To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Dziwny odgłos na luzie

wazu - 12-05-2009, 22:24
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Dziwny odgłos na luzie
Dzisiaj stojąc w korku wrzuciłem luz i puściłem sprzęgło, z okolic skrzyni, a może sprzęgła dało sie słyszeć dziwny dźwięk podobny do głośnego szurania. Po wciśnięciu sprzęgła dźwięk ustał, ponowne wciśniecie i puszczanie sprzęgła już nie powodowało tego dźwięku. Po przejechaniu kawałka miasta i ponownym stanięciu w korku znowu dało sie słyszeć ten dźwięk po wrzuceniu luzu i puszczeniu sprzęgła i znowu ponowne wciśniecie sprzęgła i jego puszczenie już nie powodowało szurgotu. Koledzy, co siada lub już siadło?
thenat - 13-05-2009, 00:29

łożysko oporowe daje o sobie znać
Krzyzak - 13-05-2009, 08:03

thenat napisał/a:

raczej nie - najpredzej lozyska w skrzyni biegow

thenat - 13-05-2009, 11:31

Krzyzak napisał/a:
thenat napisał/a:

raczej nie - najpredzej lozyska w skrzyni biegow

u mnie też szumi jak wrzucę na luz i puszczę sprzęgło. dwóch różnych mechaników zdiagnozowało "szumienie" właśnie jako odgłosy łożysa oporowego

Krzyzak - 13-05-2009, 12:04

lozysko oporowe po puszczenia sprzegla zwyczajnie nie pracuje, wiec nie ma co szumiec
wazu - 13-05-2009, 12:25

Krzyzak napisał/a:
najpredzej lozyska w skrzyni biegow
Czyli co, mało oleju w skrzyni? No to pytanie, jak sprawdzić stan oleju w skrzyni GDI? Ile wchodzi oleju do takiej skrzyni i jaki?. Może się pokuszę i wymienię na nowy, bo nie wiem kiedy był wymieniany i czy wogóle był wymieniany przez poprzedniego właściciela :axe: , a na liczniku przebieg już prawie 250 000 km.
Krzyzak - 13-05-2009, 12:28

olej zawsze warto zmienic - w dziale Download masz serwisowke, gdzie wszystko o wymianie jest ladnie opisane
ale raczej jak szumia lozyska, to bez naprawy/wymiany sie nie obejdzie

wazu - 13-05-2009, 14:32

Krzyzak napisał/a:
raczej jak szumia lozyska, to bez naprawy/wymiany sie nie obejdzie

Tylko widzisz Krzyzak ten odgłos np. dzisiaj nie występuje, myślę, że gdyby to były łożyska, to już cały czas by szumiały. Dzisiaj specjalnie kilka razy wrzuciłem luz i jest cisza. Ten odgłos jaki wczoraj był słyszalny bardziej przypominał tarcie czegoś okrągłego będącego w ruchu obrotowym o inny element. Niedawno wymieniałem wysprzeglik i tak pomyślałem, czy przypadkiem nie ma to jakiegoś zwiazku z tym elementem, może słabo odpowietrzony jest układ wysprzęglika?, ale sprzegło działa poprawnie (tak mi się wydaje) chociaż mam wrażenie, że po tej wymianie trochę ciężej wchodzą biegi, a konkretnie ciężej jest "wyjąć" bieg, jakby coś blokowało dźwignię zmiany biegów.