Forum ogólne - Zatarcie silnika
michalp - 19-05-2009, 21:41 Temat postu: Zatarcie silnika Moja żona w związku ze sprawą zawodową potrzebuje odpowiedzi na dwa pytania, a ja nie potrafię jej pomóc. Dacie radę? Oto te pytania:
- czy zatarcie silnika w wyniku wycieku oleju może pozostawić w silniku opiłki metalu?
- czy zatarcie silnika może nastapić w wyniku uderzenia przedmiotu z zewnątrz w osłonę silnika pozostawiając w silniku opiłki metalu?
Pytania odnoszą się do Volvo C30, o ile to ma znaczenie. Silnika nie znam, ale dałoby się to ustalić jeśli ważne.
krzychu - 19-05-2009, 22:28
Ja się nie znam ale opiłki żelaza chyba mogą być obecne jeśli silnik jest zatarty. Uderzenie mogło rozszczelnić silnik (np. miska olejowa mogła się wygiąć lub pęknąć) przez co wyciekł olej i nastąpiło zatarcie po kilku minutach.
cns80 - 19-05-2009, 22:31
Brak smarowania powoduje tarcie metalu o metal. Z tego mogą być opiłki metalu. W Toyocie wujek miał taką sytuację. Z tym że tam badali czy opiłki są z tych samych stopów co silnik i mierzyli zużycie elementów w celu sprawdzenia czy ilość opiłków nie jest większa.
michalp - 19-05-2009, 23:02
ad. 1. tak czułem
ad. 2. wydaje mi się to logiczne
Dziękuję Wam obydwu.
[ Dodano: 20-05-2009, 09:07 ]
Jeszcze jedno pytanie zgłębiające.
Zdarzenie wyglądało mniej więcej tak:
1. uderzenie i rozszczelnienie miski
2. użytkownik zatrzymał się, wyszedł z samochodu i sprawdził czy coś się nie stało. Wszystko wyglądało w porządku
3. ruszył w drogę, olej zaczał wyciekać
4. zapaliła się się kontrolka niskiego ciśnienia oleju, olej wyciekał dalej
5. samochód stanął (zatarty silnik)
Przy założeniu że samochód stanął z powodu zatarcia a nie zatrzymania przez kierowcę - ile czasu (jaki dystans) mógł minąć od zapalenia się kontrolki do zatarcia silnika? Ile czasu mógł jechać na zatartym silniku?
Hubeeert - 20-05-2009, 12:34
michalp napisał/a: | 4. zapaliła się się kontrolka niskiego ciśnienia oleju, olej wyciekał dalej
5. samochód stanął (zatarty silnik) |
michalp napisał/a: | Przy założeniu że samochód stanął z powodu zatarcia a nie zatrzymania przez kierowcę - ile czasu (jaki dystans) mógł minąć od zapalenia się kontrolki do zatarcia silnika? Ile czasu mógł jechać na zatartym silniku? | Bez smarowania - kilka - kilkanaście minut.
michalp - 20-05-2009, 12:51
W imieniu żony: dzięki!
|
|
|