To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - Naprawa Skrzyni

szost - 18-05-2009, 16:33
Temat postu: Naprawa Skrzyni
Witam posiadam galanta 96r 2.0TD nie wchodzi drugi bieg.
Mam na "stole" skrzynie biegów, we wcześniejszych postach pisaliście że trzeba wymienić tylko synchro i łożyska, mechanik twierdzi ze razem z synchronizatorem trzeba wymienić przesuwkę jest ona razem z jakimś kołem i taka rzecz kosztuje 680zł, w hurtowni za synchor chcą 250zł,za łożyska 30zł. Co mam wymienić ?? wszystko ?? to co wyżej wymieniłem czy wystarczy synchro z łożyskami.

Owczar - 19-05-2009, 20:08

TO zalezy od stanu przesuwki. Powinna wystarczyć wymiana samego synchro.
Zapytaj użytkownika markus, on robił w dieslu EA, ale te skrzynie mają identyczną zasadę działania.
Zapłacił za wszystko 1200zł, więc wątpię że wymieniał także przesuwkę.
Dziobass też robił w EA.

Jonny156 - 22-05-2009, 14:35

Witam.
Można pokusić się jeszcze o regeneracje tej przesuwki, jest ona z aluminium i można udać się do zakładu gdzie spawają aluminium i dospawać wytarte aluminium a później ładnie wszystko wyrównać u tokarza i za ok 100-150 zł mamy nową przesuwkę

jarekrk - 07-06-2009, 17:37

a mam takie pytanie, jade ogladac auto , i gosc mówi że 1 ciężko wchodzi, zgrzyta wtedy
i trzeba od dwójki na jedynke wrzucać aby nie zgrzytało, to są tylko sunchranizatory czy coś innego może być?

ogólnie pamietam mialem to samo w starym galu 3 lata temu , ale nigdy nic z tym nie robiłem i tak jezdzilem poprostu

Marcino - 07-06-2009, 18:44

Jonny156 napisał/a:
Witam.
Można pokusić się jeszcze o regeneracje tej przesuwki, jest ona z aluminium i można udać się do zakładu gdzie spawają aluminium i dospawać wytarte aluminium a później ładnie wszystko wyrównać u tokarza i za ok 100-150 zł mamy nową przesuwkę

A jak sa na niej ząbki i mają wytarte daszki.... to nici z regeneracji. Dla mnie komplet co cały synchronizator + sprzegło przesuwne. Nie wiem możne w ciężarówkach jest inaczej.
Pozdrawiam