Galant VR4 E88A 92-96 - Jak działa 4WS
Frost - 14-05-2009, 15:24 Temat postu: Jak działa 4WS dziś szperałem sobie na necie i znalazłem na tubie coś takiego
http://www.youtube.com/watch?v=IGdoxN4ZtRA
http://www.youtube.com/wa...feature=related
gres - 15-05-2009, 10:46
niezła propaganda komusnistyczny kraj.
Co to jest slip limiter vcu chyba był nazwany , przy okazji omawiania 4wd. szpera?
Szkoda że filmik nie wyjaśnia kwestii jak sprawdzić czy 4wd działa
Frost - 15-05-2009, 12:39
gres napisał/a: | jak sprawdzić czy 4wd działa | najlepiej na piasku
[ Dodano: 15-05-2009, 12:40 ]
a 4ws wg. tego filmiku powinien działać na podniesionym autku, wieć u mnie napewno nie działa. Dobrze że na filmie jest pokazane na jakiej zasadzie działa ten system, to mozę coś będe mógł pokombinować aby naprawić usterke ...........
Morfi - 15-05-2009, 15:43
4 ws to tylna oś skretna, przydaje sie przy manewrach oraz szybkich zakretach.
Miałek okazje widziec i jeżdzic preludą 4 ws
Frost - 15-05-2009, 15:55
Arku Morfi napisał/a: | 4 ws to tylna oś skretna | to my wiemy. Każdy z nas posiada 4WS nie kłopot w tym, że sie go ma czy nie lub co robi a co nie, tylko jak go naprawić, ponieważ w większości naszych Galów on juz nie działa
Morfi - 15-05-2009, 16:11
W Hondach to jakoś naprawiają.
To sprawdzaja na poczatek (czujnik w maglownicy,czujnik pod kierownicą oraz komputer 4ws który znajduje się za tylną kanapą po stronie kierowcy).
Moze wystarczy przeczyscić styki od bezpiecznika układu 4 ws.
I pamietajcie o szczelności układu, te węże itd przydało by sie wymienić, gdyz mogą przepuszczać.
mitsu_pl - 15-05-2009, 21:34
U mnie było wszytko sprawdzane, łacznie z elektrozaworami, dokładnym czyszczeniem układu, wymianą pompy wspomagania, nawet węże ciśnieniowe zamienialiśmy i sprawdzaliśmy ich drożność oraz wydajność... i nic... Po uruchomieniu na zimnym silniku chodziło, a po rozgrzaniu się przestawało... Po co wozić zbędne kilogramy... Po 4WS została tylko malgownica z tyłu...
jacek11 - 15-05-2009, 23:05
U mnie nawet jak auto stoi,to podczas kręcenia kierą można zauważyć że tylne koła
lekko drgają
Czyli chyba działa
Frost - 16-05-2009, 11:11
Kurde, jak ja bym chciał żeby i u mnie dziłało :/ Nie ma lipy, trzeba sie będzie zmobilizować i naprawić. Niedługo dostane auto służbowe to Gala rozkręce na drobne
gres - 17-05-2009, 14:34
frost83 napisał/a: | gres napisał/a: | jak sprawdzić czy 4wd działa | najlepiej na piasku
[ Dodano: 15-05-2009, 12:40 ]
a 4ws wg. tego filmiku powinien działać na podniesionym autku, wieć u mnie napewno nie działa. Dobrze że na filmie jest pokazane na jakiej zasadzie działa ten system, to mozę coś będe mógł pokombinować aby naprawić usterke ........... |
noo o ws mi chodziło , przejęzyczenie
Wcześniej były głosy że to działa ale przy większych prędkościach ;>
Frost - 19-05-2009, 14:28
jak działa 4ws w Hondzie
http://www.youtube.com/watch?v=4JCks2Ps53s
Auto stoi a koła i tak skręcają no i ogólnie sie wkurzyłem. Teraz juz napewno będe dążył do tego żeby i u mnie działało.
A tak przy okazji jak w waszych galantach wygląda mocowanie od dołu piasty do wachacza (oczywiście mówimy o tyle) Pytam ponieważ u mnie jest wachacz a tulejką a nie sworzniem i ciekawi mnie to niby jak ma on sie tam obracać ??
[ Dodano: 19-05-2009, 20:09 ]
Właśnie wróciłem z warsztatu swojego, na kanale porozglądałem się tu i ówdzie żeby zorientować gdzie mógł 4WS paśc i oto wnioski:
1. elektryka w pożadku (przynajmniej nie ma błedów, a za każdym razem jak odłączałem jakiś czujnik to zapalała sie kontorlka 4ws więc wnioskuje że z tej strony wszystko dobrze)
2. listwa tylna odpowietrzona i wyglada na dobrą chodź starą, ale nic nigdzie nie cieknie, jeżeli olej jest to raczej sie nie zatarła i nie stoi sama z siebie w miejscu
3. znalazłem roździelacze (są za przednią lewą lampa (od kierowcy))
Podejżewam że jeżeli coś miało paść to w tych rozdzielaczach, tylko jak to sprawdzić ?? I tu pytanie do mitsu_pl skoro rozkręcaliście z ojcem układ i próbowaliście naprawić system 4ws, to czy za ter rozdzielacze też sie braliście czy nie ??
Wook@sH - 19-05-2009, 21:33
A tu taka ciekawstka jak działa 4WS w Lagunie, http://www.youtube.com/wa...feature=related
widać też dlaczego w Galantach(E39/38A) z 4WS są inne maglownice z 1.5 obrotem zamiast 2-óch - po prostu tylne koła skrętne powinny niwelować brak tego pół obrotu kierownicy.
gres - 20-05-2009, 11:58
preluda jest jak ikarus :d
Wook@sH - 24-05-2009, 13:47
Kilka informacji na temat diagnostyki 4WS, może się przydać, dodam tylko że dotyczy modelu E39A
(kilka informacji których nie jestem pewien- może ktoś to potwierdzi co pisze) Różnica w ogóle między 4WS w E3 a E5 czy też E88 jest taka że w pierwszych modelach skręcały koła tylko w czasie jazdy i tylko w kierunku w którym skręcały przednie koła. Natomiast w późniejszych modelach koła przy niskich prędkościach skręcaly w przeciwną stronę do kół przednich.
Frost - 24-05-2009, 15:40
Wook@sH skąd masz dane ?? masz może więcej jakiś info o 4WS w Galu obojętnie jakim ??
|
|
|