To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - parujący reflektor

Anonymous - 31-07-2006, 14:39
Temat postu: parujący reflektor
mam carismę 1.8 GDI,od pewnego czasu na prawej lampie z przodu skrapla się woda i lampa jest zaparowana,co zrobić?już ją uszczelniłem,jaki moze być powód??
Hubeeert - 31-07-2006, 14:46

na początek mała uwaga - region warszawski ale kraj USA? Pls zmien to.

Teraz konkretnie - albo masz zatkany odpowietrznik lampy ( o ile cos takiego wystepuje - zakładam że tak) albo uszczelka tam gdzie żarówka jest mocowana jest do dupy i przepuszcza wodę.
Ewentualnie lampa gdzieś ma pęknięcie (samochód po dzwonie?)

Posprawdzaj

Anonymous - 31-07-2006, 14:53

rzeczywiście nie tan kraj,nie zauwazyłem,dzięki,lampa na pewno cała
Hubeeert - 31-07-2006, 14:58

To skoro lampa cała to odpowietrzenie/uszczelnienia do sprawdzenia.
Anonymous - 31-07-2006, 16:02

w jaki sposob ja uszczelniles? dlaczego zaczela parowac? tzn. po wymianie zarowki, uderzeniu itp.
Anonymous - 01-08-2006, 11:45

był źle wmontowany klosz z obudową lampy i uszczelniłem siolikonem
Hubeeert - 01-08-2006, 11:56

No to wychodzi na to że źle uszczelniłeś skoro dostaje się tam woda?
Anonymous - 01-08-2006, 13:27

dokladnie jak pisze hubeeert, posmarowanie palcem po laczeniu klosza i plastyku malo co daje (w wiekszosci przypadkow) dlatego zeby dokladnie uszczelnic lampe nalezy zdjac klosz i dookola go zalepic klejem do szyb, zreszta zobaczysz ze klosz wchodzi na lampe bardziej skomplikowanie niz tylko jako nakladka i sa miejsca ktorych nie uszczelnisz bez zdjecia klosza.
moim zdaniem jest aby unikac rozklejania klosza ale jak juz sie to zrobi to zdjac go calego i dokladnie zasmarowac.
minusem kleju do szyb jest to ze pozniej jest ciezko rozkleic (jesli wogole sie da) klosz ale duzo lepiej uszczelnia niz silikon.

Anonymous - 01-08-2006, 19:23

Rozwiazaniem, moze malo eleganckim, moze byc zrobienie malego otworu w dolnej czesci lampy by woda odparowywala.Patent sciagniety z KTK :wink:
Anonymous - 01-08-2006, 20:08

ale parowac i tak bedzie, troche szybciej bedzie odparowywywac ale zachodzic para bedzie jesli nie uszczelnisz klosza
Manfred - 11-09-2007, 15:16
Temat postu: parujacy reflektor
wszystko przeczytalem ale konkretnego wyniki sie nie doszukalem.
Jak wyglada teraz ten reflektor? Czy to co zrobiles pomoglo?
Mam podobny przypadek. Moja Carisme mam od 200 roku. W niedziele zauwazylem w prawym reflektorze jakby sie tam woda skraplala czy cos podobnego.
Napisz prosze czy w twoim przypadku nie masz juz problemow. Albo moze wymieniles caly reflektor?
Z gory dziekuje za odpowiedz.

Anonymous - 11-09-2007, 15:46

i mnie tez dzis "dopadl" parujacy klosz, zachcialo mi sie wymienic D2S na nowe bo stare swiecily na niebiesko i po wczorajszej wymianie dzis rano zonk, para za szyba.
nie mam pojecia skad sie tam wziela, byc moze jak zmienialem zarowke (po ulewnym deszczu) jakas wilgoc dostal sie do srodka i teraz paruje.
ja sprobuje wysuszyc reflektor (akurat wyjezdzam na tydzien) i zobacze co bedzie, nieszczelnosc klosza wogole nie wchodzi w rachube, szybciej klosz jest za szczelny.

pawel-krol - 21-02-2008, 13:04

witam
u mnie podobny prypadek
a gdzie powinno być to odpowietrzenie lampy?
i jak wogule zdiąć klosz-trzeba w tym celu demontować calą lampe?

Robson86 - 21-02-2008, 17:17

pawel-krol napisał/a:
a gdzie powinno być to odpowietrzenie lampy?

po wewnetrzynych stronach lamp (tej blizej chlodnicy) beda takie rureczki z gumy :)
Pozdroo