To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Za szerokie felgi

Anonymous - 10-05-2009, 22:00
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Za szerokie felgi
Czesc. Potrzebuje pomocy. Załozylem z tyłu alusy 7,5 cala i mi ociera przy obciazonym samochodzie. :( Czy jest mozliwosc poszerzenia nadkoli,czy sa jakies gumy co wklada sie w sprezyny(sprezyny sa nowe).Moze znacie jakies inne metody. Zamaiana felg raczej nie wchodzi w rachube. Dziekuje za odpowiedzi.Pozdrawiam
Piwor - 10-05-2009, 22:14

Widzisz, z 7 ponoć są problemy. Możesz bawić się w blacharkę i próbować, ewentualnie utwardzić zawieszenie, choć nie wiem, czy to pomoże.
kris80 - 10-05-2009, 22:44

Ja bym nie radził nic kombinować z blacharką, chyba łatwiej sprzedac te fele i kupic inne max 6,5 cala i ET ok 40 lub więcej.
Chooper - 10-05-2009, 22:49

jest temat z rozmiarami felg do carismuy podwieszony. Jakie ET felgi? przy tej szerokości musiałbyś mieć ET na poziomie 44-46. przy mniejszym będzie szorować i na nic zdadzą sie gumy usztwniające. pozostaje klepanie/wycinanie rantu nadkoli co niemalże w 100% po czasie wiąze sie z wyłażeniem rudej ew pękaniem lakieru. lub przetoczenie miejsca mocowania felgi do piasty i zebranie z tego kilku mm.
Anonymous - 10-05-2009, 23:21

takie cos pomoze?? http://www.rollyourfender.com/
Chooper - 10-05-2009, 23:24

niewykluczone, ale imo potrzaska lakier na nadkolach
SHARK1979 - 11-05-2009, 10:38

Taki temat przerabiałem u siebie bo ET trosze małe i też obcierało jak był zapakowany,więc lewarek pod autko, metalowy a nie gumowy młotek klepiesz delikatnie nadkole od środka by zostało koło 1cm między budą a zaginanym rantem, następnie oczyszczasz papierem ściernym ładnie wszystko,na to idzie farba podkładowa a na całość albo lakier w "spreyu" albo guma do konserwacji podwozia :mrgreen: w przestrzeń między zagięciem kładziesz najlepiej palcem sporą warstwe gęstegu smaru na całej długości zagięcia nadkola by woda nie właziła oraz rdza :mrgreen: tak zmodyfikowane nadkole jest CACA, jak coś możesz właśnie między sprężyny wsadzić gume lub dwie które usztywnią dodatkowo i kosztują kole 4zł :mrgreen: uff ale się naklikałem -pozdro, myślę że pomogłem naświetlić temat

[ Dodano: 11-05-2009, 10:39 ]
Chooper napisał/a:
niewykluczone, ale imo potrzaska lakier na nadkolach

Tak się dzieje ale czego się nie robi by uratować opony :wink: jak dobrze to się wykona to git

Matejko - 11-05-2009, 11:09

SHARK1979 napisał/a:
sporą warstwe gęstegu smaru na całej długości zagięcia nadkola by woda nie właziła oraz rdza

mozna silikonu uzyc, w sedanie mialem to "zagumowane" na cieplo

Chooper - 11-05-2009, 11:23

Matejko napisał/a:
mozna silikonu uzyc, w sedanie mialem to "zagumowane" na cieplo

jakiego ???

pod normalnym silikonem wyłazi ruda (wchodzi w jakąs reakcje z blachą)

Matejko - 11-05-2009, 15:01

Chooper napisał/a:
jakiego ???

pewnie jakiegos do uszczelnien, jest tego od groma przeczytac co sie nadaje :)

docencik87 - 11-05-2009, 15:12

Jest silikon tzw bezoctowy, który nie wchodzi w reakcje z blachą. Zazwyczaj używa się go do klejenia luster, by podlew nie w chodził w reakcje z silikonem.
Chooper - 11-05-2009, 15:12

imo nie nadaje sie octowy (ten co tak kwaskowo zalatuje), bo to chyba ten jest taki agresywny

[ Dodano: 11-05-2009, 15:14 ]
docencik87 napisał/a:
Jest silikon tzw bezoctowy, który nie wchodzi w reakcje z blachą. Zazwyczaj używa się go do klejenia luster, by podlew nie w chodził w reakcje z silikonem.
czyli neuterealny
docencik87 - 11-05-2009, 18:30

Chodziło o to, że ten bezoctowy jest do luster :) .
Chooper napisał/a:
czyli neuterealny

Dokładnie, jest neutralny. Nie ma takiego specyficznego zapachu, a skoro podlew lustra nie reaguje to pewnie i blach też nie. Jeśli znajdę w domku, to wkleję nazwę i oznaczenia.

FRYC6KF - 11-05-2009, 18:51

Możesz to spokojnie uszczelnić silikonem dekarskim takim co się dachy uszczelnia taki brązowy praktycznie w każdym sklepie dostaniesz.... jest dobry bo nie puszcza wody i nie zachodzi w jakie kolwiek reakcje z blachą wiec można spokojnie stosować....
Chooper - 11-05-2009, 18:56

docencik87 napisał/a:
Jeśli znajdę w domku, to wkleję nazwę i oznaczenia.

akurat producentów jest wielu, to spokojnie mozna coś dobrac. Pytanie tylko czy po miesiącu mchem nie zarasta :D