zostało to zamaskowane a nie naprawione
Zrób geometrię,
Anonymous - 09-09-2006, 10:30
pelna geomoetria z katami zbieznoscia przod i tyl...
jakies 100-150zl (taka dobra na dobrych urzadzeniach) jesli chodzi o wawe...
|
|
|