Galant - Ogólne - Skrzynia automatyczna
winiarszczyk - 16-05-2009, 19:39 Temat postu: Skrzynia automatyczna Witam. Jestem na etapie poszukiwania Galanta kombi z silnikiem 2,0. Dotychczas nie miałem samochodu ze skrzynią automatyczną, ale że lubię wygodę, pomyślałem że wezmę ją pod uwagę. Czy muszę się obawiać skrzyni automatycznej? Czy skrzynie w Galantach mają jakieś słabe punkty? Słyszałem, że w manualnych sypią się synchronizatory a ja nie lubię zgrzytania No i doczytałem się jeszcze, że skrzynie automatyczne mają 4 biegi - jak się więc kształtuje spalanie w stosunku do skrzyń manualnych?
KaWu - 17-05-2009, 06:45
winiarszczyk napisał/a: | Czy muszę się obawiać skrzyni automatycznej? |
jak ktos jej nie katowal - to raczej nie. Poczytasz archiwum na forum i nauczysz sie ja obslugiwac itp.
winiarszczyk napisał/a: | Czy skrzynie w Galantach mają jakieś słabe punkty? |
j/w. Automat w silniku 2,0 chyba jest najmniej awaryjny (archiwum).
winiarszczyk napisał/a: | jak się więc kształtuje spalanie w stosunku do skrzyń manualnych? |
Musisz policzyc do ok. 1,5 litra wiecej.
Kmer - 17-05-2009, 09:58 Temat postu: Re: Skrzynia automatyczna
winiarszczyk napisał/a: | Czy muszę się obawiać skrzyni automatycznej? Czy skrzynie w Galantach mają jakieś słabe punkty? Słyszałem, że w manualnych sypią się synchronizatory a ja nie lubię zgrzytania No i doczytałem się jeszcze, że skrzynie automatyczne mają 4 biegi - jak się więc kształtuje spalanie w stosunku do skrzyń manualnych? |
Najczęstsza usterka jaka występuje to wykruszanie się zębów na wieloklinie w sprzęgle hydrokinetycznym,ale jeżeli się dba o skrzynie,stosuje się olej i filtry takie jak powinny być,i robi się to na czas to nie ma z nią żadnego problemu,skrzynia automatyczna jednak jest cięższa do zajechania niż manualna,ja posiadam automata i jestem z niego zadowolony,i nie tylko ja bo większość moich znajomych jest posiadaczami miśków w A/T,co do spalania to ciężko mi się wypowiedzieć,każde auto inaczej spala,jeżeli są jakieś różnice to nie wielkie,jak będę w przyszłości wymieniał Miska na nowszego Miska to będzie tez w A/T,także polecam automata.
werdew - 17-05-2009, 12:09
Mam takiego jak szukasz (ale nie do sprzedania
Niby dopiero pół roku, ale żadnych problemów. Tak jak koledzy napisali, zadbany A/T daje sporo frajdy i wygody. Zwłaszcza w ruchu miejskim.
Następny też bedzie automat tylko może silnik 2.5 V6.
winiarszczyk - 17-05-2009, 12:26
Dzięki wielkie. Być może na dniach pojadę obejrzeć 2,5 litrowego Gala w automacie. Przekopię archiwum, żeby się dowiedzieć jak powinien chodzić i zmieniać biegi. To byłby mój pierwszy automat więc nawet nie mam porównania.
Pozdrawiam.
Kmer - 17-05-2009, 13:20
winiarszczyk
Sprawdź olej jak wygląda,jaki ma kolor i jego poziom na odpalonym silniku,najlepiej po jeździe próbnej,wtedy olej w skrzyni powinien mieć odpowiednia temp.jeżeli jest możliwość to zapytaj,kiedy był wymieniany olej w skrzyni,i jaki został zalany,w większości auta przyciągane od wroga nie miały wymiany oleju w skrzyni od nowości,i trzeba to robić w pierwszej kolejności po zakupie,
Anonymous - 11-06-2009, 22:31
Mam Miśka w automacie od roku 2.5 V6, porzednie miśki były w manualu.Może że jestem już starszy lubie wygode. Dodajesz gazu i ruszasz żadnego wajchowania,spod świateł w mieście wszystkich zostawiasz w tyle bez pisku opon chyba że wyłączysz PCL, automatyczna regulacja trakcji. Nigdy nie gaśnie, a co do spalania to nie ma dużej rużnicy. Ostatnio syn jechał Miśkiem w dłuższą trase, jak wrucił to powiedzał tato gal pali mniej niż moja Honda Acord 1.8 a noge to on ma ciężką. Powyrzej 10l/100 to spali w niemczech na autostradzie ale jazda powyżej 160-200.
|
|
|