Space Star Techniczne - [MSS GDI] ELEKTRONIKA - spalanie fakt. vs spalanie w/g kompa
aren195612 - 13-05-2009, 21:32 Temat postu: [MSS GDI] ELEKTRONIKA - spalanie fakt. vs spalanie w/g kompa Stwierdzilem po ostatniej trasie znaczną rozbieżność między spalaniem srednim wyświetlanym
na wyświetlaczu które wyniosło-6,7 litra/100 km a zużyciem faktycznym ktore jest conajmnie 2 litry wyzsze. Skad aż taka rozbieżność?
Może bardziej doświadczeni użytkownicy podpowiedzą co posprawdzać.
Autko posiadam od niedawna, mocne, zrywne ,obroty nie falują.Przepustnica wyczyszczona,
swiece nowe zalecane:NGK IZFR6B .
Samochód przed trasą /150 km w obydwie strony/ zatankowałem do pełna /do drugiego odbicia/ po trasie uzupełniłem w taki sam sposób do tego reset wskazania sredniego zuzycia no i wyszło jak wyszło.
Rozumiem 0,5 l rozbieżności ale nie 2 l.
Robson86 - 13-05-2009, 22:00
aren195612 napisał/a: | Stwierdzilem po ostatniej trasie znaczną rozbieżność między spalaniem srednim wyświetlanym
na wyświetlaczu które wyniosło-6,7 litra/100 km a zużyciem faktycznym ktore jest conajmnie 2 litry wyzsze. |
Komputer daje wartosci tylko i wylacznie orientacyjne, nie mozna tylko i wylacznie wskazaniami z komputera sie sugerowac.
aren195612 napisał/a: | Skad aż taka rozbieżność? |
Tym ze komputer przelicza orientacyjnie wartosci, jesli chcesz miec dokladnosc to musisz przy kazdym tankowaniu obliczac "manualnie" ilosc przejechanych km przez ilosc benzyny w baku
aren195612 napisał/a: | Rozumiem 0,5 l rozbieżności ale nie 2 l. |
na zimnym silniku w zimie niektorym pokazyje 100/100 hehe
Nie sugeruj sie tymi wskazaniami
Pozdroo
saphire - 13-05-2009, 22:10 Temat postu: Re: GDI- spalanie faktyczne vs spalanie w/g komputera
aren195612 napisał/a: | Rozumiem 0,5 l rozbieżności ale nie 2 l. |
Statystycznie średnio pan z psem na spacerze ma po trzy nogi...
Im dłużej nie będziesz resetował średniej tym dokładniej ci pokaże tą średnią na dystansie od ostatniego resetu... Im dłuższe dystanse tym dokładniej pokaże - długie czyli co najmniej kilka tys km
xjacobs - 15-05-2009, 20:33 Temat postu: Re: GDI- spalanie faktyczne vs spalanie w/g komputera
saphire napisał/a: | aren195612 napisał/a: | Rozumiem 0,5 l rozbieżności ale nie 2 l. |
Im dłużej nie będziesz resetował średniej tym dokładniej ci pokaże tą średnią na dystansie od ostatniego resetu... Im dłuższe dystanse tym dokładniej pokaże - długie czyli co najmniej kilka tys km | no dokładnie. Moge sie zalozyc, że przed tą trasą, na której mierzyłeś spalanie, nie skasowałes komputera
spalanie nie jest mierzone od odpalenia silnika tylko od ostatniego resetu
czuk1 - 19-05-2009, 21:51
U mnie rozbieżność jest w wysokości - 0,3 l/100 (komputer wskazuje - 7,6 l a rzeczywiste wynosi - 7,9 l).
Mam pytanie - jak zresetować komputer , w celu uściślenia pomiaru?
xjacobs - 19-05-2009, 22:02
czuk1 napisał/a: | U mnie rozbieżność jest w wysokości - 0,3 l/100 (komputer wskazuje - 7,6 l a rzeczywiste wynosi - 7,9 l).
Mam pytanie - jak zresetować komputer , w celu uściślenia pomiaru? | jeżeli masz radio seryjne, to przytrzymujesz biały przycisk znajdujący sie na nim. Jeżeli nie jest seryjne, to nie jestem pewien, ale jeśli dobrze pamiętam to przytrzymujesz przycisk 1. z lewej znajdujący sie pod wyświetlaczem
|
|
|