[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Colcik chory prawdopodobnie ECU
polls - 13-05-2009, 08:13 Temat postu: [CA1A 1.3] Colcik chory prawdopodobnie ECU Witam
Panowie przekręcam kluczyk w Colciku CA1A i nie świeci się kontrolka CE, słychać natomiast pracującą non stop pompę paliwa , po przekręceniu kluczyka w dalszą pozycję silnik kręci ale nie zapala, Podejrzenie padło na ECU więc go wyjąłem ale nie ma patologi wygląda jak nowy.
Co robić jest jakaś metoda na sprawdzenie czy to ecu czy tylko podmianka na inny.
Dość dziwna sytuacja rano odpaliłem colcika i pojechałem do pracy wszystko było jak należy , po pracy wsiadam do colcika i zonk nie odpala.
Anonymous - 13-05-2009, 10:13
czyli to nie ECU tylko bezpiecznik( niebieski, kwadratowy, mniejszy od reszty)
http://i714.photobucket.c...86/DSC00740.jpg
polls - 13-05-2009, 10:20
No niestety nie bezpiecznik sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, napięcie dochodzi do ECU
Jedyne co mi przychodzi do głowy to znaleźć kogoś z dobrym ECU i podmienić. Może jest jakaś dobra dusza z wawy co by mogła pomóc, ewentualnie dobry warsztat w wawce lub okolicach co sie zna na naszych miskach
Reset ECU też nic nie daje totalna padaka
Anonymous - 13-05-2009, 10:29
U mnie pomogło chwilowe odpięcie akumulatora.
polls - 13-05-2009, 13:47
Panowie idąc dalej za tropem ECU, podpiłem się lapkiem pod niego i nic zero komunikacji ani TMOlog ani ECUlogger ani tez mmcd nie łączy się z nim.
Pomyślałem więc że podepnę się z diodą by co nieco wymrugać i też klapa dioda ani łypnie co do podłączenia diody mam pytanie czy to tu trzeba wpiąć
ECU zachowuje się jakby zupełnie umarło albo brakowało mu zasilania, zasilanie sprawdziłem jest bo jak wypnę mu bezpiecznik ECI to pompa paliwa przestaje działać
Czy ktoś z szanownych forumowiczów jest w posiadaniu schematu podłączenia ECU
[ Dodano: 14-05-2009, 10:27 ]
A jednak, ECU owszem wyglądało jak nowe dopóki nie wylutowałem jednego z kondensatorków a pod nim wyżarta cała ścieżka. Finał finałów zregenerowałem ścieżki wstawiłem nowe kondki i colcik ożył znów mogę nim śmigać aż miło
Kondzio_czdz - 18-05-2009, 22:45
Cieszę się że Ci się udało Ja nie miałem tyle szczęścia przy ECU
|
|
|