Carisma - Techniczne - [Cari 1.9 TD] cicho terkocze po wymianie lozyska oporowego
GCT - 10-05-2009, 00:08 Temat postu: [Cari 1.9 TD] cicho terkocze po wymianie lozyska oporowego Silnik: 1,9 TD
Przegieg: 165 tys
Kupilem auto z ksiazka serwisowa jak mialo 142 tys i od poczatku terkotalo.
Wymienilem wczoraj lozysko oporowe na nowe VALEO i cos mi terkocze zarowno na luzie jak i na biegu na niskich obrotach. Wczesniej przed wymiana na nowe terkotanie bylo duzo glosniejsze i ustawalo po kilkakrotnym wcisnieciu sprzegla lecz nie jestem do konca pewny czy calkowicie byla taka cisza jak przy wcisnietym sprzegle , teraz terkocze cos duzo ciszej i niezaleznie od tego ile razy sprzeglo wcisne na luzie czy na biegu jest to samo. Podczas terkotania na biegu tarcza sprzegla jest docisnieta to ja wykluczam. Na luzie w skrzyni pracuje tylko walek sprzeglowy oraz lozysko oporowe (niestety nie wpadlem na pomysl aby sprawdzic czy walek sprzeglowy nie ma luzu na lozysku :/ - bylem przekonany ze to tylko lozysko oporowe) Podejrzewam lozysko na walku sprzeglowym lub delikatne wyzlobienia na docisku sprzegla
Przed wymiana lozyska na nowe terkotanie bylo na tyle glosne ze nie wsluchwiwalem sie az tak bardzo.
Moje pytania :
1. Czy ktos wyciagal lozysko ze skrzyni walka sprzeglowego w carismie 1,9 TD
2. Ile takie lozysko kosztuje (nie mylic z lozyskiem oporowym)
3. Czy wszystkie choinki i tryby musze ze skrzyni wyciagnac zeby dotrzec do tego lozyska czy jest to wyciagane od strony sprzegla z obudowy skrzyni biegow ?
4. Na sloneczku docisku mam minimalnie sfrezowane od starego lozyska czy to moze byc przyczyna drobnego terkotania ?
Wole zapytac przed drugim wyciagnieciem skrzyni bo jak wyciagne i wloze drugi raz i bedzie to samo to bezdie lipa .. Jezeli lozysko na walku sprzeglowym i jest to latwe w wymianie to zamowie w sklepie i wymienie w 1 dzien ( auto codziennie potrzebne w robocie wiec nie moze stac )
|
|
|