Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Radio do wyrzucenia?
Anonymous - 17-05-2009, 21:41 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Radio do wyrzucenia? podczas odgrzybiania klimy, częśc środka /piany/ dostałą sie widocznie na radio i przestały działać funkcje sterowania wyślwietlaczem /disp/ ustawienie i programowanie stacji. Radio się zachowuje jak po resecie i działa tylko na jednej częstotliwości. Działa również kaseta.
Nie działa podświetlenie radia.
Czy jest w radiu jakieś wymienne zabezpieczenie w razie zwarcia?
POzdr.
Robson86 - 17-05-2009, 21:44
JackD napisał/a: | Czy jest w radiu jakieś wymienne zabezpieczenie w razie zwarcia? |
moze jakis bezpiecznik po prostu wywalil?
Pozdroo
Anonymous - 17-05-2009, 21:49
na pewno nie bo zamieniałem radia do innej Carismy i sytuacja jest dokładnie taka sama.
POzdr
Student - 17-05-2009, 21:50
Jeżeli radio ma bezpiecznik to na głównym obwodzie.
Prawdopodobnie poszło na płytę, jeżeli możesz to wymontuj radio , rozkręć , może jest mokry procesor albo część płyty i robi delikatne zwarcie, mogą też być ślady osmalenia no ale tu to już jakieś zdjęcia by sie przydały.
Prawdopodobnie to już warzywo ale na odległość ciężko wróżyć.
Anonymous - 17-05-2009, 22:36
Student ciepło, ciepło rozebrałem całe radio i na listwie łączącej panel tylny i płyty głównej jest coś podejrzanego. Zdjęcia za chwilę, bo padła bateria w aparacie.
POzdr.
Maretzky85 - 17-05-2009, 22:50
Może wystarczy po prostu delikatnie i dokładnie wszystko wyczyścić i osuszyć - mi wiele urządzeń udało się tak uratować
Jeżeli radio ogólnie działa to nie powinno być tragedii.
Anonymous - 17-05-2009, 22:57
widać jak na dłoni
[ Dodano: 17-05-2009, 23:02 ]
gdy po wyczyszczeniu radio zadziała we wszytkich funkcjach to będzie mistrzostwo świata
u góry na zdjęciu jest druga częśc, która jest włożona w tą listwę .
slawek st - 18-05-2009, 13:25
Miałem podobną sytuacje po użyciu pianki do czyszczenia klimy. Radio straciło moc, grało bardzo cicho i nie reagowało na przyciski. Domyśliłem się przyczyny, wypiołem radio, było pozalewane tą pianką,przedmuchałem gorącym powietrzem-suszarką do włosów, zostawiłem na noc na kaloryferze i na drugi dzień wszystko wróciło do normy. Myśle że masz szanse na to samo. Tu ostrzezenie dla innych chcących zastosować piankę, warto wczesniej wyjąć w takim przypadku radio.
Student - 18-05-2009, 13:47
Dokładnie jak piszą chłopaki, choć nadzieja marna ale : spróbuj przeczyścić styki we wtyczce i na listwie , ponadto było zwarcie między 2-3 może i dalej kwestia gdzie ten obwód idzie, może poszedł jakiś kondziołek albo dioda , ale bez położenia na płytę i trzepania miernikiem może się nie obejść.
Najpierw najprostsze czyli czyszczenie.
I na przyszłość Panowie : jak coś robimy to odłączamy urządzenia z prądu choć w tym przypadku nikt sie nie spodziewał że pianka spenetruje radio.
PS. Jak wam telefon wpadnie do wody to od razu rwiemy baterię a nie przyciski i wyłączamy funkcje. A potem suszarka i długie suszenie nie raz pomaga.
Anonymous - 18-05-2009, 16:46
Dzięki za słowa otuchy, ale kiszka totalna, suszenie i dmuchanie, czyszczenie i skrobanie nic nie dało. TRzeba już tylko miernik i szukanie po ścieżkach.
POzdr.
|
|
|