Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Dziwny odgłos na luzie
wazu - 12-05-2009, 22:24 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Dziwny odgłos na luzie Dzisiaj stojąc w korku wrzuciłem luz i puściłem sprzęgło, z okolic skrzyni, a może sprzęgła dało sie słyszeć dziwny dźwięk podobny do głośnego szurania. Po wciśnięciu sprzęgła dźwięk ustał, ponowne wciśniecie i puszczanie sprzęgła już nie powodowało tego dźwięku. Po przejechaniu kawałka miasta i ponownym stanięciu w korku znowu dało sie słyszeć ten dźwięk po wrzuceniu luzu i puszczeniu sprzęgła i znowu ponowne wciśniecie sprzęgła i jego puszczenie już nie powodowało szurgotu. Koledzy, co siada lub już siadło?
thenat - 13-05-2009, 00:29
łożysko oporowe daje o sobie znać
Krzyzak - 13-05-2009, 08:03
thenat napisał/a: | łożysko oporowe daje o sobie znać |
raczej nie - najpredzej lozyska w skrzyni biegow
thenat - 13-05-2009, 11:31
Krzyzak napisał/a: | thenat napisał/a: | łożysko oporowe daje o sobie znać |
raczej nie - najpredzej lozyska w skrzyni biegow |
u mnie też szumi jak wrzucę na luz i puszczę sprzęgło. dwóch różnych mechaników zdiagnozowało "szumienie" właśnie jako odgłosy łożysa oporowego
Krzyzak - 13-05-2009, 12:04
lozysko oporowe po puszczenia sprzegla zwyczajnie nie pracuje, wiec nie ma co szumiec
wazu - 13-05-2009, 12:25
Krzyzak napisał/a: | najpredzej lozyska w skrzyni biegow | Czyli co, mało oleju w skrzyni? No to pytanie, jak sprawdzić stan oleju w skrzyni GDI? Ile wchodzi oleju do takiej skrzyni i jaki?. Może się pokuszę i wymienię na nowy, bo nie wiem kiedy był wymieniany i czy wogóle był wymieniany przez poprzedniego właściciela , a na liczniku przebieg już prawie 250 000 km.
Krzyzak - 13-05-2009, 12:28
olej zawsze warto zmienic - w dziale Download masz serwisowke, gdzie wszystko o wymianie jest ladnie opisane
ale raczej jak szumia lozyska, to bez naprawy/wymiany sie nie obejdzie
wazu - 13-05-2009, 14:32
Krzyzak napisał/a: | raczej jak szumia lozyska, to bez naprawy/wymiany sie nie obejdzie |
Tylko widzisz Krzyzak ten odgłos np. dzisiaj nie występuje, myślę, że gdyby to były łożyska, to już cały czas by szumiały. Dzisiaj specjalnie kilka razy wrzuciłem luz i jest cisza. Ten odgłos jaki wczoraj był słyszalny bardziej przypominał tarcie czegoś okrągłego będącego w ruchu obrotowym o inny element. Niedawno wymieniałem wysprzeglik i tak pomyślałem, czy przypadkiem nie ma to jakiegoś zwiazku z tym elementem, może słabo odpowietrzony jest układ wysprzęglika?, ale sprzegło działa poprawnie (tak mi się wydaje) chociaż mam wrażenie, że po tej wymianie trochę ciężej wchodzą biegi, a konkretnie ciężej jest "wyjąć" bieg, jakby coś blokowało dźwignię zmiany biegów.
|
|
|