[XX-92]Colt C50 i starsze - CHECK ENGINE - problem
RaiMAN - 17-05-2009, 22:23 Temat postu: CHECK ENGINE - problem Witam, mam problem z coltem 1988r 1,5 glxi.(na wtrysku) podczas gdy chce go odpalic (czekam az zgascnie check engine) nie da sie , dopiero gdzies za 2,3,4,5,6 razem (a wczesniej odpalal mi za pierwszym razem). jak juz odpali to auto smiga fajnie, az do momentu gdy wyskoczy mi czerwona kontrolka CHECK ENGINE i po jakiejs chwili auto zaczyna robic zabke czyli sie buja i dusi , szczela mu z rury obroty mi skacza z 0 do 1000 obr. i wiecej nie ida bo szczela z tlumika ogniem... i dalej zabka i tak non stop. a i wymienilem sterownik modulu zaplonu i czujnik (jakis obok termostatu taka sruba) bo mechanik mi powiedzial ze to ten sterownik i okazalom sie ze nie to. nie mam juz sily to dego auta.. gdy nie wyskakuje ta kontrolka to auto chodzi supeerr/ ale cos go boli tylko nie weim co. a i jak czasami go odpalam to chodzi ledwo co, dam mu gazu i odrazu gasnie... POMOCY
Maretzky85 - 17-05-2009, 22:38
Proponuje najpierw odczytać kody błędów jakie wyrzuca ECU.
Stawiam na TPS czyli czujnik położenia przepustnicy. Do tego może być problem z krokowcem.
Ale... Najpierw spróbuj wyczyścić dokładnie przepustnicę, opis znajdziesz na forum, brudna przepustnica może powodować błędy TPSa. Tak czy inaczej zacznij od odczytu błędów.
adammitsu - 18-05-2009, 07:56
a ja stawiam na walnienty komputer.
RaiMAN - 18-05-2009, 11:04
dzisiaj oddalem go do mechanika juz 2. i zobaczymy co mi powie i ile za to wezmie...
tomusn - 18-05-2009, 12:08
nie oddawaj do mechaników, bo oni naprawiają metodą prób i błędów
chyba, że ten zna się na odczytywaniu kodów w mitsubishi
poszukaj jak odczytać kody migowe ECU, odczytaj błędy i dopiero podejmuj jakieś działania naprawcze
Anonymous - 18-05-2009, 12:18
ja miałem ten sam problem w CA0 1,6... ta śróba o której wspomniałeś to wydaje mi się że to jest czujnik spalania stukowego bo ja wymieniałem to samo u mnie... objawy takie same, skakały obroty i gasł silnik
|
|
|