To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Jaki akumulator ?

big_munios - 12-05-2009, 21:43
Temat postu: Jaki akumulator ?
dostałem od znajomego uzywany akumulator niestety moge tylko odczytac 88 ah
wczesniej mialem 70 ah, czy taki duzy moge wsadzic ?

mirekbdeblin - 12-05-2009, 21:58

Witam
Spoko jeśli stanie Ci na podstawce ,im większy amperaż tym mniejsze obciąrzenie akumulatora przy rozruchu a iłatwiejszy rozruch zimą
Pozdrawiam

viader - 13-05-2009, 11:31

Bzdura, nie można sobie tak dowoli wsadzać aku z większym amperażem. Alternator będzie go próbował ciągle doładować co spowoduje jego szybszą śmierć, w dodatku za pojemny aku będzie ciągle niedoładowany i szlag go błyskawicznie trafi. Tymczasowo możesz go wsadzić ale rozejrzyj się za pojemnością przewidzianą przez producenta.
mirekbdeblin - 13-05-2009, 13:29

kolego akurat ta 88 łapie się w zakresie ładowania przez regulator napięcia i nie siej paniki pyta kolega konkretnie a ty jakby wsadził jakiś ze 120 Ah "Myśl co robisz ,co piszesz ,co radzisz
bez obrazy Pozdrawiam

Pexu - 13-05-2009, 13:34

Moim zdaniem, alternator będzie potrzebował po prostu dłuższego czasu by go doładować. Jak dla mnie 88 (przy zalecanym 70) to nie problem. O ile oczywiście robisz trasy dłuższe niż 3-5km...
viader - 13-05-2009, 15:19

Tylko weźcie pod uwagę, że ten alternator ma już prawie 20 lat i może mu być daleko do fabrycznej wydajności...Zresztą jak napisałem wyżej można wsadzić ale lepiej kupić o parametrach fabrycznych.
zbyszek05 - 13-05-2009, 15:36

70ah to też dużo jak na 1.8 :?: 60 ah wystarczy w zupełności -ceny nie są szokujące
mirekbdeblin - 13-05-2009, 18:08

Viader widziałeś 20 letni pojazd bez naprawy altelnatora ? Tam jak działa to 100% ok nie działa to regeneracja w którą dziś nikt się nie bawi chyba że wymiana szczorek i reg nap ,który jest razen ze szczotkami u Ciebie jest regeneracją to sory
Owczar - 14-05-2009, 15:36

mirekbdeblin napisał/a:
kolego akurat ta 88 łapie się w zakresie ładowania przez regulator napięcia

Co rozumiesz przez zakres ładowania regulatora i co ma regulator do pojemności aku?
Akumulator powinien być dobrany do wydajności alternatora.
Nie wiem jaką wydajność ma ten alternator, ale do tej pojemności w zupełności wystarczy 60-65Ah.
88Ah w sprzyjających warunkach spokojnie pojeździ, ale będzie sporym obciążeniem dla alternatora. Koledzy zresztą już napisali o wadach takiego rozwiązania.
Jeśli dostajesz za free i jest w dobrym stanie to owszem możesz go wrzucić. Może trafi się ktoś na wymianę ;)
Jakbyś kupował nówkę, to byłby to zły wybór :]