Pajero Pinin - [1.8 GDI] Filtr Paliwa
Anonymous - 10-05-2009, 15:59 Temat postu: [1.8 GDI] Filtr Paliwa W piątek zapragnąłem a wynikało to z nurtującej i dręczącej mnie potrzeby fizycznej wymienić filtra paliwa jakoż przewidywałem iż poprzedni właściciel nie dokonał owego procesu. Zajeżdżam do Gamma [Kraków - Zakopianka] i objaśniam meritum zamierzenia. Pan z fikuśnym dywanem na karku a' la germanishe football player po 15 minutowym gmeraniu pod maską oraz pod podwoziem oznajmia szkokującą wiadomosć - " PANOCKU NIE MA FILTRA PALIWA!". Zdruzgotany faktem dzwonię do poprzedniego właściciela i on jakoby nieśmiało potwierdza iż nie przypomina sobie hasła "filtr paliwa" podczas serwisowania. Sympatyczny piłkarz ze stacji wymiany oleju uspokaja mnie iż jest multum modeli pokazdów bez filtra paliwa - jedyne zabezpieczenie to lichy filtr w samej pompie wtryskowej.
Myślę sobie iż to właśnie mogło być powodem śmierci mojej pompy wysokociśnieniowej w grudniu zeszłego roku - powód? Jakość paliwa. Gdy oznajmiono mi że układ paliwowy nie posiada innego zabiezpieczenia jak integralny mini filtr wewnątrz pompy paliwowej zwracam się do Państwa a szczególnie użytkowników Pajero Pinina 1.8 GDi benzyna z dwoma kwestiami:
1. Czy ktoś z szanownych użytkowników takowego pojazdu może potwierdzić fakt nie istnienia dodatkowego filtru paliwa na układzie?
2. Apel - tankujcie porządne paliwo na 1.8 Gdi benzynę, zaprawdę powiadam, nie bez powodu ten model został wycofany z produkcji na Europę.
Dziękuję serdecznie za uwagę i pozdrawiam wszelką masę użytkowników naszych kuriozów mechanicznych.
Ahah btw - w sklepie Accura (Kraków - Rondo Ofiar Katynia] bez problemu sprzedano mi filtr paliwa do Pinina, na szczęście za grosze, to pewno jakiś dalekowschodnio-zorientowany na azymut-Taiwanu zamiennik. Dziękuję w tym miejscu Panom ze sklepu Accura zaznajomienia ze swoją branżą jako specjaliści od sprzedarzy części samochodowych do pojazdów japońskich. Kłaniam się.
Gene - 11-05-2009, 08:28
Podaj numer VIN to sie sprawdzi dokladnie. Moze tak byc jak powiedzial pan z gobelinem na plecach. Analogiczna sytuacja wystepowala czasami w Space Star'ach i chyba teraz jest tak w Colt'ach. Dlatego podanie VIN wszystko powinno wyjasnic.
Anonymous - 11-05-2009, 10:16
Dzięki wielkie bracie, tak też uczynię i powrócę z numerem.
[ Dodano: 11-05-2009, 10:38 ]
VIN: JMP0NH66WYX019161
w dekoderach wychodzą kosmosy, nawet Mazda hyhy.
Robson86 - 11-05-2009, 10:39
Sk00tie napisał/a: | Czy ktoś z szanownych użytkowników takowego pojazdu może potwierdzić fakt nie istnienia dodatkowego filtru paliwa na układzie? |
mozliwe ze podobnie jak w niektorych Carismach i Space Starach filtr paliwa montowany jest przy zbiorniku paliwa Sprawdz bo nie jestem pewien jak to jest w Pininie
Pozdroo
Anonymous - 11-05-2009, 10:43
Grzebali pod windą, przy zbiorniku niestety nic nie znaleźli zakładając że wiedzą co robią.
Gene - 11-05-2009, 10:49
Sk00tie masz filtr w pompie a calosc jest umiejscowiona w baku. Fabryka podaje, ze ta pompe powinno sie wymianiac co 150 tysi. Do baku mozna sie dostac od gory demontujac tylna kanape.
Anonymous - 07-06-2009, 18:11
[ Dodano: 07-06-2009, 18:07 ]
Wracam do tematu z genetycznie wrodzonej ciekawości. Pogmerałem w wyżej wymienionym module w zbiorniku paliwa i jedna rzecz mnie ciekawi - pal szcześć niskociśnieniową pompę paliwa, taki zamiennik dostane za grosze. Moją uwagę zwraca fakt tego zintegrowanego górnego korpusu opisanego w manualu jako FUEL FILTER ASSEMBLY - wygląda mi na to że tam mieszczą się główne filtry paliwa. Spisałem numery - to produkt DENSO o numerach:
MR373744
101961-5550
DENSO
Byłem na stronce Denso, nie znajduję takiego modułu nawet po numerach produktu. Jutro będę dzwonił po jakiś sklepach może coś namierzą z katalogu JC.
Załączam wycinek z manuala elementu z prawdopodobną lokalizacją zbioru filtrów paliwa.
Anonymous - 31-07-2009, 16:32
Powiem tak. Mam ten sam problem z filtrem, a właściwie jego brak. Po wyciągnięciu owej maskarady z baku, nie zauważyłem żadnego filtra paliwa. ZAKŁADAM że w niektórych modelach go nie ma. Filtr kupiony w sklepie jadę oddać. KROPKA
Anonymous - 01-08-2009, 21:49
Witaj, z tego co się orientuję to bardzo analogowe silniki - z Carismy z resztą mam komputer sterujący wtryskami gdyż mój był padł. Jeśli jedyne zabezpieczenie to minifiltr w niskociśnieniowej pompie paliwa w baku to mogę spać spokojnie jeżdżąc na Shell V-Power Racing 100 Octane. Potwierdza się podejżenie że nie jest to silnik na europejskie paliwo.
Tylko wysokie importowane niemieckie oktany są w stanie nas uratować.
Pozdrawiam serdecznie.
Tomasz.
yanes - 02-08-2009, 20:30
Uratować to nas może tylko dodatkowy filtr paliwa na przewodzie za niskociśnieniową pompką.Żadne szwabskie paliwo tu nie pomoże,wiem bo miałem mojego pinina naprawianego cztery razy z tą samą usterką(kupiłem dwie pompy wysokiego ciśnienia).
Anonymous - 02-08-2009, 22:01
Grobowym nastrojem kończymy temat. Gdy padnie następna pompa kupuje Polo.
Pozdrawiam serdecznie. Spokojnej nocy.
|
|
|